Βγήκαν τα κομπιουτεράκια στον ΣΥΡΙΖΑ – Τι προκάλεσε την ήττα στις τριπλές κάλπες

Οι περιφέρειες «κλειδιά»

Χαρτί και μολύβι έχουν πάρει στην Κουμουνδούρου για να αναλύσουν τα δεδομένα και τα μηνύματα της κάλπης της 26ης Μαΐου. Από τα αποτελέσματα ανά νομό και περιοχή, αλλά και τις κατηγορίες των πολιτών που γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑεπιχειρούν να βγάλουν συμπεράσματα τα οποία θα αποτελέσουν τον οδηγό για τη μάχη της 7ης Ιουλίου. Η άποψη πως η ΝΔ σε αυτές τις εκλογές εισέπραξε την αρνητική ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει διάχυτη μέσα στην Κουμουνδούρου.

Σε επίπεδο δήμων οι εκτιμήσεις δεν μπορεί να είναι ασφαλείς γιατί περά από το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε ποτέ να οργανωθεί επαρκώς τοπικά οι συμμαχίες, οι συμπάθειες σε πρόσωπα και οι δεσμοί που αναπτύσσονται στους ΟΤΑ δίνουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στις συγκεκριμένες κάλπες. Οι εκλογικές επιτροπές που δημιουργήθηκαν ανά νομό αναμένεται να ενεργοποιηθούν και στις εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσουν και να διερυνθούν όπου χρειαστεί. Στοιχεία υπάρχουν μόνο από την πλευρά της ΝΔ, σύμφωνα με τα οποία από τους 332 δήμους της επικράτειας οι 152 που εξελέγησαν είναι μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τα ίδια δεδομένα με την επίσημη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στο δημαρχείο θα βρεθούν 17 πρόσωπα και 18 ακόμα με τη σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Στις περιφέρειες τα αποτελέσματα είναι προφανή με την περιφέρεια της Αττικής – που είχε θεωρηθεί πρόκριμα για τις εθνικες κάλπες που ακολουθούσαν – και των Ιονίων νήσων να περνούν σε γαλάζια χέρια.

Σε πολιτικό επίπεδο στην Κουμουνδούρου είδαν καθαρά πως με τη συμβολική του κίνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επισκεφτεί ένα από τα “κάστρα” του ΣΥΡΙΖΑ, τη Δραπετσώνα δείχνει το συναινετικό πρόσωπο που θέλει να βγάλει προς τα έξω ως μελλοντικός πρωθυπουργός. Ο προεκλογικός αγώνας που έχει ξεκινήσει φαίνεται να γίνεται μέσα σε ένα διαφορετικό κλίμα με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει αποφασίσει να αντιπαρατεθεί προγραμματικά με τη ΝΔ.

Έως ένα βαθμό αυτή η επιλογή φαίνεται να είναι μονόδρομος για τον πρωθυπουργό από τη στιγμή που θέλει να απευθυνθεί σε ειδικά κοινά που είπαν όχι στην τωρινή πλειοψηφία στη Βουλή πριν από 12 ημέρες. To “χαστούκι” για τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα ευρήματα του κοινού exit poll των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, ήρθε από τις ηλικίες 17-24 ετών με το κόμμα να κερδίζει μόλις το 24,6% των νέων, όταν το 2015 στην ίδια κατηγορία (18-24) είχε ποσοστό 41,3%.

Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά αφού ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές έχασε την πρωτιά στους δημοσίους υπαλλήλους, στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, στους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και στους συνταξιούχους παρά το “μποναμά” της 13ης σύνταξης που εξήγγειλε ο Άλεξης Τσίπρας από το Ζάππειο με την δέσμευση πως αποτελεί μόνιμο μέτρο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ στη σημασία οι πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που δεν κινήθηκαν προς τη ΝΔ να επιστρέψουν στις κάλπες προκειμένου να στηρίξουν το κόμμα του. Αυτό είναι ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα για την Κουμουνδούρου προκειμένου να αυξήσει τη συσπείρωσή της πέρα από το δύσκολο εγχείρημα της προσέγγισης της μεσαίας τάξης όπου οι απώλειες υπολογίζονται κοντά στο 13%.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θα επιχειρήσουν να μειώσουν τη διασπορά προς άλλους σχηματισμούς με το βασικό επιχείρημα πως η “χαλαράτητα” των ευρωεκλογών δεν μπορεί να υπάρχει στις εθνικές κάλπες όπου οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν για την επόμενη κυβέρνηση της χώρας.
Σύμφωνα με το φετινό exit poll το 58% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που στήριξαν το κόμμα τον Σεπτέμβριο του 2015, δεν άλλαξαν την επιλογή τους στην κάλπη. Το 11,8% πήγε στη ΝΔ, το 4,6% στη ΜέΡΑ 25 και το 4,3% στο ΚΙΝΑΛ.

Πιο συγκεκριμένα από τα αριστερά του ο ΣΥΡΙΖΑ είδε τον Γιάννη Βαρουφάκη να κερδίζει την ψήφο 169.286 πολιτών και σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το ποσοστό της Ζωής Κωνσταντοπούλου που με 1,61% έφερε κοντά της 90.859 πολίτες. Αυτή την “αντισυστημική” ψήφο θέλουν να πλησιάσουν τις 32 ημέρες που απομένουν.

Στις ευρωεκλογές από όλη την επικράτεια μόλις τα Χανιά, το Ηράκλειο, η Αχαϊα, η Άρτα, η β΄ Πειραιώς και ο Β2 δυτικός τομέας Αθηνών βάφτηκαν ροζ μαρτυρώντας πως το έδαφος που καλείται να καλύψει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά μεγάλο. 219.428 πολίτες έδωσαν το προβάδισμα των 9,36 μονάδων στη ΝΔ με το 41,24%, όμως να απέχει από τις κάλπες.

Τη μικρότερη διαφορά με την γαλάζια παράταξη, από 1,85% – 3,23% κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ σε Ρέθυμνο, Εύβοια, Β΄ δυτική Αττική, Κέρκυρα, Ηλεία, Ιωάννινα και Λασίθι ευελπιστώντας η ανατροπή να γίνει στις 7 Ιουλίου.

Με την “ψαλίδα” να είναι λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το 20% “κάστρα” της ΝΔ θεωρούνται η Λακωνία, οι Σέρρες, η Πιερία, η Καστοριά, η Αργολίδα, ο Β1 βόρειος τομέας Αθηνών και η Ροδόπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές έχασε και τις πέντε μονεδρικές που είχε κερδίσει το 2015: Γρεβενά, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Φωκίδα και Σάμο.

Source:newpost
Μετάβαση στο περιεχόμενο