Επικαιρότητα

Στη χορήγηση δικαιωμάτων πολιτικού αρχηγού σε Καμμένο – Θεοδωράκη προσανατολίζεται το Μαξίμου

Τη «χρυσή τομή» για Καμμένο και Θεοδωράκη ψάχνει η κυβέρνηση

Η “πολιτική της γκαζόζας”, η διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού, η προαναγγελθείσα παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου και οι 16 ανεξάρτητοι βουλευτές έχουν φέρει τα πάνω κάτω στο Κοινοβούλιο. Στο τέλος της 4ης Συνόδου η Βουλή δεν θυμίζει σε τίποτα την εικόνα του Οκτωβρίου του 2015 με την πλειοψηφία να πιέζεται ασφυκτικά από την αντιπολίτευση και τους ΑΝΕΛ να απειλούνται να χάσουν τα προνόμιά τους ως κοινοβουλευτική ομάδα.

Η συμπεριφορά του Αριστείδη Φωκά στην πρόσφατη ψηφοφορία και η απουσία του από την αίθουσα έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις, ωστόσο στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε και η θετική ανάγνωση. Κορυφαία μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας τόνιζαν στο newpost.gr ότι η απουσία του βουλευτή των ΑΝΕΛ για γκαζόζα στο καφενείο θα μπορούσε να θεωρηθεί και έμμεση στήριξη στην κυβέρνηση από τη στιγμή που ο Αριστείδης Φωκάς δεν έμεινε για να καταψηφίσει. Ενδεχομένως να ήταν ένα ακόμα “καμπανάκι” από τον Πάνο Καμμένο πως την επόμενη φορά δεν θα βάλει “νερό στο κρασί” του.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν στο newpost.gr πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί τη διάλυση των ΑΝΕΛ και είναι προφανές πως στην πλειοψηφία βλέπουν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μεγάλωνε το ρήγμα με τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος θα γινόταν ανεξέλεγκτος. Οι σχέσεις των δύο πρώην εταίρων είναι ήδη στο “κόκκινο” με τον πρώην υπουργό Άμυνας να αποκαλύπτει χθες στον ΣΚΑΪ πως δεν έχει μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα από το “διαζύγιο” και μετά.

Όπως είχε πρώτο αποκαλύψει το newpost.gr, το σενάριο που εξετάζεται είναι η διατήρηση των δικαιωμάτων του επικεφαλής πολιτικής ομάδας, ακόμα κι αν στην πορεία προς τις εκλογές οι ΚΟ διαλύθηκαν.

Οι αλλαγές που δρομολογηθούν, δεν αποκλείεται να ολοκληρωθούν το επόμενο δεκαήμερο και να περιλαμβάνουν διατήρηση των προνομιών των αρχηγών των κομμάτων που δεν έχουν 5 βουλευτές, αλλά και τροποποίηση του κανονισμού, ώστε στη ψηφοφορία των νομοσχεδίων που γίνεται μέσω των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων να μπορούν να προσμετρώνται και οι ανεξάρτητοι. Ασφαλώς θα προκριθεί από εδώ και πέρα η λύση της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Στη “ζυγαριά” των επιτελών της Ηρώδου Αττικού μπήκε από τη μια η σφοδρή σύγκρουση με τον Καμμένο – αν διαλυθεί η κοινοβουλευτική του ομάδα – και από την άλλη οι αναμενόμενες κατηγορίες της ΝΔ πως η κυβέρνηση υπέκυψε στις απειλές του παλαιού εταίρου της. Όλα τα νέα δεδομένα έχουν συνεκτιμηθεί στο Μαξίμου με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Χριστόφορο Βερναρδάκη χθες να δίνουν τελικά το σήμα για αλλαγή του κανονισμού της Βουλής και την έναρξη διαλόγου σε σχέση με τη διάλυση των μικρών κομμάτων. Υπενθυμίζεται πως μεταξύ “σφύρας και άκμονος” βρίσκεται και η Ένωση Κεντρώων που έχει μόλις 5 βουλευτές, μεταξύ αυτών τον Γιάννη Σαρίδη, που αποτελεί “κόκκινο πανί” για τον Βασίλη Λεβέντη.

Η βούληση, πάντως, του Μαξίμου να δώσει λύση στο θέμα που έχει προκύψει έγινε σαφής από τη χθεσινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος δήλωσε: “Η πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν είναι ούτε ηθικά, ούτε πολιτικά ορθό να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων, τα οποία στη διαδικασία των εθνικών εκλογών έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στο εθνικό κοινοβούλιο”.

Η διαδικασία δεν αναμένεται να είναι ανέφελη και ήδη η ΝΔ έδειξε χθες τις προθέσεις της απέναντι στην κυβέρνηση κατηγορώντας την πως είναι έτοιμη να κάνει όποια παραχώρηση της ζητήσει ο Πάνος Καμμένος. Διαχρονικά η αλλαγή του κανονισμού της Βουλής απαιτούσε και τη συναίνεση των κομμάτων. Σε αυτή την περίπτωση, όμως τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά, αφού η αξιωματική αντιπολίτευση, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ δεν έχουν κανέναν λόγο να πουν το “ναι” και να διευκολύνουν τον Αλέξη Τσίπρα.

Πηγές της Βουλής, με τις οποίες επικοινώνησε το newpost.gr, δεν επιβεβαίωναν κανένα σενάριο τονίζοντας μόνο πως όταν προκύψει ζήτημα θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις.

Το θερμόμετρο στο Κοινοβούλιο θα ανέβει τις επόμενες ημέρες και η συζήτηση γύρω από τον κανονισμό της Βουλής αναμένεται να φουντώσει. Τη Δευτέρα θα κατατεθεί το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Μεταξύ 11 – 13 Φεβρουαρίου έχει σχεδιαστεί να γίνει η πρώτη συζήτηση στην Ολομέλεια επί της εισήγησης της Επιτροπής της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Source:newpost.gr
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *