Οι κόκκινες φόρμες εργασίας με τις μάσκες Σαλβαδόρ Νταλί είναι η πιο χαρακτηριστική εικόνα από το «La Casa de Papel», τη σειρά του Netflix που είναι η πιο δημοφιλής στην Ελλάδα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Αρκεί μια ματιά στα καταστήματα με αποκριάτικα είδη που ανοίγουν αυτές τις ημέρες σε κάθε γειτονιά, για να καταλάβετε πόσους… ληστές θα δούμε φέτος στους δρόμους και στα πάρτι.

Όμως το Ίδρυμα Gala-Salvador Dali, που έχει τα δικαιώματα για οτιδήποτε σχετίζεται με τον μεγάλο ζωγράφο (στις 23 Ιανουαρίου συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από τον θάνατό του), έχει κινηθεί νομικά εναντίον της ισπανικής εταιρείας παραγωγής Atresmedia για τη χρήση των μασκών με το πρόσωπο του Νταλί.

Οι παραγωγοί θεωρούν ότι δεν χρειάζονται άδεια για να τις χρησιμοποιούν, καθώς απεικονίζουν μια καρικατούρα του Νταλί και όχι τον ίδιο, ενώ το ίδρυμα επιδιώκει αποζημίωση και την επίτευξη μιας επιπλέον οικονομικής συμφωνίας προκειμένου να συνεχιστεί η χρήση των μασκών και σε μελλοντικές σεζόν του «La Casa de Papel».

Τα γυρίσματα της τρίτης σεζόν πάντως συνεχίζονται κανονικά (άγνωστο αν περιλαμβάνουν μάσκες Νταλί ή όχι), και μάλιστα στις αρχές του χρόνου πέρασαν από τη Φλωρεντία όπου πλήθος κόσμου αποθέωσαν τον Προφεσόρ και τον Μπερλίν.