Το Κουρδιστό Πορτοκάλι έχει αναφερθεί σε πολλές περιπτώσεις με θερμά λόγια στη προσωπικότητα του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα. Κι αυτό γιατί πιστεύουμε στη προσωπικότητα, τον χαρακτήρα, την αξιοπρέπειά του και την ισχυρή πεποίθησή του για το ρόλο του επιχειρείν και της δημιουργικότητας στις δημοκρατίες του δυτικού κόσμου.
Από τον Βασίλη Μπόνιο
Κοιτάζοντας γύρω μας (όπως έλεγε κάποτε και ο ΓΑΠ) τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της χώρας δεν μπορούμε να απαριθμήσουμε προσωπικότητες σαν του Γ.Σ. ούτε στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Με αφορμή το δείπνο που παρέθεσε με την ευκαιρία της προσθήκης του Jean-Claude Juncker ως επιτίμου μέλους της Ακαδημίας Αθηνών.
(Ανέκαθεν θεωρούσαμε ευρηματικό τον τίτλο επίτιμο μέλος μια και αποκαθιστά ανέξοδα το εγώ ανακυκλώσιμων υλικών. Ο όρος επίτιμο μέλος είναι εξίσου ευρηματικός με την Παγκόσμια Μέρα του Μαξιλαριού, τη Παγκόσμια Μέρα του Κουνουποδίου, τη Παγκόσμια Μέρα της Πυγολαμπίδος etc. Δεν έχουμε αντιληφθεί από που εκπορεύονται οι εορτασμοί των Παγκόσμιων Ημερώναλλά λίγη σημασία έχει μια εκεί έξω πάντα βρίσκονται πρόθυμοι να εορτάσουν την Παγκόσμια Μέρα του της Πυγολαμπίδος.)
Από όλους λοιπόν όσους παρίσταντο στο δείπνο με την ευκαιρία της ανάδειξης του Jean-Claude Juncker ως επιτίμου μέλους της Ακαδημίας Αθηνών μόνο η παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα έχει για μας σημασία. Ούτε καν του ιδίου του τιμώμενου προσώπου η προσωπικότητα του οποίου έχει πολλά κοινά με την αντίστοιχη του Joe Biden τον οποίο ο Elon Musk τον χαρακτηρίζει ένα άδειο περιφερόμενο κοστούμι το οποίο καθοδηγούν τηλεϋποβολείς.
Σχετικά στιγμιότυπα στη συνέχεια.
Έχουμε λοιπόν την ισχυρή πεποίθηση ότι ο Γιάννης Σουρνάρας είναι ένας πραγματικός Ευρωπαίος ο οποίος υπερασπίζεται τις θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες αλλά και τις αρχές της Ελευθερίας, της Ανεξαρτησίας και της Δημιουργίας μέσα από το Επιχειρείν πάνω στις οποίες στηρίχθηκε το οικοδόμημα του δυτικού κόσμου.
Όπως χαρακτιριστικά ανέφερε και ο ίδιος στην ομιλία του είμεθα βέβαιοι ότι θα αντιταχθεί στην ιδέα ότι οι λαοί της Ευρώπης θα πρέπει να θυσιαστούν όπως η Ιφιγένεια προκειμένου να μπορέσει ο στόλος να αποπλεύσει-μεταφορικά.
Ακολουθεί η ομιλία του και για μία ακόμη φορά το βιογραφικό του Γιάννη Στουρνάρα>
Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που υποδεχόμαστε στην Τράπεζα της Ελλάδος τον Πρόεδρο Jean-Claude Juncker, με την ευκαιρία της εκλογής του ως επίτιμου μέλους της Ακαδημίας Αθηνών.
Καλωσορίζουμε έναν σπουδαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο και έναν πραγματικό φίλο της Ελλάδας. Έναν άνθρωπο που έχει συνεισφέρει τα μέγιστα, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη το 2012 και το 2015, όπως είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω από πρώτο χέρι, στα δύσκολα αυτά χρόνια, πρώτα ως Υπουργός Οικονομικών και στη συνέχεια ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Έναν αξιωματούχο, που κατά τη μακρά θητεία του σε υψηλόβαθμες κυβερνητικές θέσεις τόσο στο Λουξεμβούργο όσο και σε ευρωπαϊκούς θεσμούς, απέδειξε ότι είναι ένας πρωταθλητής της Ευρωπαϊκής ενοποίησης και ένας από τους πιο ισχυρούς ηγέτες, που χειρίστηκε επιτυχώς τις κρίσεις που αντιμετώπισε η ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια. Έναν οραματιστή ηγέτη που συνεισέφερε τα μέγιστα στη δημιουργία του κοινού μας νομίσματος, του ευρώ, που πίστεψε σε αυτό από το ξεκίνημά του και αγωνίστηκε σκληρά για τη διασφάλιση της σταθερότητας του μέσα στα χρόνια.
Γεννημένος στο Λουξεμβούργο, στην καρδιά της Ευρώπης, ο αγαπητός Jean-Claude αντιλήφθηκε σε πολύ νεαρή ηλικία ότι το μέλλον της Ευρώπης εδράζεται στη στενή και αγαστή συνεργασία των κρατών-μελών της, κυρίως όμως στη σταδιακή ενοποίηση των εθνικών πολιτικών και κανόνων. Έχοντας επιτελέσει σπουδαίο έργο στον πολιτικό βίο της χώρας του, αναδείχθηκε σε κορυφαίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με αυτή την ιδιότητα εργάστηκε σκληρά προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Είναι ένας σπουδαίος ευρωπαϊστής, ακριβώς όπως ο Helmut Kohl και ο François Mitterrand, ένας ακραιφνής υποστηρικτής της ιδέας ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρος και η πορεία είναι μη αντιστρέψιμη.
Ο Πρόεδρος Juncker ήταν για την Ελλάδα και τους Έλληνες ένας από τους πιο συνεπείς και επιδραστικούς υπερασπιστές της θέσης ότι η Ελλάδα μπορεί να επιλύσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα μέσα στην Ευρωζώνη και όχι έξω από αυτή, όπως αρκετοί δυστυχώς επιθυμούσαν εκείνη την περίοδο. Αντιτάχθηκε στην ιδέα ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να θυσιαστεί όπως η Ιφιγένεια προκειμένου να μπορέσει ο στόλος να αποπλεύσει.Και αυτό όχι μόνον λόγω της ισχυρής και εκπεφρασμένης αγάπης του για την Ελλάδα και την βαριά πολιτιστική της κληρονομιά, αλλά κυρίως λόγω της βαθιάς πεποίθησής του στιςευρωπαϊκές αξίες και στην κατεξοχήν αρχή ότι η ευρωζώνηπρέπει να παραμείνει ως έχει.
Υποστήριζε ένθερμα ότι η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, κατανοώντας και αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες και τις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες προκειμένου να διατηρήσουν τη θέση τους στην ευρωζώνη. Πιστεύω πως αυτή είναι η μεγαλύτερη συνεισφορά του όσον αφορά εμάς τους Έλληνες. Του οφείλουμε πολλά.
Σας ευχαριστώ.
Γιάννης Στουρνάρας >Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
Βιογραφικό
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων στη διάρκειά της μακράς πορείας της Τράπεζας οφείλεται σε τρεις βασικούς παράγοντες.
Πρώτον, στην ισχυρή θεσμική της συγκρότηση και στο πλαίσιο λειτουργίας της, το οποίο συνδυάζει αρμονικά τη θεμελιώδη επιταγή της ανεξαρτησίας με το εύλογο αίτημα λογοδοσίας και ελέγχου.
Δεύτερον, στην προσήλωσή της στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας και στο καθήκον που της επιβάλλουν η συμμετοχή της στο Ευρωσύστημα και το Καταστατικό της, δηλαδή στη διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας και της ευστάθειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τρίτον, στο υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό της, που λειτουργώντας με αφοσίωση και συνέπεια έχει κάνει τους βασικούς στόχους της Τράπεζας δική του καθημερινή υπόθεση, ενεργώντας πάντα με γνώμονα το μακροπρόθεσμο όφελος των συμπολιτών μας.
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Δεκεμβρίου 1956. Τελείωσε το Δημόσιο Γυμνάσιο Φιλοθέης το 1974και αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978. Απέκτησε Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό τίτλο (MPhil 1980, DPhil 1982) από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο οποίο και εργάστηκε από το 1981 έως το 1985 ως Research Fellow και Lecturer στο Κολλέγιο St. Catherine΄s και ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Σπουδών. Σήμερα είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Την περίοδο 1986-1989 εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σε θέματα Δημοσίων Επιχειρήσεων και Εισοδηματικής Πολιτικής και στη συνέχεια της Τράπεζας της Ελλάδος (1989-1994) σε θέματα Νομισματικής Πολιτικής. Ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, από το 1994 έως τον Ιούλιο του 2000, συμμετείχε στο σχεδιασμό της μακροοικονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής εκπροσωπώντας το Υπουργείο στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συμμετείχε επίσης στις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ και είχε την ευθύνη για τις ετήσιες διαβουλεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΟΟΣΑ. Από το 1994 έως το 1997 ήταν Αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου ενώ από το 1998 έως τον Ιούλιο του 2000 ήταν μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους. Από το 2000 μέχρι το 2004 ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Από το 2005 έως το 2008 ήταν Διευθύνων Σύμβουλος στην ΚΑΠΠΑ Χρηματιστηριακή. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής στο ΙΟΒΕ (Σεπτέμβριος 2009 –Ιούνιος 2012) και Υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση (Μάιος-Ιούνιος 2012).
Από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2014 ήταν Υπουργός Οικονομικών.
Στο Κουρδιστό Πορτοκάλι έχουμε ξαναγράψει την ιστορία του αλλά αξίζει να φρεσκάρουμε τη μνήμη σας.
Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ο άνθρωπος που εμπιστεύονται οι αγορές και το γεγονός ότι τον αντιπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν τον συμπαθεί η ΝΔ είναι εγγύηση ότι ο άνθρωπος κάνει καλά τη δουλειά του. Το μόνο κουσούρι του Γιάννη είναι οι αριστερές καταβολές του αλλά μάλλον αυτό με το καιρό το έχει ο ίδιος μανιπουλάρει.
Προηγήθηκε ένα τηλεφώνημα στον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιάννη Σκουλαρίκη, πριν ο νεαρός Γιάννης Στουρνάρας αποφασίσει να επιστρέψει με εντυπωσιακές περγαμηνές- παρά το νεαρό της ηλικίας του- από το Λονδίνο στην Αθήνα.
Ο γιος του κομμουνιστή και γραμματέα του ΕΑΜ Φθιώτιδας (η οικογένειά του κατάγεται από την Γλύφα) ρώτησε τον υπουργό:
-Γιάννη, έχουν καεί οι φάκελοι;
O Σκουλαρίκης τον διαβεβαίωσε πως δεν κινδυνεύει να διωχθεί εξαιτίας των οικογενειακών φρονημάτων και έτσι άνοιξαν οι δρόμοι για την επιστροφή του.
Το καλοκαίρι του 1962-γράφει ο Αργύρης Παπαστάθης στο ΒΗΜΑgazino-, ο εξάχρονος Γιάννης Στουρνάρας νόμιζε ότι η μητέρα του, η κυρία Φωτεινή, τους πήγαινε μαζί με τα αδέλφια του για διακοπές στη Μήλο. Ο σκοπός του ταξιδιού ήταν διαφορετικός. Είχαν πάει για να δουν τον πατέρα τους που δούλευε κρυφά ως λογιστής στα ορυχεία Κυριακόπουλου, όπου είχαν καταλύσει πολλοί ΕΑΜίτες.
«Για παπούτσια, ρούχα, ακόμη και για σουβλάκι, ο πατέρας μου πάντα με πήγαινε να τα αγοράσουμε από μαγαζί που το είχαν αριστεροί. Οταν τον ρωτούσα γιατί, μου έλεγε ότι αυτοί το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη»
«Ο πατέρας μου δεν με παρότρυνε ποτέ να εμπλακώ ενεργά με τα πολιτικά. “Πρώτα τα μαθήματά σου και μετά τα υπόλοιπα” μου έλεγε. Ισως γι’ αυτό να μπήκα τόσο αργά στην ΚΝΕ, προς το τέλος του πανεπιστημίου». Παρ’ ότι κυνηγημένος από το μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς, ο Θανάσης Στουρνάρας κατάφερε να ζήσει αξιοπρεπώς την οικογένειά του.
Ο Γιάννης Στουρνάρας μεγάλωσε στο Ψυχικό, τελείωσε το Δημόσιο Γυμνάσιο Φιλοθέης και μπήκε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1974.
Ο κ. Bασίλης Ράπανος (ο Ράπανος πέρασε τέσσερα χρόνια στις φυλακές και υπήρξε από τους σκληρότερα βασανισθέντες στα χρόνια της χούντας των συνταγματαρχών) θα πει για τον Γιάννη Στουρνάρα:
-Ο Γιάννης δεν είναι παιδί του κομματικού σωλήνα ή του πολιτικού συστήματος, ούτε προέρχεται από παρέες κολεγίου. Δεν είχε κανάλια για να ανεβεί, γι’ αυτό η εξέλιξή του έχει τόση σημασία, γιατί απαιτούσε δέκα φορές μεγαλύτερη προσπάθεια…
Πηγή:kourdistoportocali.com