Τέσσερα ξενοδοχεία περνούν σε αμερικανικό fund

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η νέα κίνηση στην ελληνική αγορά από το αμερικανικό επενδυτικό fund HIG Capital, καθώς αναμένεται να αποκτήσει συμμετοχή ως στρατηγικός επενδυτής στην τουριστική επιχείρηση Mayor Hotels & Resorts.

Η εν λόγω εταιρεία ελέγχει τέσσερα πολυτελή ξενοδοχεία στην Κέρκυρα. Πρόκειται για το Mayor Mon Repos Palace “ART Hotel”, το Mayor Capo Di Corfu, το Mayor La Grotta Verde Grand Resort και το Mayor Pelekas Monastery. Το τίμημα της σχετικής συναλλαγής δεν έχει γίνει γνωστό, ωστόσο τυγχάνει της έγκρισης των πιστωτών της Mayor Hotels & Resorts.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την κίνηση αυτή, το HIG Capital ενισχύει σημαντικά το χαρτοφυλάκιο των τουριστικών του επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς πριν από περίπου ένα χρόνο είχε αποκτήσει αντί ποσού άνω των 55 εκατ. ευρώ, δύο ακόμα ξενοδοχεία, αυτή τη φορά στην Ρόδο. Ο λόγος για τις μονάδες Paradise Village και Amilia Mare, κάτι που σημαίνει ότι πλέον διαθέτει υπό την «ομπρέλα» του έξι ξενοδοχεία, σε δύο από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Ελλάδας.

Εκτός όμως από την επενδυτική του παρουσία στον τουρισμό, το HIG Capital σχεδιάζει και άλλες κινήσεις στην ελληνική αγορά, σχετιζόμενες με την αναδιάρθρωση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, οι οποίες διαθέτουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, ή προοπτικές αναβίωσης, με το κατάλληλο πλάνο και τα απαιτούμενα κεφάλαια.

Στο πλαίσιο αυτό, το fund έχει προχωρήσει σε συζητήσεις (χωρίς κάποια κατάληξη επί του παρόντος) για την διάσωση της εταιρείας αντιπροσωπείας αυτοκινήτων Σαρακάκης, που διαθέτει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων. Ωστόσο, πρόκειται για μια δύσκολη «εξίσωση» δεδομένου ότι ο συνολικός δανεισμός της εταιρείας ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ και είναι επιμερισμένος σε διάφορες τράπεζες, γεγονός που δυσχεραίνει εξασφάλιση συναίνεσης από την πλειονότητα των πιστωτών.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το HIG Capital απέκτησε μέρος του συνολικού δανεισμού της Χαλυβουργίας Ελλάδας, καθώς εξαγόρασε το χαρτοφυλάκιο δανείων της Eurobank στην βιομηχανία, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι το εν λόγω ποσό αφορά στην ονομαστική αξία των δανείων, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πώληση σε πολύ χαμηλότερο ύψος (περί το 15%). Η συνολική έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην Χαλυβουργία υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ και πλέον το «μπαλάκι» έχει περάσει στις άλλες πιστώτριες τράπεζες και κυρίως στην Alpha Bank, η οποία καλείται να αποφασίσει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της, δεδομένου ότι το HIG Capital εμφανίζεται θετικό στην εξαγορά και άλλων δανείων της Χαλυβουργίας.

Σημειωτέον ότι η πρώτη κίνηση του εν λόγω fund στην ελληνική αγορά αφορούσε την διάσωση της Μαΐλλης, το 2014. Το HIG Capital διαχειρίζεται συνολικά κεφάλαια 30 δισ. δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο