Επικαιρότητα

Το «όχι» Παυλόπουλου σε Τσίπρα και ο αναβρασμός στη Δικαιοσύνη, έξι μέρες πριν τις κάλπες

Η επόμενη κυβέρνηση θα αποφασίσει εάν θα επιλέξει τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου από τον κατάλογο που συζητήθηκε στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ή εάν εκκινήσει την διαδικασία εξαρχής.

Η άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στην κυβέρνηση Τσίπρα να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για την ηγεσία του Αρείου Πάγου η οποία θα διαδεχθεί την προηγούμενη υπό την Ξένη Δημητρίου, που έληξε η θητεία της στις 30 Ιουνίου, δημιουργεί νέα δεδομένα στο προεκλογικό τοπίο.

Ουδέποτε στη Μεταπολίτευση δεν επιχειρήθηκε διορισμός της ηγεσίας της Δικαιοσύνης ενώ είχαν προκηρυχθεί εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε έντονη κριτική ότι φοβάται την επόμενη μέρα για φακέλους που μπορεί να ανοίξει η νέα κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και ήθελε να ελέγξει το δικαστικό τοπίο, όπως τον κατήγγειλαν στελέχη της αντιπολίτευσης.

«Η παρούσα κυβέρνηση δεν είχε καμία νομιμοποίηση να εκλέξει την ηγεσία της Δικαιοσύνης» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στους «Αταίριαστους» στον ΣΚΑΪ. Δεσμεύτηκε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα διορίσει άμεσα την ηγεσία της Δικαιοσύνης και θα είναι πρόσωπα με κύρος. Ταυτόχρονα εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στον θεσμικό ρόλο του ΠτΔ.

Το παρασκήνιο

Ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε ξεκαθαρίσει εξαρχής στον πρωθυπουργό -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Newpost- ότι δεν επρόκειτο να υπογράψει τον διορισμό της νέας ηγεσίας όχι λόγω διαφωνίας του με τα πρόσωπα κάτι που δεν αποτελεί αντικείμενο της αρμοδιότητας του, αλλά για τον χρόνο της απόφασης του κυβερνητικού συμβουλίου που ήταν σε προεκλογική περίοδο (31 Μαΐου) κατά την οποία με βάση τη συνταγματική και δημοκρατική επιταγή μπορεί να ασχολείται μόνο με τις τρέχουσες υποθέσεις. Ο κ. Παυλόπουλος θα μπορούσε να αναπέμψει το προεδρικό διάταγμα που του εστάλη με μια απάντηση ότι η χρονική στιγμή δεν είναι η αρμόζουσα και η νέα κυβέρνηση που θα έχει νωπή λαϊκή εντολή -όποια κι αν είναι αυτή- ας πάρει τις αποφάσεις, αλλά προφανώς δεν το έκανε για να μην οξυνθεί κι άλλο το κλίμα και βρεθεί και ο ίδιος εν μέσω της πολιτικής αντιπαράθεσης ενώ ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι υπερκομματικός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια διαφωνεί με την μη υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων, αλλά θα φανεί εάν εξαπολύσει επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας στην τελική ευθεία για τις εθνικές κάλπες.

Σε κάθε περίπτωση η επόμενη κυβέρνηση θα αποφασίσει εάν θα επιλέξει τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου από τον κατάλογο που συζητήθηκε στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ή εάν εκκινήσει την διαδικασία εξαρχής ώστε να δώσει την ευκαιρία να υποβάλουν αιτήσεις ενδιαφέροντος για τις θέσεις και άλλοι δικαστικοί που τυχόν δεν το έπραξαν θεωρώντας βέβαιο ότι θα εξαιρεθούν.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν προταθεί από την κυβέρνηση Τσίπρα η Ειρήνη Καλού για πρόεδρος του Αρείου Πάγου και η Δήμητρα Κοκοτίνη για εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

«Εμφύλιος»

Την ίδια ώρα ένας ιδιότυπος εμφύλιος εκτυλίσσεται μέσα στους κόλπους της Δικαιοσύνης. Οι κατηγορίες της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ για «πολιτική σκευωρία» σε βάρος 10 πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis πίσω από την οποία βρίσκεται ο περιβόητος «Ρασπούτιν» αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως υποστηρίζουν, αλλά και για καθυστερήσεις ή κουκουλώματα υποθέσεων που αφορούσαν πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα, προκαλούν μεγάλο αναβρασμό στη Δικαιοσύνη.

Στο στόχαστρο των εσωτερικών επιθέσεων βρίσκονται οι δικαστικοί που κατηγορούνται ως εμπλεκόμενοι στο «σύστημα ΣΥΡΙΖΑ». Ο πρώην εισαγγελέας και επικεφαλής του «Κινήματος Δικαιοσύνης», Ιωάννης Σακκάς, μιλώντας στον Τάκη Χατζή και τον Δημήτρη Καμπουράκη, στα «Ακραία Φαινόμενα» στον ΣΚΑΪ, επισήμανε την ανάγκη να επέλθει τάξη στη Δικαιοσύνη.

«Αντιλαμβάνεστε τι εσωτερικός πόλεμος γίνεται;» αναρωτήθηκε. «Οι δικαστικοί που επελέγησαν με τη διαδικασία ΣΥΡΙΖΑ και ουσιαστικά έγιναν παίγνια στα πολιτικά παίγνια του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκονται απέναντι στο δίλημμα ή να επιστρέψουν στη θέση τους ή να υποβάλουν την παραίτηση τους για την τιμή των όπλων ώστε να υπηρετήσουν την ανεξαρτησία της Δικσιοσύνης.»

Για την εισαγγελέα ΕλένηΤουλουπάκη που έχει στην αρμοδιότητα της την Novartis, ο κ.Σακκάς δήλωσε ότι ή θα πρέπει να προβεί σε δήλωση αυτοεξαίρεσης ενόψει της διερεύνησης των καταγγελιών Αγγελή ή και εκείνη να υποβάλει την παραίτηση της. Επισήμανε όμως ότι η επόμενη κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να την παύσει διότι θα επρόκειτο για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη καθώς η θητεία της λήγει το 2021.

Το στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση του θα κάνει επιλογές πέρα από κομματικές ταυτότητες και θα αποκαταστήσει τις τραυματισμένες σχέσεις της εκτελεστικής με την νομοθετική εξουσία. Όπως χρέος της Δικαιοσύνης είναι η αυτοκάθαρση της.

Source:newpost
Μετάβαση στο περιεχόμενο