Βενεζουέλα: Στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στον Γκουαϊδό για 15 χρόνια από τον Μαδούρο

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, και επικεφαλής της αντιπολίτευσης,αποπέμπεται από το αξίωμά του και θα στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για 15 χρόνια, με την κατηγορία της διαφθοράς, ανακοίνωσε σήμερα το Καράκας.

Ο Γενικός Επιθεωρητής της Δημοκρατίας, Έλβις Αμορόσο, ο οποίος είναι αρμόδιος για τη διαφάνεια στους κυβερνητικούς θεσμούς, αποφάσισε «να απαγορεύσει την άσκηση κάθε αιρετού δημόσιου λειτουργήματος στον πολίτη (σ.σ.Χουάν Γκουαϊδό) για το μέγιστο διάστημα που προβλέπεται από τον νόμο», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Το διάστημα αυτό ανέρχεται στα 15 χρόνια, υπενθύμισε ο Αμορόσο, ο επικεφαλής αυτού του θεσμού που πρόσκεται στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο.

Ο Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος και τον έχουν αναγνωρίσει με αυτήν την ιδιότητα περίπου 50 χώρες, απέρριψε αμέσως την απόφαση δηλώνοντας ότι ο Έλβις Αμορόσο είναι «παράνομος».

«Δεν είναι Επιθεωρητής. Δεν είναι (…) και δεν υπάρχει κύρωση στέρησης εκλογικών δικαιωμάτων(…) Το νόμιμο κοινοβούλιο είναι το μοναδικό που έχει τη δικαιοδοσία να διορίζει τον Επιθεωρητή», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι ο Αμορόσο διορίστηκε στη θέση αυτή από τη Συντακτική Εθνοσυνέλευση.

Σύμφωνα πάντως με τον Αμορόσο, τα εισοδήματα στις δηλώσεις πόθεν έσχες του Γκουαϊδό δεν δικαιολογούν ορισμένες δαπάνες που έκανε στη Βενεζουέλα και το εξωτερικό, με πόρους που προέρχονται από άλλες χώρες.

«Πραγματοποίησε περισσότερα από 91 ταξίδια εκτός της Βενεζουέλας, κόστους άνω των 310 εκατομμυρίων μπολιβάρ (περίπου 80.000 ευρώ) χωρίς να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων», εξήγησε.

Ο Γενικός Επιθεωρητής είχε ανακοινώσει από τις 11 Φεβρουαρίου ότι διεξάγει έρευνα σε βάρος του Γκουαϊδό και ζήτησε από τις εισαγγελικές αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Ενρίκε Καπρίλες, πρώην υποψήφιος για την προεδρία το 2013, είχε επίσης στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα με τον ίδιο τρόπο, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2018.

Μόσχα: Δικαίωμά μας να συνεργαζόμαστε με το Καράκας

«Τρίτες χώρες δεν πρέπει να ανησυχούν για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Βενεζουέλα, πρέπει να σέβονται το δικαίωμα της Ρωσίας να συνεργάζεται με άλλες χώρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντιμίρ ΠουτινΝτμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος σαφώς στις ΗΠΑ και στις επικρίσεις της Ουάσιγκτον για τις σχέσεις της Μόσχας-Καράκας, όπως και για την παρουσία Ρώσων στρατιωτικών στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

«Δεν θεωρούμε ότι οι διμερείς μας σχέσεις με κάποια κράτη πρέπει να ανησυχούν τρίτες χώρες. Με κανέναν τρόπο δεν επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας και προσβλέπουμε στο ότι και τρίτες χώρες θα υιοθετήσουν το παράδειγμα μας και θα επιτρέψουν στους Βενεζουελανούς να αποφασίσουν οι ίδιοι για την τύχη τους», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στις ΗΠΑ και στις επικρίσεις που διατυπώνουν για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Βενεζουέλα, δήλωσε:

«Σε ό,τι αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οι ίδιες είναι παρούσες σε πολλές γωνιές του κόσμου και κανείς δεν τους υποδεικνύει πού πρέπει να είναι και πού δεν πρέπει να είναι. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, θα επιθυμούσαμε φυσικά να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός όσον αφορά το δικαίωμά μας να δημιουργούμε με οποιεσδήποτε χώρες του κόσμου τις σχέσεις εκείνες, οι οποίες ανταποκρίνονται στα συμφέροντά μας και στα συμφέροντα αυτών των χωρών».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της παρουσίας Ρώσων στρατιωτικών που έφθασαν πρόσφατα στην Βενεζουέλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί βρίσκονται εκεί με βάση τη συμφωνία περί στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας που είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών κατά το παρελθόν.

Source:cnn
Μετάβαση στο περιεχόμενο