Επικαιρότητα

Το κρας τεστ με Ρέγκλινγκ και τα «κρυφά» χαρτιά Μητσοτάκη- Ανοιχτά τα σενάρια για τον ΕΝΦΙΑ

Ο πρωθυπουργός δεν θα αμφισβητήσει την επίτευξη των στόχων αλλά θα επιμείνει σε κάποιες αρχές που είναι αδιαπραγμάτευτες για την κυβέρνηση της ΝΔ και αφορούν μειώσεις φόρων, προσέλκυση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεις.

Σπριντ για να σταλεί μήνυμα στους πολίτες ότι οι προσωπικές δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τηρηθούν, τρέχει η κυβέρνηση. Το πρώτο κρας τεστ με τους θεσμούς τοποθετείται στο ραντεβού που θα έχει την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ που βρίσκεται στην Αθήνα για το συνέδριο του Economist. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ρέγκλινγκ έχει ταχθεί κατά της μη εφαρμογής της προνομοθετημένης από το Μάρτιο του 2017 μείωσης του αφορολόγητου στα 5.600 ευρώ, διότι δημιουργείται μία τρύπα της τάξης του 1% (περίπου 1,8 δις) η οποία θα δυσχεράνει την εφαρμογή των φορολογικών μειώσεων που έχει στο σχεδιασμό της η ΝΔ.

Οι στόχοι

Ο κ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε μιλήσει για την «αυξημένη επιτροπεία» στην οποία βρίσκεται η χώρα μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης πριν από ένα χρόνο. Ο μείζων στόχος του ως πρωθυπουργός είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας ώστε το 2020 να διεκδικήσει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που είναι 3,5% μέχρι το 2023 και 2% μέχρι το 2060. Γι’ αυτό το λόγο, στη συνάντηση του με τον κ.Ρέγκλινγκ ο πρωθυπουργός δεν θα αμφισβητήσει την επίτευξη των στόχων αλλά θα επιμείνει σε κάποιες αρχές που είναι αδιαπραγμάτευτες για την κυβέρνηση της ΝΔ και αφορούν μειώσεις φόρων, προσέλκυση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεις.

Ούτε προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αιφνιδιαστικές νομοθετήσεις που θα δημιουργούσαν κλίμα καχυποψίας στους θεσμούς και θα υπονόμευαν την μεγάλη εικόνα της στρατηγικής της, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ

Κρίσιμη είναι η αυριανή συνάντηση Μητσοτάκη – Ρέγκλινγκ διότι θα κρίνει εν πολλοίς και τις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ οι οποίες θα ανακοινωθούν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που αρχίζουν στις 20 Ιουλίου. Στο επίκεντρο θα βρεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο θα κατατεθεί στις 30 Ιουλίου και θα είναι το όπλο του νέου πρωθυπουργού στην πρώτη του εμφάνιση στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Υπάρχουν εισηγήσεις να υπάρξει άμεσα μία μείωση της τάξης του 10% στους έχοντες περιουσία έως 200.000€ ώστε να την δουν οι ενδιαφερόμενοι στα εκκαθαριστικά του Αυγούστου, σύμφωνα με τα «Νέα». Υπενθυμίζεται πάντως ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στις προεκλογικές δεσμεύσεις του τη μείωση κατά 10% σε όσους πληρώνουν έως 700€ ΕΝΦΙΑ αλλά οι θεσμοί του έδειξαν απαγορευτικό και δεν ψηφίστηκε το μέτρο τελικά.

Το θέμα θα τεθεί στον κ.Ρέγκλινγκ με τον οποίο θα συναντηθεί σήμερα και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με το οικονομικό επιτελείο. Αλλες κυβερνητικές πηγές επισήμαναν ότι η πάγια θέση της ΝΔ είναι ότι οι μειώσεις του ΕΝΦΙΑ πρέπει να είναι οριζόντιες για να ανακουφιστεί και η μεσαία τάξη που έχει υποστεί τα πάνδεινα από τα μνημόνια.

«Κρυφά» χαρτιά

Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να πείσει τους θεσμούς, παρουσιάζοντας ένα μείγμα πολιτικής που θα δημιουργήσει δυναμική ανάπτυξης και θα καλύψει το δημοσιονομικό κενό από τις μειώσεις φόρων όπως θα εξηγήσει. Το σχέδιο του είναι να υπάρξει ένας συνδυασμός μείωσης του ΕΝΦΙΑ με πάγωμα για μια τριετία του ΦΠΑ κατά τις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων και αναστολή του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακίνητων καθώς και έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων. Στον τομέα της κτηματαγοράς που είχε υποστεί μεγάλη καθίζηση στα χρόνια των μνημονίων, έρχονται νέες ρυθμίσεις και για την περαιτέρω προώθηση του μέτρου της Golden Visa.

Ένα επιχείρημα του οικονομικού επιτελείου είναι οι προβλέψεις του Ο.Ο.Σ.Α., σύμφωνα με τις οποίες σε κάθε μία μονάδα υψηλότερου ΑΕΠ, το 50% καταλήγει στα κρατικά ταμεία, μέσω άμεσων κι έμμεσων φόρων. Αρα και μόνο με την αύξηση του ρυθμού της ανάπτυξης στο 3% το 2019, από το περίπου 2,1% που εκτιμούν οι θεσμοί και η Τράπεζα της Ελλάδος, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός αέρας ενός δις.

Source:newpost