Επικαιρότητα

Το μυστικό πίσω από την άρνηση του Μαξίμου να δώσει το τελικό Σύνταγμα των Σκοπίων

Με την έγκριση της τεχνητής, όπως τη χαρακτηρίζει η αντιπολίτευση, πλειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, η Συμφωνία των Πρεσπών εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί από το Σώμα και να μπει σε ψηφοφορία το βράδυ της Πέμπτης. Οι αντιδράσεις είναι ήδη έντονες, καθώς ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς ενέκριναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι λεγόμενοι «πρόθυμοι», δεδομένου ότι δεν έχει κατατεθεί το αναθεωρημένο κείμενο του Σκοπιανού Συντάγματος.

Στο τραπέζι ωστόσο βρίσκεται η πρόταση δυσπιστίας από την πλευρά της ΝΔ, κίνηση η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, δεν είχε αποφασιστεί μέχρι αργά χθες το βράδυ, αλλά παρέμενε ως ισχυρή πιθανότητα, ανάλογα με τη στάθμιση των πολιτικών εξελίξεων που θα γίνει σήμερα κατά της διάρκεια της ημέρας. «Η ΝΔ θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο» σημείωσε χθες το απόγευμα σε δήλωσή του από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Στην περίπτωση που η ΝΔ προχωρήσει στην κατάθεση της πρότασης μομφής, βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος, η Βουλή θα πρέπει να διακόψει τις εργασίες της, δηλαδή τη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, για δύο ημέρες, εκτός και αν η κυβέρνηση ζητήσει αυτό να γίνει άμεσα. Έχοντας ως δεδομένο ότι το Μέγαρο Μαξίμου επείγεται για την κύρωση της Συμφωνίας, η διαδικασία επί της πρότασης μομφής αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως και να ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία, το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή ώρα της τρίτης ημέρας από την έναρξή της.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι, αν οι βουλευτές ψηφίσουν για την πρόταση δυσπιστίας το βράδυ της Παρασκευής, η ψηφοφορία για τη Συμφωνία μετατίθεται το νωρίτερο για την Κυριακή. Υπενθυμίζεται ότι για να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής, θα πρέπει να υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151), οπότε μόνο ως κίνηση υψηλής πολιτικής σημασίας από την πλευρά της ΝΔ μπορεί να χαρακτηριστεί, προκειμένου η οδός Πειραιώς να στείλει το μήνυμα προς τους πολίτες, πως έκανε ότι μπορούσε για να αποτρέψει την κύρωση της Συμφωνίας.

«Όλοι οι βουλευτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη συνείδησή τους -και υπόλογοι, βέβαια, στην Ιστορία- για τις αποφάσεις τις οποίες θα πάρουν», τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης στη δήλωσή του, προσθέτοντας πως «η ΝΔ θα προσέλθει στη συζήτηση αυτή συντεταγμένα, με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα. Θα εξηγήσει στους Έλληνες πολίτες γιατί η Συμφωνία αυτή είναι μια κακή Συμφωνία».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, ο πρόεδρος της ΝΔ, εκτός από το να καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει γιατί εγκαταλείπει μια πολιτική δεκαετιών, εκχωρώντας επίσημα στους γείτονες, «μακεδονική» γλώσσα και «μακεδονική» ταυτότητα, θα μιλήσει για λαθροχειρία τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από τα Σκόπια, καθώς η εθνική αντιπροσωπεία καλείται να συζητήσει επί της Συμφωνίας και να ψηφίσει στα τυφλά, χωρίς οι βουλευτές να έχουν υπόψη τα τελικά κείμενα με το Σύνταγμα των Σκοπίων μετά την αναθεώρηση και τους εφαρμοστικούς νόμους.

Αυτά είναι και το ουσιαστικό περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών, επισημαίνουν από το γαλάζιο επιτελείο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν δίνει στη δημοσιότητα τα επίσημα κείμενα και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος παρουσίασε μια εκτύπωση κειμένου του σημερινού Συντάγματος από κυβερνητική ιστοσελίδα της πΓΔΜ, κρύβει ένα μεγάλο μυστικό: οι αλλαγές στο Σκοπιανό Σύνταγμα είναι στον αέρα, αν δεν κυρωθεί το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Source:newpost.gr
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *