Επικαιρότητα

Ξανά στους δρόμους οι αγρότες – Πού θα στηθούν μπλόκα

Κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας από αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το κόστος παραγωγής, ενώ ζητούν αύξηση των εισοδημάτων τους.

Για σήμερα Δευτέρα λοιπόν, οι αγρότες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), οι οποίοι έχουν ήδη παρατάξει τα πρώτα τρακτέρ στον κόμβο Αγ. Γεωργίου την Ε.Ο. Πατρών – Πύργου στον Πύργο, ενημέρωσαν πως από το πρωί θα στήσουν μπλόκο μεταφέροντας αρκετά μηχανήματα στο σημείο.

Αντίστοιχο ενιαίο μπλόκο, στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα, θα προχωρήσουν και οι αγρότες της Θεσσαλίας, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν στα Φάρσαλα.

Στα αιτήματά τους περιλαμβάνονται το κόστος παραγωγής και ειδικά η τιμή του πετρελαίου, τα προβλήματα με τις τιμές των προϊόντων τους, αλλά και άλλα ζητήματα όπως η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.

Κινητοποίηση έχουν ανακοινωθεί και από τους αγρότεες στην Αιγιάλεια. Οι κινητοποιήσεις θα γίνουν στα βενζινάδικα της Νέας Εθνικής Οδού, στο ύψος του Αιγίου, στο ρεύμα προς Πάτρα στις 12.00 το μεσημέρι

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωση – κάλεσμα ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας»:

«Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας. Συμμετέχουμε στην πανελλαδικά συντονισμένη αγροτική κινητοποίηση ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που μας ξεκληρίζει προκειμένου να συγκεντρώσει τη γη και τη παραγωγή στα χέρια λίγων επιχειρηματιών, να υπηρετήσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Είναι ο δικός μας μονόδρομος που έχει φέρει αποτελέσματα και μας έδωσε ανάσες από τις πολιτικές Κυβερνήσεων και ΚΑΠ.

Έχουν προηγηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα παρεμβάσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, του Συλλόγου μας με περιοδείες στα χωριά, συσκέψεις σε επαρχιακό, νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο, αγωνιστικές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις σε διάφορες υπηρεσίες για διεκδίκηση συγκεκριμένων αιτημάτων από την Κυβέρνηση. Με την πάλη μας οι μικρομεσαίοι αγρότες διεκδικούμε την ικανοποίηση ενός πλαισίου αιτημάτων που αφορά την ίδια την επιβίωσή μας, την συνέχιση της αγροτικής μας δραστηριότητας, την διατροφική επάρκεια του ελληνικού λαού.

Διεκδικούμε:

– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

– Στους ελαιοπαραγωγούς που έχασαν φέτος όλο σχεδόν το εισόδημα τους λόγω των καιρικών συνθηκών και αναποτελεσματικής δακοκτονίας.

– Σους παραγωγούς λεμονιού – εσπεριδοειδών, που από τις αθρόες εισαγωγές προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα, από το εμπάργκο στην Ρωσία και την ασυδοσία των εμπόρων δεν μπορούν να διαθέσουν τα λεμόνια ούτε κάτω του κόστους παραγωγής τους.

– Στους κτηνοτρόφους με την μεγάλη πτώση της τιμής στο γάλα από τις αθρόες εισαγωγές και την ασυδοσία των εμποροβιομήχανων.

– Έγκαιρες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% των ζημιών απ’ όλες τις αιτίες

– Εφαρμογή του προγράμματος αναμπέλωσης στη κορινθιακή σταφίδα.

– Να καταβληθούν άμεσα οι ενισχύσεις που οφείλονται στους παραγωγούς, λόγω λάθους του υπουργείου (ΟΠΕΚΕΠΕ) με την ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΝ

– Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.

– Μείωση του υπέρογκου κόστους παραγωγής.

– Κατάργηση των περικοπών στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις.

– Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και αύξηση των αγροτικών συντάξεων.

– Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο και ακατάσχετο όριο ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

– Καμία κατάσχεση σπιτιού ή χωραφιού για «κόκκινα δάνεια» μέχρι 300 .000 ευρώ.

– Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία.»

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα γίνουν και από τους κτηνοτρόφους των Ανωγείων διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους. Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι στο Μετόχι.

Και στα Χανιά όμως θα σημειωθεί σήμερα το πρωί αγροτικό συλλαλητήριο. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων.

Source:thetoc
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *