Στη Βουλή μεταφέρεται για τις επόμενες 48ωρες η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση της Novartis, καθώς στην επιτροπή δεοντολογίας θα συζητηθεί το αίτημα της εισαγγελίας Διαφθοράς για την άρση ασυλία του Ανδρέα Λοβέρδου, που έχει κληθεί να καταθέσει ως ύποπτος για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας. Την Παρασκευή το επίμαχο ζήτημα θα μεταφερθεί στην αίθουσα της ολομέλειας προκειμένου οι βουλευτές να ψηφίσουν για το αν θα αρθεί ή όχι η ασυλία του πρώην υπουργού.
Το κλίμα μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης είναι ιδιαιτέρως ηλεκτρισμένο σε ένα ιδιαιτέρως κομβικό σημείο, καθώς η χώρα έχει μπει στην τελική ευθεία για τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις της 26ης Μαΐου. Η σκανδαλολογία μονοπωλεί την πολιτική αντιπαράθεση το τελευταίο διάστημα με το Μαξίμου και την Πειραιώς να αλληλοκατηγορούνται για την Novartis αλλά και την υπόθεση του Μανώλη Πετσίτη.
Η κυβέρνηση, που είχε ποντάρει πολλά στο ζήτημα της φαρμακοβιομηχανίας προκειμένου να φέρει σε δύσκολη θέση τους πολιτικούς της αντιπάλους, φαίνεται εκ του αποτελέσματος να μην έχει της βγαίνει, χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών. Η ΝΔ που είχε χαρακτηρίσει από την πρώτη στιγμή «σκευωρία» την υπόθεση της Novartis, δείχνει τώρα να περνάει στην αντεπίθεση και επιχειρεί να αποδομήσει το ηθικό πλεονέκτημα που ισχυρίζεται πως έχει το Μαξίμου, με τις αποκαλύψεις για τον ρόλο του Μανώλη Πετσίτη, πρώην συνεργάτη του Νίκου Παππά.
Σε Μαξίμου, Πειραιώς και Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζονται πυρετωδώς για την σύγκρουση στη Βουλή καθώς εκτός από την άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, ανοιχτός παραμένει ο φάκελος της Novartis για τον Αντώνη Σαμαρά, τον Άδωνη Γεωργιάδη, τον Μάριο Σαλμά, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Γιάννη Στουρνάρα. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί αν στην συνεδρίαση της Παρασκευής πάρουν τον λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί κάτι που αν συμβεί αναμένεται να προκαλέσει σφοδρή πολιτική σύγκρουση.
Σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται ταχθούν υπέρ της άρσης της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, κάτι που θα πράξει όπως έχει δηλώσει και ο πρώην υπουργός, προκειμένου να αποδείξει, όπως δήλωσε, την σκευωρία αλλά και να αποκαλύψει τους «κουκουλοφόρους», όπως χαρακτήρισε, τους προστατευόμενους μάρτυρες.
Μέσα σε αυτό το κλίμα άνοιξε εκ νέου και η υπόθεση των «μαύρων» ταμείων της Siemens, με την εισαγγελέα Ελένη Σκεπαρνέα να προτείνει την απαλλαγή του Θόδωρου Τσουκάτου. Ο πρώην «στρατηγός» των κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη είχε εμπλακεί στην υπόθεση για 1 εκατ. γερμανικά μάρκα, τα οποία έλαβε από τον τότε ισχυρό άνδρα της Siemens στη χώρα μας Μιχάλη Χριστοφοράκο και από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι δεν τα κράτησε, αλλά τα έδωσε στο κομματικό ταμείο.
Ωστόσο η εισαγγελέας υποστήριξε ότι τα χρήματα δεν δόθηκαν στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ, αλλά σε υπαλλήλους του ΟΤΕ που όμως δεν εντοπίστηκαν από τις πολύχρονες έρευνες. Οι ταμίες του κόμματος, είπε η εισαγγελέας, που ήρθαν οψίμως στο δικαστήριο να επιβεβαιώσουν τον ισχυρισμό Τσουκάτου, δεν γίνονται πιστευτοί και ελέγχονται από την εισαγγελία για ψευδορκία.