Επικαιρότητα

Τα σενάρια διαπλοκής, η «παλινόρθωση» και η Novartis

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ξεκάθαρο πλέον ότι παίρνει πάνω του τον προεκλογικό αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ

Μόλις 36 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, πήρε φωτιά το πολιτικό σκηνικό με τα σενάρια διαπλοκής. Ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης και ιδιοκτήτης του ΔΟΛ δήλωσε στο Νίκο Χατζηνικολάου στον Real ότι το 2016 ο Νίκος Παππάς του μετέφερε αίτημα του κ. Τσίπρα να δανείσει 20,5 εκατ. ευρώ στον κ. Καλογρίτσα -εκ των διεκδικητών τηλεοπτικής άδειας-προκειμένου να καταβάλει την πρώτη δόση, μετά τον διαγωνισμό που τελικά κρίθηκε αντισυνταγματικός στο μεγαλύτερο μέρος του. Ανέφερε, επίσης, ότι του ζητήθηκε να τοποθετήσει στον ΔΟΛ διευθυντές της αρεσκείας του Μαξίμου. «Ισχύουν αυτά που είπε ο κ. Μαρινάκης;» αναρωτήθηκαν κομματικές πηγές της Πειραιώς. «Συνομιλούν, εξυπηρετούν και διαπλέκονται με επιχειρηματικά συμφέροντα;»

Καμία διάψευση δεν έγινε μέχρι στιγμής για τους ισχυρισμούς Μαρινάκη ούτε από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Ν.Παππά, ούτε από το Μαξίμου, ούτε από τον ίδιο τον κ.Καλογρίτσα. Η μόνη προσπάθεια που έγινε ήταν να ταυτιστεί ο Β.Μαρινάκης με την ΝΔ, τον παρουσίασαν ως τον «πραγματικό αρχηγό της».

Τα σενάρια διαπλοκής επανέρχονται προεκλογικά στο προσκήνιο με την κυβέρνηση Τσίπρα να βρίσκεται στο επίκεντρο. Εκεί που είχε σημαία της την μάχη κατά της διαπλοκής ελέγχεται ότι επιχείρησε και μέχρι σε ένα βαθμό το πέτυχε να αλλάξει το μιντιακό τοπίο με στόχο όχι τη διαφάνεια αλλά στο να δημιουργήσει δικά «της» ΜΜΕ. Η αίσθηση που δημιουργείται ότι «όλοι ίδιοι είναι» κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ βλάπτει διότι δεν τήρησε τις διακηρύξεις του και χώρα δεν διδάχθηκε τίποτα από τα οχτώ μαύρα χρόνια των μνημονίων.

Η «παλινόρθωση»

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ξεκάθαρο πλέον ότι παίρνει πάνω του τον προεκλογικό αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ομιλία του στην Καλαμάτα έπαιξε το χαρτί της «καμένης γης» που παρέλαβε από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι είχε έτοιμο το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης. «Και έχουν το θράσος να μιλούν για πολιτική αλλαγή» δήλωσε. «Και οι πέτρες γνωρίζουν ότι το σύνθημά τους δεν είναι αλλαγή αλλά παλινόρθωση» τόνισε. «Να γυρίσουν πίσω επιθυμούν, για να ξαναγυρίσουν και την Ελλάδα πίσω στον εφιάλτη των μνημονίων.»

Αλά Παπανδρέου και αλά… Κόρμπιν

Ακολουθώντας την στρατηγική του Ανδρέα Παπανδρέου τον οποίο άλλωστε θαυμάζει, επιχειρεί να ταυτίσει την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 με την «μεγάλη ιστορική αλλαγή» και να εμφανίσει εαυτόν ως εγγυητή της μη επιστροφής στα μνημόνια κι ας τα μισά από τα οχτώ χρόνια φέρουν την δική του υπογραφή.

Την ίδια στιγμή η προεκλογική τακτική Τσίπρα εμπλουτίζεται και με ολίγον …Κόρμπι. Η στρατηγική των Εργατικών της Μεγάλης Βρετανίας η οποία αμφισβητεί το δόγμα της λιτότητας είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση από τον ΣΥΡΙΖΑ καθ´ υπόδειξη και των Αμερικανών Συμβούλων Επικοινωνίας που ήδη βρίσκονται στην Αθήνα. «Ας το κάνουμε όπως ο Κόρμπιν» έχει πει ο πρωθυπουργός σε συνεργάτες του αλλά και στις Βρυξέλλες. Μόνο που ο Κόρμπιν είναι υπέρ του brexit σε μια στιγμή που το νέο ευρωπαϊκό όραμα είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών της 26 Μαΐου απέναντι στην Ακροδεξιά και τους ευρωσκεπτικιστές.

«Θα τους συντρίψω»

Η ουσία είναι ότι οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν μεγάλο και μη αναστρέψιμο προβάδισμα της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν βγαίνει στην κυβέρνηση Τσίπρα όπως το είχε σχεδιάσει και το σκάνδαλο Novartis. Ξεκίνησε ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» δια στόματος Μίμη Αγγελόπουλου οδήγησε σε Προανακριτική 10 πολιτικά πρόσωπα και καταλήγει σε τουλάχιστον οχτώ αρχειοθετήσεις.

Η ολομέλεια ψήφισε την άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου που κλήθηκε να καταθέσει ως ύποπτος στη δικαιοσύνη και πιθανόν να κληθεί στη συνέχεια και ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Θα τους συντρίψω» δήλωσε ο Λοβέρδος. Για «πολιτική σκευωρία» κατηγορεί το Μαξίμου η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ.

Μέσα σε αυτό το τοξικό κλίμα θα διεξαχθεί ο προεκλογικός αγώνας μέχρι τις 26 Μαΐου αλλά και την επομένη μέχρι τις εθνικές που μάλλον πηγαίνουν για Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.

Source:newpost
Μετάβαση στο περιεχόμενο