Μία εβδομάδα, σχεδόν, μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου αδειοδότησης των σταθμών, τα πράγματα στον μιντιακό κόσμο φαίνεται ότι έχουν πάρει το δρόμο τους… και οι καναλάρχες το δικό τους.

Η νέα άφιξη στην ομάδα των υπερθεματιστών, Βαγγέλης Μαρινάκης, είναι ο μόνος που εκδήλωσε ενδιαφέρον και ακολούθησε τις νόμιμες διαδικασίες με την εταιρία Άλτερ Έγκο ΜΜΕ στην πρόσφατη διαδικασία, διεκδικώντας τη μία από τις δύο εναπομείνασες άδειες. Είναι, άλλωστε, γνωστό εδώ και αρκετούς μήνες ότι στόχος του ισχυρού άνδρα του Ολυμπιακού είναι να εισχωρήσει στον κόσμο της τηλεόρασης και να αποδείξει ότι μπορεί να μετατραπεί σε δυνατό χαρτί των media.

Ωστόσο, η δημιουργία του νέου του καναλιού προχωρά με αργά βήματα, καθώς αυτή την περίοδο εξετάζεται ο φάκελος που κατέθεσε στο ΕΣΡ και το επόμενο διάστημα θα ληφθεί η τελική απόφαση, με τον επιχειρηματία να αναμένεται να κληθεί να πληρώσει και την πρώτη δόση του τιμήματος των 35 εκατ. ευρώ.

Έτσι, ο σταθμός αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία τη νέα τηλεοπτική σεζόν 2019 -2020, ωστόσο σκοπός είναι πολύ πιο πριν το κανάλι -πιθανότατα θα φέρει το σήμα «IN TV»- να έχει εκπέμψει διαδικτυακά και μέσα από τις συνδρομητικές πλατφόρμες. Αν και πριν από λίγες ημέρες αποχώρησε από το team η διευθύντρια Πόπη Τσαπανίδου, ο Βαγγέλης Μαρινάκης φαίνεται ότι έχει στο πλευρό του δυνατά ονόματα της δημοσιογραφίας, όπως τους Όλγα Τρέμη και Γιάννη Πρετεντέρη, ενώ οι παλιές εγκαταστάσεις του Alter έχουν ανακαινιστεί και είναι έτοιμες να «υποδεχτούν» το νέο αυτό εγχείρημα.

Καναλάρχες… σε ανταγωνισμό
Γιάννης Αλαφούζος, Ιβάν Σαββίδης, Γιάννης Βαρδινογιάννης, Θοδωρής Κυριακού, Δημήτρης Κοντομηνάς είναι οι πέντε καναλάρχες που έχουν ήδη εξασφαλίσει τηλεοπτική άδεια, γενικού περιεχομένου, εθνικής εμβέλειας και καλούνται να πληρώσουν ακόμη 3,5 εκατ. ευρώ ως τις 15 Μαΐου, για τη δεύτερη δόση της άδειας.

Παράλληλα, και οι πέντε προαναφερθέντες παλεύουν καθημερινά με τα επιτελεία τους στη δύσκολη και απαιτητική τηλεοπτική σεζόν που διανύουν, προκειμένου να επιβιώσουν και να κατακτήσουν την κορυφή στους πίνακες της Nielsen.

Ο ιδιοκτήτης του Σκάι Γιάννης Αλαφούζος, μετρώντας μεγάλες απώλειες και ζημιές στα έσοδα από τη μη ικανοποιητική πορεία του «Survivor», προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή και με διαθρωτικές αλλαγές να δει και πάλι τα ποσοστά του να ανεβαίνουν, την ίδια στιγμή που το σχέδιο του Σκάι 24 ναυάγησε. Ο 24ώρος ενημερωτικός σταθμός που προγραμματιζόταν να εκπέμψει στις αρχές του 2019, τελικά μπήκε στον πάγο καθώς τα διαδικαστικά ζητήματα, η εύρεση συχνότητας και ο οικονομικός προγραμματισμός έβαλαν φρένο.

Τις δικές του μάχες δίνει και ο Ιβάν Σαββίδης με το Open, προκειμένου ο μέσος όρος στους πίνακες της Nielsen να πάρει τα πάνω του, έστω και πριν από το τέλος της χρονιάς. Ο ομογενής επιχειρηματίας και η ομάδα του δεν σταματούν να ρίχνουν στην αρένα νέες εκπομπές και φορμάτ, με την πρεμιέρα του Λάκη Λαζόπουλου και του «Αλ Τσαντίρι» να είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για μία καλή απόδοση.

Σε αντίθεση με τους παραπάνω, νικητής του Β’ μισού τη σεζόν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ο Θοδωρής Κυριακού. Ο ιδιοκτήτης του Ant1 και οι ιθύνοντες του καναλιού του Αμαρουσίου μπόρεσαν να ανεβάσουν κατά πολύ τα ποσοστά του σταθμού, κυρίως λόγω των σειρών και της μυθοπλασίας. Ο μέσος όρος, πλέον, του σταθμού, στο δυναμικό κοινό ιδιαίτερα, έχει αυξηθεί κατά πολύ, δημιουργώντας χαμόγελα και αισιοδοξία και για την επόμενη σεζόν.

Κερδισμένοι εις διπλούν, όμως, είναι και ο Γιάννης Βαρδινογιάννης και ο Δημήτρης Κοντομηνάς. Εκτός από το ότι εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά του Alpha από την Motor Oil, Star και Alpha μετρούν πολλές πρωτιές στην prime time λόγω του ριάλιτι μαγειρικής «MasterChef» και των σειρών, αντίστοιχα. Στους πίνακες της Nielsen, τα δύο αυτά κανάλια «κονταροχτυπιούνται» για την πρώτη θέση και το αποτέλεσμα στο κοινό τους σχεδόν ταμείο… μόνο με θετικό πρόσημο θα μπορούσε να είναι.

Mega… αναμονή
Αναμένοντας τον πολυσυζητημένο πλειστηριασμό της Τηλέτυπος, ολοένα και περισσότερες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, το πάλαι πότε μεγάλο κανάλι πρέπει να μεταδώσει πρόγραμμα, προκειμένου να προχωρήσει ο πλειστηριασμός των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας.

Ο νόμος 4307/2014 δίνει τη δυνατότητα της ειδικής διαχείρισης εν λειτουργία μιας επιχείρησης, οπότε ο ειδικός εκκαθαριστής προτίθεται το επόμενο διάστημα να λειτουργήσει το Mega ως πρόγραμμα. Η μεγάλη διαφορά, όμως, είναι ότι το εν λόγω πρόγραμμα θα ανέβει αποκλειστικά στις δύο συνδρομητικές πλατφόρμες της Nova και της Cosmote TV. Η εν λόγω «επιστροφή» θα γίνει με έναν ελάχιστο αριθμό εργαζομένων και μόνο για να προχωρήσει ο πλειστηριασμός.