Ο δεύτερος κύκλος αδειοδότησης μπορεί να έχει ολοκληρωθεί και πολλοί να θεώρησαν ότι αυτό το σημαντικό κεφάλαιο για το μιντιακό τοπίο έχει κλείσει, ωστόσο εκκρεμούν ακόμη σημαντικά ζητήματα που μονοπωλούν το ενδιαφέρον.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, αναμένοντας την οριστική απόφαση του ΕΣΡ για την άδεια γενικού περιεχομένου την οποία έχει διεκδικήσει αλλά καθυστερεί, προετοιμάζει πυρετωδώς το διαδικτυακό του κανάλι. Αν και η πρεμιέρα είχε προγραμματισθεί για τις 17 Απριλίου, με διευθυντή τον Σταμάτη Μαλέλη μετά την αποχώρηση της Πόπης Τσαπανίδου, τελικά τα πλάνα άλλαξαν και η πρώτη επίσημη θα καθυστερήσει.

Το domain onetv.gr -αυτή πιθανότατα θα είναι η επωνυμία του καναλιού- έχει ενεργοποιηθεί, αλλά το περιεχόμενο θα είναι έτοιμο σίγουρα μετά το Πάσχα. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το web channel θα εκπέμψει με εξάωρο πρόγραμμα το οποίο θα έχει αρχικά έντονο πολιτικό στίγμα λόγω των επερχόμενων εκλογών.

Ένας νέος σταθμός, λοιπόν, μπορεί να έρχεται, ωστόσο το πάλαι πότε μεγάλο κανάλι επίσης μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Το Mega έριξε τίτλους τέλους τον περασμένο Οκτώβριο και, σήμερα, έξι μήνες μετά, ο πλειστηριασμός ακόμη δεν έχει ξεκινήσει. Αν και είχε προγραμματισθεί για τα τέλη Απριλίου, η καταγραφή των περιουσιακών στοιχειών της Τηλέτυπος βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, λόγω προβλημάτων που προκύπτουν με την ταινιοθήκη.

Το μεγάλο «αγκάθι» είναι ότι πρέπει να πιστοποιηθεί πως το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος ανήκει πράγματι στην «Τηλέτυπος ΑΕ», ενώ υπάρχουν προγράμματα τα οποία ανήκουν στους δημιουργούς, αλλά και περιπτώσεις όπου οι συντελεστές ορισμένων σειρών διατηρούν αυξημένα ποσοστά από τις επαναλήψεις.

Όσον αφορά στο ποσό πάντως που θα συγκεντρωθεί από τον πλειστηριασμό, όχι μόνο της ταινιοθήκης αλλά και του σήματος του Mega και αρχειακού υλικού και κάποιων ακινήτων, άτομα που γνωρίζουν από τέτοιου είδους περιπτώσεις αναφέρουν ότι η αξία μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Οι μνηστήρες της ταινιοθήκης

Σίγουρα, η απόκτηση της ταινιοθήκης είναι ζωτικής σημασίας για την τηλεοπτική αγορά αλλά και για τον επιχειρηματία που θα την αποκτήσει, καθώς θα καταφέρει εύκολα να πάρει ένα σημαντικό προβάδισμα. Λόγος, άλλωστε, που οδηγεί τους περισσότερους ισχυρούς άνδρες των media να κοιτούν με θετικό μάτι τις σειρές και τις ταινίες του Mega.

Δύο από τους πρώην μεγαλομετόχους, Ιβάν Σαββίδης και Βαγγέλης Μαρινάκης, σίγουρα θα κάνουν τις δικές τους προσφορές. Ο ομογενής επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του Open έχει θέσει ως στόχο να κάνει το κανάλι του το νέο Mega, καλύπτοντας το κενό που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες. Και μπορεί μέχρι στιγμής οι μετρήσεις της Nielsen να μην είναι με το μέρος του, όμως οι δραματικές και κωμικές σειρές του πάλαι πότε μεγάλου καναλιού θα αποτελέσουν ένα βήμα προς την κορυφή.

Την ίδια αξία έχει η ταινιοθήκη και για τον Βαγγέλη Μαρινάκη αναφορικά με το νέο του κανάλι, που θα εκπέμπει τους επόμενους μήνες. Σε αυτό το νέο εγχείρημα, τα εν λόγω σίριαλ θα αποτελέσουν μία εξαιρετικά καλή αρχή. Πληροφορίες, βέβαια, θέλουν τον ισχυρό άνδρα του Ολυμπιακού να «χτυπάει» και το εμπορικό σήμα.

Οι προθέσεις του Θοδωρή Κυριακού του Ant1 είναι, επίσης, γνωστές. Στο επιχειρηματικό πλάνο του προέδρου του καναλιού του Αμαρουσίου φιγουράρει, εδώ και καιρό, η σκέψη για την απόκτηση της ταινιοθήκης του Mega.

Κύκλοι αναφέρουν, επίσης, ότι η προαναφερθείσα λίστα θα συμπληρωθεί από τον Γιάννη Αλαφούζο. Ο ιδιοκτήτης του Σκάι έχει κερδίσει το στοίχημα της ψυχαγωγίας τις τελευταίες σεζόν, εκτός από αυτό της ενημέρωσης, ενώ προσπαθεί να κάνει κάποιες φιλότιμες προσπάθειες και στη μυθοπλασία. Η πρόσφατη συνεργασία του με τη Μιρέλλα Παπαοικονόμου για τα νέα επεισόδια της σειράς «Λόγω Τιμής», μιας δουλειάς που αγαπήθηκε από το Mega, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος και για μελλοντικές «επενδύσεις» στη μυθοπλασία και -γιατί όχι- για την απόκτηση της ταινιοθήκης.