Επικαιρότητα

Το κονταροχτύπημα Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, οι υποψήφιοι δήμαρχοι & περιφερειάρχες

Στην καταιγίδα θετικών ειδήσεων και το κλίμα προσδοκιών εν’ όψει των “δώρων” των Χριστουγέννων από τον εξασφαλισμένο για τις παροχές δημοσιονομικό χώρο προσβλέπει η κυβέρνηση, ενώ η αντιπολίτευση διερευνά τα πιθανά εκλογικά σενάρια για την αντεπίθεσή της.

Μέσα στην εβδομάδα θα κυριαρχήσουν ωστόσο οι συνεχείς εναλλαγές στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό καθώς κορυφώνονται οι διεργασίες για το “κλείδωμα” των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στους μεγάλους Δήμους και τις έξι περιφέρειες.

Στον “δρόμο” βρίσκεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για την ολοκλήρωση του “πακέτου” με τα αυτοδιοικητικά “χρίσματα” μέσω των οποίων η Κουμουνδούρου φιλοδοξεί ότι θα πετύχει το άνοιγμα στις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις. Η δε πιθανή κάθοδος της κυρίας Νοτοπούλου στον Δήμο της Θεσσαλονίκης και του επίσης υφυπουργού Μάρκου Μπόλαρη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας φαίνεται ότι δημιουργεί προοπτικά χώρο και για ένα μίνι-ανασχηματισμό στον κατάλληλο χρόνο.

Ωστόσο η εβδομάδα ξεκινά με την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση και δη το οικονομικό επιτελείο στην προάσπιση του σχεδιασμού για τις κοινωνικές παροχές. Στα “σκαριά” είναι η ρύθμιση για την μη περικοπή των συντάξεων, που όμως για να κατατεθεί η σχετική πρωτοβουλία στην βουλή πρέπει να έχει ανάψει οριστικά το “πράσινο φως” από το Eurogroup της 3ης Δεκέμβρη. Στην ίδια δέσμη προτεραιοτήτων εντάσσεται και η ψήφιση της ρύθμισης για το κοινωνικό μέρισμα, ώστε να δοθεί μέσα στον Δεκέμβρη και σίγουρα πριν από τα φετινά Χριστούγεννα.

Μέχρι δε την ψήφιση του προϋπολογισμού στις 18 Δεκέμβρη εκτιμάται ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα έχουν πολλές … ευκαιρίες για να κονταροχτυπηθούν εφ΄ όλης της ύλης στην βουλή- έτσι κι αλλιώς ξεκινά η σχετική συζήτηση στις Επιτροπές στην βουλή. Ο στόχος της ψήφισης ενός νομοσχεδίου κάθε εβδομάδα στην βουλή προβλε΄πει την άμεση κατάθεση των ρυθμίσεων για τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων, στην χορήγηση επιδόματος στέγασης για όσους νοικιάζουν σπίτι ή έχουν δάνειο, στην μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 10%, στην ενδυνάμωση του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” και άλλων, στην ενίσχυση των ΚΕΠ και άλλων.

Στην “καταιγίδα” θετικών ειδήσεων θα πρωτοστατεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην βουλή που θα πυκνώσει τις εμφανίσεις του στην Ολομέλεια θέλοντας να απευθύνει κάθε φορά πρόσκληση-πρόκληση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Φώφη Γεννηματά για την υπερψήφιση των θετικών μέτρων. “Αγκάθι” παραμένει πάντως το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας για τους δανειολήπτες, μετά και το αναμενόμενο φινάλε του νόμου Κατσέλη, την παράταση του οποίου ζητά το Κίνημα Αλλαγής.

Ένα άλλωστε “πυκνό” πρόγραμμα δημόσιων παρεμβάσεων και δράσεων, εντός και εκτός βουλής θα ακολουθήσει μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού και η Φώφη Γεννηματά– το δε επιτελείο της ετοιμάζει επιθέσεις σε όλα τα πεδία μάχης. Η εκτίμηση που επικρατεί στην Χαριλάου Τρικούπη, έχει έτσι και αλλιώς προσανατολίσει,  ηγεσία και στελέχη, στη «λογική» ότι οι εκλογές μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή- κι ότι σε κάθε περίπτωση ένα από τα βασικά σενάρια «βλέπει» Μάη. Ωστόσο υπάρχουν στελέχη που, κάθε άλλο παρά σπεύδουν να προεξοφλήσουν το ένα ή το άλλο σενάριο, πιθανολογώντας ότι ο Αλέξη Τσίπρας θα λάβει τις σχετικές του αποφάσεις στο φινάλε των φετινών γιορτών- τότε δηλαδή που θα έχει σταθμίσει το κλίμα από τις παροχές και θα έχει τεστάρει την δυναμική του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Η Χαριλάου Τρικούπη όμως δείχνει αποφασισμένη να επιταχύνει τους ρυθμούς νωρίτερα και καταρχάς να αντεπιτεθεί με σφοδρότητα στην κυβερνητική πλειοψηφία για την «επιχείρηση σπίλωσης και λεηλασίας της παράταξης. Το απέδειξε με την κίνηση να μεταφέρει το ζήτημα του βουλεύματος για την παραλαβή του c4Ι μέχρι τον Άρειο Πάγο, θέτοντας το ερώτημα γιατί η δικογραφία ουδέποτε έφτασε στην βουλή. Η σκανδαλολογία πάντως επιστρέφει ως σκιά πάνω από το Κίνημα Αλλαγής, αφού είναι θέμα ωρών να ανοίξει η έτερη δικογραφία- για την περίοδο ανάθεσης του C4I- που παραμένει σε «σφραγισμένο» γραφείο από την Παρασκευή στην βουλή. Ακούστηκε μάλιστα ότι η νέα μαρτυρία αφορά στον Γ. Παπαντωνίου.

«Η  παράταξη μας δεν χαρακτηρίζεται από λίγες απαράδεκτες ατομικές συμπεριφορές, που πρώτοι και μόνοι οι  ίδιοι αναδείξαμε και απομονώσαμε. Αλλά από το συλλογικό και συνολικό ανεξίτηλο αποτύπωμα ήθους, έργου και  προσφορά», είναι η χαρακτηριστική απάντηση του στενού συνεργάτη της Φώφης Γεννηματά, Μανώλη Όθωνα ο οποίος αποκαλύπτει επί της ουσίας το ύφος της επίθεσης που επιλέγει το Κίνημα Αλλαγής απέναντι στις οσμές σκανδάλων από προηγούμενες περιόδους και υποθέσεις. «Όλα στο φως», είναι η φράση που επαναλαμβάνει η κυρία Γεννηματά και εξειδικεύει ο κ. Όθωνας για να καταλήξει σε συνέντευξή του ότι « Θα  ταράξουμε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στη διαφάνεια!»

Δεν είναι μόνο τα περί διαφάνειας που επηρεάζουν την στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής για την προεκλογική περίοδο. Είναι ενδεικτικό ότι παρότι η ΚΕ είχε προγραμματιστεί για τις 2 Δεκέμβρη (για το κλείδωμα των υποψηφιοτήτων) αναβλήθηκε και θα συγκληθεί τελικά στις 16 Δεκέμβρη για δύο λόγους. Πρώτον διότι το προσεχές Σάββατο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα μεταβεί στο Πατριαρχείο για να συναντήσει τον Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο και να ανοίξει έτσι τον «φάκελο» για τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας-Πολιτείας- με μια πρόταση που έρχεται κόντρα με την οιονεί συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου. Και δεύτερον διότι το επόμενο Σαββατοκύριακο η κυρία Γεννηματά θα βρίσκεται στην Λισαβόνα όπου ετοιμάζει «επιθετική» ομιλία στο Συνέδριο των ευρωσοσιαλδημοκρατών.

Source:thecaller
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *