Σε μια κρίσιμη εκλογική χρονιά που έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να έχει ξεμείνει από λύσεις όσον αφορά τους υποψηφίους στις αυτοδιοικητικές εκλογές εκλογές και κυρίως στους δύο μεγάλους δήμους.
Η αυστηρά κομματική επιλογή του Νάσου Ηλιόπουλου για την Αθήνα είναι μία κίνηση υψηλού ρίσκου της Κουμουνδούρου, απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη και τον Παύλο Γερουλάνο που η δημοτικότητα τους είναι ιδιαιτέρως υψηλή, ενώ μπορούν να απευθυνθούν σε κοινά πέραν των κομμάτων που τους στηρίζουν.
Η υποψηφιότητα Ηλιόπουλου αποτέλεσε ουσιαστικά λύση ανάγκης για τον ΣΥΡΙΖΑ που αναζητούσε το πρόσωπο εκείνο που θα έκανε την διαφορά, αλλά οι όποιες προσπάθειες και προσεγγίσεις έγιναν έπεσαν στο κενό. Η πρόταση να στηριχθεί η υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου που στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ απορρίφθηκε πριν καν συζητηθεί λόγω των αντιδράσεων που θα υπήρχαν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι διαρροές των προσώπων που υπήρξαν όλο το προηγούμενο διάστημα από τον αθλητικό, καλλιτεχνικό και επιχειρηματικό χώρο και στην συνέχεια διαψεύδονταν έβλαψαν επικοινωνιακά το κυβερνών κόμμα καθώς επιβεβαίωνε το αδιέξοδο το οποίο υπήρχε. Η Κουμουνδούρου έδειξε πως δεν έχει «πολιτικό πάγκο» και οδηγήθηκε στην επιλογή ενός προσώπου που είχε στο περίμενε τον τελευταίο μήνα.
Ο 35χρονος υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για την δημαρχία έχει ένα ιδιαιτέρως δύσκολο έργο μπροστά του καθώς θα πρέπει να αυξήσει μέσα στους επόμενους μήνες την δημοτικότητα του και να καλύψει το χαμένο έδαφος καθώς τόσο ο Κώστας Μπακογιάννης όσο και ο Παύλος Γερουλάνος έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό την προεκλογική τους εκστρατεία.
Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη
Ιδιαιτέρως αμφίρροπη είναι η μάχη για τον δήμο Θεσσαλονίκης με το ΚΙΝΑΛ να μην έχει καταλήξει ακόμα σε υποψήφιο καθώς η Εύα Καϊλή όπως όλα δείχνουν θα θελήσει να παραμείνει στην ευρωβουλή, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν κοπάσει οι αντιδράσεις για την υποψηφιότητα Νοτοπούλου, η ΝΔ εμφανίζεται τριχοτομημένη, ενώ ο Γιάννης Μπουτάρης έδωσε το χρίσμα στην Καλυψώ Γούλα η οποία θα είναι η υποψήφια του συνδυασμού του.
Την παραμονή των Χριστουγέννων η Εύα Καϊλή θα ανακοινώσει την τελική της απόφαση για το αν θα διεκδικήσει τον δήμο με τις πιθανότητες να είναι ελάχιστες. Άλλωστε από την πρώτη στιγμή η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ ήταν ιδιαιτέρως επιφυλακτική όταν της έγινε η πρόταση από την Χαριλάου Τρικούπη, μετά την αποχώρηση του Γιάννη Μπουτάρη. Παράλληλα τόσο η ίδια όσο και η ΝΔ διέψευσαν με κατηγορηματικό τρόπο ότι θα είναι υποψήφια με το «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο.
Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι παραπάνω πληροφορίες τότε δεν αποκλείεται το ΚΙΝΑΛ να στηρίξει την διάδοχο του Γιάννη Μπουτάρη στο συνδυασμό «Πρωτοβουλία» Καλυψώ Γούλα την οποία στηρίζει ο νυν δήμαρχος της πόλης. Από την άλλη υπάρχει και ο Σπύρος Βούγιας με επιρροές στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ στη Βόρεια Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην βάση του ΣΥΡΙΖΑ για την Κατερίνα Νοτοπούλου παρά την στήριξη που έχει από το Μαξίμου. Το κλίμα που επικρατεί στην Θεσσαλονίκη δεν είναι ιδιαιτέρως θετικό για την υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης οι οποίες δυσχεραίνονται ακόμη περαιτέρω από τις αψιμαχίες που υπήρξαν με τον Γιάννη Μπουτάρη. Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η γενικότερη αρνητική εικόνα που επικρατεί για το κυβερνών κόμμα λόγω του Μακεδονικού.
Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα αναζητά υποψήφιο για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ασκούνται πιέσεις προς τον Μάρκο Μπόλαρη προκειμένου να τεθεί αντιμέτωπος με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, αλλά ο ίδιος μέχρι στιγμής δεν είναι θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Στη ΝΔ η κατάσταση δεν είναι καλύτερη καθώς οι υποψηφιότητες του Γιώργου Ορφανού αλλά και του Παναγιώτη Ψωμιάδη κάνουν ιδιαιτέρως δύσκολο το έργο του «εκλεκτού» της Πειραιώς Νίκου Ταχιάου, η δημοτικότητα του οποίου μέχρι στιγμής είναι ιδιαιτέρως χαμηλή σε σχέση με τους δύο «γαλάζιους αντάρτες».