Το σχέδιο Τσίπρα για τις κάλπες-Παροχές, συμμαχίες και παρουσία στη Β. Ελλάδα

Με διπλή στροφή στο μέτωπο της οικονομίας και στο πεδίο των συμμαχιών, η κυβέρνηση περνάει στην «επόμενη μέρα» της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών και ο Αλέξης Τσίπρας δίνει το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει έως τις εκλογές.

Αιχμή στο αφήγημα του πρωθυπουργού αποτελούν η αύξηση του κατώτατου μισθού και η έξοδος στις διεθνείς αγορές χρήματος. Πρόκειται για δύο θέματα πάνω στα οποία ο κ. Τσίπρας εστίασε στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, βάζοντας ξανά διαχωριστικές γραμμές.

Κάποιοι θα φέρουν αντιρρήσεις, είπε, «οι λεγόμενοι νεοφιλελεύθεροι που θεωρούν ότι η προϋπόθεση της ανάπτυξης είναι η συντριβή της εργασίας». Ενώ συνέχισε βάζοντας το επίδικο των εθνικών εκλογών: με στόχο τη δίκαιη ανάπτυξη, οι πολίτες -όπως είπε- θα κληθούν τον Οκτώβριο του 2019 να συγκρίνουν και να κρίνουν τα πεπραγμένα της δικής του κυβέρνησης με αυτές του «παλιού πολιτικού συστήματος».

Είναι βέβαιο, πάντως, ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει τις τελικές αποφάσεις του όταν σταθμίσει το αποτύπωμα που θα έχουν στο εκλογικό σώμα τα φιλολαϊκά αυτά μέτρα.

Στρώνει το… έδαφος για συμμαχίες με το προοδευτικό τόξο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά και το στρατηγικό άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά. Ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει στη συγκρότηση του προοδευτικού τόξου, ενώ, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή του ομιλία μπροστά σε ένα «προοδευτικό» ακροατήριο, θα συντηρεί ζεστό το φλερτ με τα περισσότερα στελέχη. Με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι δύσκολα θα εντάξει στην παρούσα φάση στο κυβερνητικό σχήμα πρόσωπα από την Κεντροαριστερά, υπό τον φόβο των κατηγοριών για συναλλαγές!

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει και ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών τη δυνατότητα διαμόρφωσης μιας πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας με δυνάμεις και πρόσωπα που αντιλαμβάνονται την ανάγκη μιας ευρύτερης συμπόρευσης. Με ξεκάθαρο μέτωπο στον εθνικισμό και την ακροδεξιά», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός στη χθεσινή ομιλία του.

«Τροχάδην» και περιοδείες στη Βόρεια Ελλάδα

Σε αυτό το μάλλον προεκλογικό φόντο, κινητικότητα υπάρχει και στον ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη και βουλευτές να πραγματοποιούν περιοδείες, και δη στη Βόρεια Ελλάδα, ώστε να καλύψουν το χαμένο έδαφος από τις Πρέσπες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, τα περισσότερα κομματικά στελέχη έχουν ανταποκριθεί ήδη στην κεντρική αυτή απόφαση και άπαντες θα δώσουν το «παρών» τουλάχιστον μία φορά σε κάποια από τις περιφέρειες της Βορείου Ελλάδος. Ενώ ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης θα βρεθεί (την Παρασκευή και το Σάββατο) στην Κοζάνη, που είναι και μία από τις πόλεις στη Δυτική Μακεδονία στις οποίες εγείρονται σφοδρές αντιδράσεις για τη Συμφωνία.

Source:iefimerida
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Μετάβαση στο περιεχόμενο