Επικαιρότητα

Τσίπρας: Και τώρα η ηγεμονία στον προοδευτικό χώρο

Με πολιτικό πρόσημο ο ανασχηματισμός. Κρίσιμη επίσκεψη στην Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου. Την Τρίτη στην Λευκωσία για τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στόχος του Μαξίμου να πέσουν οι τόνοι με τον Π. Καμμένο.

Μεγάλη ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου από την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να επισημαίνουν με νόημα πως “πολλοί πίστευαν ότι θα έριχναν τον Τσίπρα με το μακεδονικό, τελικά όμως είχαν πρόβλημα όλοι οι άλλοι”.

Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση πέρασε με άνεση τον προϋπολογισμό και εν συνεχεία έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης παρά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ανάγκασε την αξιωματική αντιπολίτευση να μην καταθέσει πρόταση μομφής και, τέλος, κύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών με πλειοψηφία 153 βουλευτών.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου η ηγεμονία του Αλέξη Τσίπρα και στο χώρο της κεντροαριστεράς, ενώ ο ανασχηματισμός που αναμένεται το αργότερο έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας εκτιμάται ότι θα έχει πολιτικό πρόσημο προς αυτή την κατεύθυνση.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ασφαλώς το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία και η συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, ταξίδι που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 5-7 Φεβρουαρίου, με πιθανότερη ημέρα πραγματοποίησης της επίσκεψης την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου.

Την προσεχή Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Λευκωσία για τη Σύνοδο Κορυφής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στη Σύνοδο αναμένεται να κυριαρχήσουν τα ενεργειακά θέματα, που εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσουν στις συναντήσεις του έλληνα πρωθυπουργού και του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Κυρίαρχο ρόλο στις συζητήσεις θα έχει ασφαλώς και το προσφυγικό.

Στόχος του Μαξίμου είναι επίσης για το επόμενο διάστημα να πέσουν κατά το δυνατόν οι τόνοι της αντιπαράθεσης με τον Πάνο Καμμένο, έστω και αν αυτό στην παρούσα φάση δείχνει από εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο.

Ούτως ή άλλως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151 βουλευτών είναι οριακή και η διατήρησή της για το επόμενο διάστημα θα αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Source:news247
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *