Επικαιρότητα

Ζουγανέλης για μήνυση για ρατσισμό: Υπερασπίστηκα το ελληνικό μεταναστευτικό βίωμα

Ο αγαπημένος τραγουδιστής και ηθοποιός Γιάννης Ζουγανέλης μίλησε στο Πρωινό για τη μήνυση που δέχθηκε και για το θέμα που δημιουργήθηκε εναντίον του, σχετικά με τις δηλώσεις του για τους μετανάστες.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης μίλησε στο Πρωινό για τη μήνυση που δέχθηκε, παρόλο που δεν του έχει παραδοθεί τίποτα ακόμα, από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι για τις φερόμενες ρατσιστικές και αντι-μεταναστευτικές δηλώσεις του.

Ο αγαπημένος τραγουδιστής και ηθοποιός αναφέρθηκε, κυρίως, στην δική του σκοπιά αναφορικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί εναντίον του, ενώ διευκρινίζει όσα ειπώθηκαν από μεριάς του για τους μετανάστες.

Μεταξύ άλλων δήλωσε: “Σέβομαι τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, σέβομαι τους ανθρώπους που έφυγαν από τη χώρα τους και θέλω να τους αγκαλιάσω”.

“Η φύση μου μου επιτρέπει να σέβομαι περισσότερο το ελληνικό βίωμα και τους Έλληνες. Και βέβαια έχουμε ανοίξει διάπλατα την αγκαλιά μας και φιλοξενούμε ξένους, μετανάστες. Η φιλοξενία είναι μια μοναδική, ελληνική λέξη. Εγώ απλά είπα, επειδή και ο Έλληνας είναι μετανάστης ακόμα και τώρα, πως έχει μια άλλη ποιότητα. Είναι κακό αυτό; Δεν συμπεριφέρονται οι Έλληνες μετανάστες στο εξωτερικό όπως συμπεριφέρονται οι μετανάστες στην Ελλάδα. Και όχι όλοι, αλλά ένα μέρος είναι πολύ επιθετικό προς το βίωμα και την καθημερινότητά μας”, δήλωσε.

“Στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου Αχαρνών υπήρχε ένας παππάς, υπάρχει ακόμα ο εξαιρετικός Δημήτρης Παπανδέου και λεγόταν ο παππάς των προσφύγων και πριν τρεις μέρες τον έκαναν μαύρο στο ξύλο. Θα ντρεπόμαστε να πούμε την αλήθεια; Αυτός είναι ο ρατσισμός και ο φασισμός. Και αυτό το Παρατηρητήριο δεν μπορώ να καταλάβω, τι παρατηρεί; Έναν Έλληνα πολίτη που υπερασπίζεται το ελληνικό βίωμα; Αυτά που μας έχουν παραδοθεί; […] Εγώ δεν θεωρώ ότι είπα τίποτα κακό. Για την κακή πλευρά τους μίλησα… Το καλό πρέπει να επικοινωνείται αλλά δεν πρέπει και να αφορίζεται το κακό; Δεν θα πρέπει να μην ισοπεδωθούμε στο ψέμα και την ψευτο-άμβλυνση των πραγμάτων;”, πρόσθεσε.

Το χρονικό της μήνυσης

Θυμίζουμε ότι ο ηθοποιός είχε μιλήσει στην εκπομπή “Τι Λέει” στον Alpha και όταν ρωτήθηκε για το μεταναστευτικό αναφέρθηκε σε περιστατικό που είχε προσωπικά με μετανάστη. Συγκεκριμένα είχε δηλώσει:

“Να πω μια αλήθεια, ο Έλληνας μετανάστης δεν έχει καμία σχέση με τους μετανάστες που βλέπουμε εδώ πέρα και φιλοξενούμε εμείς. Καμία σχέση! Να σε φιλοξενήσω αλλά να μου πατήσεις το κεφάλι μέσα στο σπίτι μου; Όχι, δεν το θέλω. Πρέπει κάποια στιγμή να λέμε την αλήθεια.

Τσακώθηκα με μετανάστη γιατί όταν τους πήγαμε κάποια στιγμή για να φάνε, εγώ ήμουν αυτός που επιλέχθηκε για να μοιράζω σαλάτες και ένας μου την πετάει και μου λέει “χούμους”. Ε, του την έφερα στο κεφάλι! Δεν καταλαβαίνω Χριστό”.

Στη συνέχεια δέχθηκε μηνυτήρια αναφορά από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι για ρατσιστικές δηλώσεις.

Σε επόμενες δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ ο Ζουγανέλης είχε δηλώσει πως πιστεύει απόλυτα “στις ίσες ευκαιρίες” και αντιλαμβάνεται ότι “η ανάγκη οδήγησε τους μετανάστες να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους”, αναφέροντας στη συνέχεια οτι “αυτό δεν δίνει το δικαίωμα σε κανέναν να μην σέβονται τον πολιτισμό της χώρας όπου φιλοξενείται”.

«Σαφέστατα πιστεύω στην ισονομία, πιστεύω στις ίσες ευκαιρίες. Σαφέστατα οι μετανάστες για να αναγκαστούν να φύγουν από τη χώρα τους και να έρθουν στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα το έκαναν από ανάγκη γιατί δεν μπορεί να τους κρατήσει η χώρα τους. Ξεκίνησα από το γεγονός ότι εγώ πιστεύω ότι οι Έλληνες μετανάστες που πήγαν στο εξωτερικό συμπεριφέρονται πραγματικά αλλιώς από τους μετανάστες που φιλοξενούμε τώρα εδώ εμείς. Του απάντησα ακριβώς όπως μου φέρθηκε. Επειδή είμαι και παρορμητικός ορισμένες φορές και εκνευρίζομαι γιατί αγαπώ τη φιλοξενία και τους φιλοξενούμε, πρέπει λοιπόν και εμείς να απαιτήσουμε από αυτούς να σεβαστούν τον πολιτισμό μας, την καθημερινότητα μας, το βίωμα μας. Αυτό είναι όλο. Κατά τα άλλα δεν έχω ρατσιστικές λογικές, το αντίθετο και έχω αγωνιστεί και έχω φυλακιστεί για τις ιδέες μου”, είπε.

Αναλυτικά είχε δηλώσει στην εκπομπή Μαζί Σου:

“Πραγματικά δεν είχα καμιά πρόθεση να τσουβαλιάσω τα πάντα, αλλά ήταν μια γενική εικόνα που αντιμετώπισα από τους ανθρώπους. Και να σας πω και ένα άλλο με όλο το σεβασμό. Μην φτάσουμε στο ανάποδο. Κάποια στιγμή κυκλοφορούσα στο κέντρο της Αθήνας, σε μια περιοχή που αγαπώ ιδιαιτέρως, γύρω από τη Σωκράτους, όπου ήταν τα διάφορα μαγαζιά με τα μπαχαρικά, σας πληροφορώ ότι τα βλέμματα τους απέναντι στους Έλληνες και κυρίως στο θηλυκό στοιχείο, ήταν απολύτως επιθετικά. Εγώ δεν μπορούσα να το ανεχτώ αυτό το πράγμα. Οι κοπέλες που προχωρούσαν “έτρεμαν”. Απλώς τα αγόρια έχουν μια άλλη λογική που και αυτή ενδεχομένως να κριθεί διαφορετικά. Εγώ αυτό δεν το ανέχομαι. Εγώ θέλω να φιλοξενώ. Αλλά θέλω να φιλοξενώ και να με σέβεται ο φιλοξενούμενος.

Δεν διαφωνώ καθόλου ότι υπάρχουν μετανάστες αξιοπρεπείς […], δεν μιλάω για τα καλώς κείμενα, μιλάω για τα κακώς κείμενα και αν το λέω το λέω για να θεραπευτούν, δεν το λέω για να παραμείνουν έτσι. Δεν πιστεύω ότι είναι υπερβολικό αυτό που λέω και δεν είμαι ρατσιστής, ούτε ξενοφοβικός. Υπήρξα μετανάστης – σπουδαστής στη Γερμανία και η συμπεριφορά μου απέναντι στους Γερμανούς ήταν εξαιρετική, όπως εξαιρετική ήταν και η δική τους απέναντι μου. Σεβάστηκα τον πολιτισμό τους, την αξιοπρέπεια τους και εκείνοι τη δική μου. Αυτό που σας είπα είναι μια κατάσταση, δεν είναι ψέμα, ούτε υπερβολή. Κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε να λέμε την αλήθεια σε αυτό τον τόπο.

Μπορώ να δεχτώ ότι η πλειοψηφία των μεταναστών είναι καλή, έχει τύχει να διδάξω παιδιά μεταναστών με πολυεθνική λογική και εκεί τους μιλώ για τον πολιτισμό μας, να μας αποδεχτούν, να τους αποδεχτούμε. Γιατί αυτό είναι εκπαίδευση και παιδεία. Ότι υπάρχουν καλοί μετανάστες δεν το συζητώ και είναι ίσως η πλειοψηφία και είναι και υπάρχουν και μορφωμένοι και έχουν προσφέρει και στην Ελλάδα στο φάσμα που εργάζονται. Μιλάω για τα κακώς κείμενα. Δεν ανέχομαι συμπεριφορές επιθετικές από ανθρώπους που φιλοξενούνται στην Ελλάδα και δεν είμαι και ρατσιστής”.

Source:news247
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *