Βενιζέλος για ψήφιση του Ποινικού Κώδικα: «Επιτακτική η ψήφιση και η άμεση εφαρμογή του»

Τι είπε ο πρώην υπουργός για την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας στην τελευταία του παρέμβαση στη Βουλή έπειτα από 26 χρόνια αδιάλειπτης κοινοβουλευτικής παρουσίας

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διάλεξε τη συζήτηση για την ψήφιση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για την τελευταία ομιλία του στη Βουλή. Κατέκρινε την απόφαση του ΚΙΝΑΛ να απέχει από μία τόσο κρίσιμη κοινοβουλευτική διαδικασία και τόνισε ότι ομιλεί όχι μόνο με την κοινοβουλευτική του ιδιότητα, αλλά και την επιστημονική.

Τόνισε, ότι παρά το γεγονός ότι οι κώδικες έρχονται με καθυστέρηση στη Βουλή, είναι επιτακτική η ψήφισή τους και η άμεση εφαρμογή τους.

Άμεση η εφαρμογή των κωδίκων. Πώς θα μπορούν οι δικαστές να δικάζουν και να βγάζουν αποφάσεις;

Αντισυνταγματική η μη εφαρμογή των κωδίκων και μάλιστα άμεσα – Δεν πρέπει οι δικαστές να βρεθούν στη θέση να είναι δημοσιευμένος ο νόμος και να μην μπορούν να τον εφαρμόσουν

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, αλλά και σύμφωνα με αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν μπορεί να έχει ψηφιστεί ο ποινικός κώδικας και να μην εφαρμοστεί άμεσα.

Καταπατείται η αρχή της αναλογικότητας – Παραβιάζεται η ασφάλεια του δικαίου  -Παραβιάζεται το άρθρο 7 του Συντάγματος

Πώς θα μπορεί ένα δικαστήριο να βγάλει αποφάσεις;

«Η ψήφιση των κωδίκων θα έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα υπό συνθήκες πολιτικής συναίνεσης» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνοντας ότι «ο εκσυγχρονισμός τους είναι απολύτως αναγκαίος, με τις σύγχρονες αντιλήψεις του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού».

«Ο νέος ποινικός κώδικας δεν καθιστά επιεικέστερα τα άρθρα που είναι κρίσιμα για τη διερεύνηση της σκευωρίας της Novartis» παρατήρησε.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαφώνησε με την άποψη που εξέφρασε νωρίτερα την Πέμπτη ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ο οποίος ζήτησε να μην ισχύσει ο νέος Ποινικός Κώδικας από 1η Ιουλίου του 2019. «Κάνω έκκληση προς υπουργό Δικαιοσύνης και τους παρόντες βουλευτές για το ζήτημα χρόνου έναρξης ισχύος ποινικού κώδικα. Είναι αδιανόητο μεσούσης δικαστικής περιόδου  να ισχύσει ο νεός κώδικας. Ή να αρχίσει από την αρχή του δικαστικού έτους ή από την 1/1. Δεν θέλω να αναπτύξω το σκεπτικό. Κάνω έκκληση να μην ισχύει από 1.7 ο νέος Ποινικός Κώδικας. Αντιλαμβάνεστε γιατί το λέω» είπε ο Σταύρος Κοντονής απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.
Μετάβαση στο περιεχόμενο