Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας, δεν δίστασε να ζητήσει «συγγνώμη» όχι από το κόμμα του, αλλά από τους πολίτες για τις μετατάξεις των τελευταίων ημερών στη Βουλή.

«Πέσαμε έξω στην εκτίμηση για τις Ευρωεκλογές»

Για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές και τις προσδοκίες του κόμματός του που διαψεύστηκαν, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είχαμε την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να ανακάμψει κυρίως τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα από τότε που κυβερνάμε χωρίς τα χέρια δεμένα.

Για τρια χρόνια αναγκαστήκαμε να πάρουμε αποφάσεις που δεν θέλαμε. Το τελευταίο διάστημα υπήρξε πολύ σημαντική ανάκαμψη. Όπου βρέθηκα υπήρξαν πολύ σημαντικές συγκεντρώσεις.

Το ποσοστό μας ήταν κοντά σε εκείνο των προηγούμενων Ευρωεκλογών. Δεν είχαμε εκτιμήσει την διαφορά που θα είχαμε από τη ΝΔ. Και δεν είχαμε εκτιμήσει, ότι από την στιγμή που οι πολίτες ήξεραν πως δεν εκλέγουν κυβέρνηση, τον βαθμό που θα εκφράζονταν η απογοήτευση των πολιτών. Πέσαμε έξω λοιπόν».

«Απόδειξη του ότι πήρα το μήνυμα το ότι πάω σε εκλογές»

Ερωτώμενος σχετικά με το «μήνυμα» που έλαβε από την ήττα στις Ευρωεκλογές, απάντησε: «Τα λόγια είναι εύκολα στην πολιτική και την ζωή.Η έμπρακτη απόδειξη του ότι λάβαμε το μήνυμα είναι πως πάω σε εκλογές. Νομίζω δεν υπάρχει προηγούμενο να πάει η κυβέρνηση σε πρόωρες κάλπες μετά από ένα άσχημο αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές.

Σεβαστήκαμε το μήνυμα δυσαρέσκειας των πολιτών. Λάβαμε υπόψην το μήνυμα και θέλουμε να θέσουμε το ακριβές διακύβευμα για την επόμενη τετραετία. Ποιοι και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσουν. Αν θα συνεχιστεί η πορεία συνεχούς στήριξης των κοινωνικών στρωμάτων που δέχονταν πιέσεις, αν θα είναι πορεία ελάφρυνσης και συνολικής εξόδου από την κρίση ή ενδεχομένως αν θα είναι ένα πισωγύρισμα».

«Φοροελαφρύνσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις σημαίνει περικοπές για τους αδύναμους»

Σχετικά με τις κατηγορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιγράφει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, σημείωσε: «Είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση που διεξάγεται με όρους ασφάλειας όπου οι πολίτες θα ψηφίσουν ένα σχέδιο που θα εφαρμοστεί. Έχουμε να το ζήσουμε από τις εκλογές του 2009. Πάμε στις διαφορές. Πριν τις Ευρωεκλογές απευθυνθήκαμε στον λαό, λέγοντας πως έβαλες πλάτη στα δύσκολα και ήρθε επιτέλους η στιγμή να δεις τα οφέλη. Ακριβώες επειδή καταφέραμε να έχουμε γεμάτα τα ταμεία, έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε τα πλεονάσματα από το 2020 και μετά.

Και ταυτόχρονα να έχουμε τον χώρο και για το 2019. Έτσι ανακοινώσαμε μέτρα. Αυτά τα μέτρα ουσιαστικής ελάφρυνσης και στήριξης, τα έχουμε πει κοστολογημένα και σε απολύτως ρεαλιστικό πλαίσιο. Το σύνολο της κοινωνίας θα μπορέσει να απολαύσει τους καρπούς της προσπάθειας. Οι αντίπαλοί μας λένε ότι θα κάνουν φοροελαφρύνσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις. Όλοι θα το θέλαμε. Το ζήτημα είναι αν υπάρχει η δυνατότητα να συμβεί αυτό χωρίς να υπάρξουν περικοπές στα πιο αδύναμα στρώματα. Αυτά είναι μειώσεις σε κοινωνικό κράτος και δαπάνες. Δαπάνες είναι μισθοί, συντάξεις, Παιδεία, Υγεία και επιδόματα».

«Μπακαλίστικες οι προβλέψεις Στουρνάρα – Ειναι λαγός της ΝΔ»

Σε ότι έχει να κάνει με την αντίδραση των θεσμών, στο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε, ο ίδιος απάντησε: «Θυμάστε πριν τις εκλογές ήξερα ότι παίρνω ρίσκο. Σήκωσα το γάντι και είπα ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα που εξαγγείλαμε. Είπα ότι αν δεν υπάρξει στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες, τότε την επόμενη μέρα θα ανοίξουν οι ορέξεις πολλών για να αμφισβητήσουν αυτά τα μέτρα.

Από που ακούγονται; Από συγκεκριμένους κύκλους εντός της χώρας όπως τον Στουρνάρα. Έχει παράδοση αντί να κοιτά την δουλειά του, να κάνει τον λαγό της ΝΔ. Δεν είναι θεσμικός του ρόλο να κάνει προβλέψεις μπακαλικής. Ήταν αυτός που προέβλεπε πως θα πάμε σε προληπτική γραμμή στήριξης. Από την άλλη μεριά έχουμε ορισμένους κύκλους της Κομισιόν.

Όταν ανακοινώσαμε τα μέτρα, ο Μοσκοβισί δεν είπε τίποτα. Ποιος αντέδρασε; Ο κ. Βέμπερ, το ίδιο κιόλας βράδυ, που είπε ότι τα λεφτά είναι των Ευρωπαίων πολιτών. Δεν είναι. Ο έτερος ήταν ο κ. Ρέγκλινγκ, που έβαλε ερωτήματα, που δεν έχουν καμία βάση.

Αν το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ επικροτηθεί στην κάλπη, όλοι αυτοί θα παραμερίσουν. Αν δεν υπάρξει αυτό, την επόμενη μέρα θα υπάρξουν μονάχα φοροελαφρύνσεις για τους πλούσιους. Στην έκθεση της Κομισιόν για πρώτη φορά μπήκε ζήτημα απολύσεων στο Δημόσιο, με τον αέρα του προβαδίσματος της ΝΔ».

«Χρωστάμε μια συγγνώμη στον ελληνικό λαό»

Ερωτώμενος, σχετικά με το… πάρτι των μετατάξεων που προκάλεσε αντιδράσεις και κατάληξε σε δυο παραιτήσεις μεταταχθέντων και την απόσυρση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Προφανώς δεν πρόκειται για διορισμούς, αλλά για δυνατότητα μιας καλύτερης θέσης. Είναι πληγή για το πολιτικό σύστημα. Ήταν λάθος αυτό που έγινε. Εδώ υπάρχει μια κατεστημένη νοοτροπία. Πιστεύω ότι είναι μια βαριά σκιά στο πολιτικό σύστημα.

Χρωστάμε μια συγγνώμη γι αυτό, όχι στα μέλη μας και στο κόμμα μας. Αλλά στον ελληνικό λαό. Δεν αρκεί να λέμε ότι οι άλλοι έχουν κάνει τέρατα. Όταν κάνουμε κι εμείς, γινόμαστε μέρος ενός πολιτικού συστήματος που χάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Γι αυτό ακυρώσαμε τις μετατάξεις και προς τιμήν της η Τασία Χριστοδουλοπούλου, πήρε την απόφαση που έπρεπε να πάρει. Κατανοώ την ανάγκη των βουλευτών να βοηθήσουν ομάδες με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής. Ήταν εκτός σχεδιασμού να πάμε σε εκλογές και μεγάλο μέρος σχεδιασμών και θεμάτων που εκκρεμούσαν, έμειναν στη μέση. Ήταν αναγκαίο να διεκπεραιώσουμε ζητήματα που αφορούσαν ομάδες. Θα έμεναν στη μέση και θα δημιουργούσαν πρόβλημα στη μέση του καλοκαιριού».

«Απόφαση του Κοτζιά να μην είναι στα ψηφοδέλτια»
Για την απόφαση του ΠΡΑΤΤΩ να μην πάρει μέρος στις προσεχείς εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε «Η απώλεια έχει να κάνει με την απόφαση του Νίκου Κοτζιά, να μην είναι στην επόμενη Βουλή. Δεν έχει να κάνει με την στάση του ΠΡΑΤΤΩ. Ήταν δική του απόφαση. Εγώ θα μιλώ πάντα με τα καλύτερα λόγια για τον Νίκο τον Κοτζιά. Πάντοτε θα του πιστώνω μεγάλο ποσοστό της επιτυχίας των Πρεσπών. Υπήρξαν κάποιες προστριβές.  Είμαι βέβαιος πως ο Κοτζιάς θα είναι χρήσιμος πολίτης και πολιτικός και έξω από την Βουλή».

«Αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν»

Τέλος, για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, το νέο του κόμμα και το ενδεχόμενο να βρίσκεται στην επόμενη βουλή, σημείωσε «Είμαι της θεωρίας αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν. Δεν θα μπω στη λογική της χαμένης ψήφου, όπως μπήκε ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης, την ώρα που αναμετρώνται ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ.
Με βάση τον παρόντα εκλογικό νόμο όμως, ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος τίποτα. Λέει ότι είναι χαμένη ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι στη ΝΔ, σηκώνω τα χέρια ψηλά.
Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου είναι «αν γυρίζει». Είναι δύσκολη συνθήκη.Είναι τελείως διαφορετική η κάλπη, το διακύβευμα, το ερώτημα. Με βάση τους αριθμούς, δεν είναι ανέφικτο».