Επικαιρότητα

Με το βλέμμα στην Αγκυρα η κυβέρνηση

Χαμηλούς τόνους και προσεκτική διαχείριση των πληροφοριών περί τουρκικής στρατιωτικής κινητικότητας στα Ιμια και στην ευρύτερη περιοχή διατηρεί το ΓΕΕΘΑ, καθώς τεχνηέντως η Αγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει ένταση, μέσω διαρροής στα ΜΜΕ της γείτονος περί υψηλής στρατιωτικής συγκέντρωσης γύρω από τις νησίδες, παραμονές της 23ης επετείου από την κρίση του 1996.

Ανάμεσα στις διαρροές που έγιναν χθες από την πλευρά της Αγκυρας, αναφέρεται η πρόσκληση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ προς τον Ελληνα ομόλογό του Ευάγγελο Αποστολάκη να επισκεφθεί την Τουρκία. Η πρόσκληση περιλαμβανόταν στη συγχαρητήρια επιστολή, επ’ ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του κ. Αποστολάκη. Από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν επιβεβαιώνεται μια τέτοια πρόσκληση, κάτι που εκ των πραγμάτων έχει μικρή πρακτική σημασία, καθώς ο κ. Αποστολάκης και ο κ. Ακάρ θα συναντηθούν στις 5 Φεβρουαρίου. Τότε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στην Τουρκία για την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από σειρά αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο κ. Αποστολάκης.

Αν και στο πρακτορείο Αναντολού τονιζόταν ότι η πρωτοβουλία του κ. Ακάρ πραγματοποιείται λίγο πριν από την επέτειο της κρίσης των Ιμίων, θεωρείται έμπρακτη απόδειξη εκ μέρους της Τουρκίας για διατήρηση χαμηλών τόνων. Η ημερομηνία συνάντησης των κ. Τσίπρα και Ερντογάν (5 Φεβρουαρίου) έχει προγραμματιστεί σε σχετικά «ασφαλή» περίοδο, δεδομένου ότι στην τρέχουσα φάση η κατάσταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά την έκδοση ορισμένων NAVTEX, θεωρείται «ήρεμη».

Στην Αθήνα γνωρίζουν καλά ότι οι δυσκολίες ακολουθούν τις επόμενες εβδομάδες και, μάλιστα, μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 3 Μαρτίου, όταν η Αγκυρα θα πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη αεροναυτική άσκηση των τελευταίων δεκαετιών στη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, με την επωνυμία «Γαλάζια πατρίδα». Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ» ήδη από τις 8 Ιανουαρίου, η «Mavi Vatan» (τουρκιστί «Γαλάζια πατρίδα») είχε προκαλέσει ανησυχία στην Αθήνα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, συγκεκριμένα στην Κύπρο και στο Ισραήλ. Σε πρακτικό επίπεδο η διεξαγωγή της άσκησης θα δείξει αρκετά για τις πραγματικές αεροναυτικές δυνατότητες της Τουρκίας.

Στα περί «Γαλάζιας πατρίδας» επανήλθε και ο κ. Ακάρ. «Συνεχίζουμε την παρουσία μας στη “γαλάζια πατρίδα” όπου υπάρχουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας», είπε, απευθυνόμενος στο προσωπικό βάσης υποστήριξης της τουρκικής αεροπορίας. «Προσπαθούμε να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας με όλους τους γείτονές μας και κυρίως με την Ελλάδα. Ομως λόγω κάποιων πολιτικών παραγόντων και λανθασμένων υπολογισμών, τα γεγονότα διαστρεβλώνονται. Γίνονται κάποιες προκλήσεις. Ολοι πρέπει να γνωρίζουν πως αυτά δεν έχουν κάποιο αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Ακάρ και επανέλαβε ότι η Αγκυρα δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο.

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *