Επικαιρότητα

Ο Ευάγγελος Πιστιόλης μετατρέπει το κτίριο του Λάκη Γαβαλά στην Κάντζα σε μουσείο σύγχρονης τέχνης και ιστορικών Ferrari

To πρώην στρατηγείο Γαβαλά γίνεται το «Ελληνικό MoMa», με πανάκριβα έργα τέχνης και συλλεκτικές Ferrari

×

PLAY VIDEO

Ο Ευάγγελος Πιστιόλης που μόλις την περασμένη εβδομάδα απέκτησε τα γραφεία του Λάκη Γαβαλά στην Κάντζα έναντι 9 εκατομμυρίων ευρώ, είναι έτοιμος να αλλάξει εντελώς τη χρήση του κτιρίου βάζοντας εμπρός το δικό του μεγαλεπίβολο σχέδιο.

Ο εφοπλιστής και επιχειρηματίας Πιστιόλης είναι έτοιμος να υλοποιήσει το όνειρό του βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη και επομένως ξοδεύοντας αρκετά εκατομμύρια, κάτι που φαίνεται και από τις πρώτες του κινήσεις. Ηδη επισκέφθηκε το αρχιτεκτονικό γραφείο του Θωμά Δοξιάδη (στην οικογένεια του οποίου ανήκε παλαιότερα το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία) προκειμένου να σχεδιαστούν οι οποιεσδήποτε αλλαγές αφορούν τον εσωτερικό αλλά και τον εξωτερικό χώρο. Ο Θωμάς Δοξιάδης ο οποίος διατηρεί συγγένεια και με τον πρωτοπόρο Πολεοδόμο και Αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Δοξιάδη, θεωρείται ένα από τα πιο δυνατά ονόματα στον χώρο του, αν κρίνουμε τόσο από τα έργα του όσο και από τη βράβευσή του στα πλαίσια της τελευταίας biennale της Βενετίας

Μέσα από δημοπρασίες αλλά και από σημαντικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο έχει καταφέρει να συλλέξει έργα σημαντικών καλλιτεχνών όπως ο Bansky, o Gunther Forg, o Imi Konebel, o Wolfgang Tillmans, o Jiao Xingtao κ.λπ. Χάρη στο πάθος του για την τέχνη -το οποίο απέκτησε αρχικά εξαιτίας της παρέας του με τον εφοπλιστή Γιώργο Οικονόμου, κατάφερε να δημιουργήσει μια συλλογή άξια λόγου. Σήμερα η συλλογή Πιστιόλη αριθμεί πάνω από 400 σύγχρονα έργα η αξία των οποίων αγγίζει πολύ υψηλά ποσά.

Οι κόκκινοι δαίμονες της ασφάλτου -δηλαδή οι Ferrari- είναι η μεγάλη του αδυναμία. Διαθέτει μάλιστα μια συλλογή με 30 κομμάτια απ΄ αυτές. Πρόκειται για ιστορικά μοντέλα που αποκτήθηκαν από δημοπρασίες σε όλο τον κόσμο, αντιπροσωπεύουν διαφορετικές χρονολογίες κατασκευής -αρχής γενομένης από το 1930- και θα μπορούσαν να συγκαταλέγονται στα όνειρα του κάθε άνδρα.

Τι σκοπεύει να τις κάνει ο Έλληνας επιχειρηματίας; Να τις εκθέσει στην Κάντζα, δίπλα στα έργα τέχνης του, αξιοποιώντας μια στρατιά από διακεκριμένους Αμερικανούς curators.

Σ΄ ένα κομμάτι της ευρύχωρης Κάντζας θα φιλοξενηθούν εξάλλου και τα γραφεία της εταιρείας του, της γνωστής Τοp Ships.