Θα μπορέσει ο Τραμπ να χτίσει το τείχος; Τι σημαίνει η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Το ανακοίνωσε αρχικά ο Λευκός Οίκος και επιβεβαιώθηκε και από τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο: οΝτόναλντ Τραμπ κήρυξε τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να καταφέρει να χτίσει το τείχος των 320χλμ στα σύνορα με το Μεξικό.

Το Κογκρέσο ενέκρινε μόλις το ένα τέταρτο του συνολικού ποσού (5,7 δισ. δολάρια) που απαιτείται για την κατασκευή του τείχους. Όπως γράφει το Associated Press, το ποσό που εγκρίθηκε αρκεί για να κατασκευαστούν μόλις 88 χιλιόμετρα του τείχους, το οποίο αποτελεί μια από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Τι σημαίνει, όμως, η υπογραφή του σχετικού διατάγματος από τον Ντόναλντ Τραμπ και τι είναι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης;

Ένας πρόεδρος μπορεί να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με βάση σχετικό νόμο του 1976, ο οποίος εγκρίθηκε μετά από το σκάνδαλο Watergate σε μια προσπάθεια να περιοριστεί –και όχι να αυξηθεί- η εκτελεστική εξουσία.

Ωστόσο, ο νόμος δεν ορίζει επ’ ακριβώς τι μπορεί να θεωρηθεί «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Ωστόσο, απαιτείται από τον Λευκό Οίκο να δικαιολογήσει νομικά τους λόγους πίσω από την κήρυξη και η επέκτασή του πρέπει να εγκρίνεται από το Κογκρέσο κάθε έξι μήνες.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian εξηγεί ότι Αμερικανοί πρόεδροι έχουν κάνει χρήση του νόμου 59 φορές στο παρελθόν. Μάλιστα, υπάρχουν και συγκεκριμένα μέτρα που μπορεί να λάβει ένας Αμερικανός πρόεδρος, όπως για παράδειγμα να στείλει στρατεύματα σε περιοχές εντός των συνόρων και να περιορίσει τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Source:cnn
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *