Με όλα τους τα όπλα στη «φαρέτρα» ετοιμάζονται τα κόμματα στη Bουλή για την τελευταία ουσιαστικά σύγκρουση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών πριν από την μάχη των ευρωεκλογών στις 26 Μαίου. H πολεμική ατμόσφαιρα και το τοξικό κλίμα θα μεταφερθεί στο κοινοβούλιο μετά την πρόταση μομφής που προανήγγειλε πως θα καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εναντίον του Παύλου Πολάκη και την μετατροπή της από τον Αλέξη Τσίπρα σε ψήφο εμπιστοσύνης.
Η απόφαση του Μαξίμου να αλλάξει την ατζέντα της συζήτησης προκειμένου να αποφύγει να αντιπαρατεθεί με την αντιπολίτευση μόνο για το ζήτημα Πολάκη μπορεί να διευρύνει την βεντάλια των θεμάτων, ωστόσο η σκανδαλολογία φαίνεται πως μονοπωλήσει την πολιτική σύγκρουση.
Οι εργασίες της βουλής θα ξεκινήσουν μετά τις γιορτές του Πάσχα στις 6 Μαίου και όλα θα εξαρτηθούν από το πότε θα καταθέσει την πρόταση μομφής η ΝΔ προκειμένου, όπως έχει δεσμευτεί ο Αλέξης Τσίπρας, να την μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση του. Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά καθώς το Μαξίμου θέλει να νομοθετήσει μια σειρά από παροχές, όπως το ζήτημα της ρύθμισης των 120 δόσεων για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.
Το κλίμα αναμένεται να βαρύνει ακόμη περαιτέρω από την παρουσία στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της βουλής στις 9 Μαΐου, της προέδρου για την καταπολέμηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες Άννα Ζαΐρη για την υπόθεση του Μανώλη Πετσίτη.
Novartis, δάνεια κομμάτων, κατάργηση επιδομάτων και ντιμπέιτ
Στο Μαξίμου χαρακτηρίζουν ιδιαιτέρως σημαντική την κοινοβουλευτική μονομαχία καθώς εκτιμούν πως τους δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου να αλλάξουν το σε βάρος τους κλίμα με στόχο να μειώσουν τη δημοσκοπική «ψαλίδα» από τη ΝΔ. Ο Αλέξης Τσίπρας θα καλέσει εκ νέου τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε τηλεμαχία, ενώ θα ποντάρει πάνω στις υποθέσεις της Novartis και των θαλασσοδανείων, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να υποστηρίξει πως το κόμμα του διαθέτει ακόμα το ηθικό πλεονέκτημα.
Παράλληλα θα επιχειρήσει να αναδείξει την διαφορά που υπάρχει στην οικονομική πολιτική μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ τονίζοντας τις αναφορές στελεχών του κόμματος για την κατάργηση της επιδοματικής πολιτικής αλλά και την κατάργηση του δώρου των Χριστουγέννων που φέρεται να υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος όμως έχει διαψεύσει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο κάνοντας λόγο για «fake news».
Δεν αποκλείεται πάντως από αυτή την διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης να βγει ενισχυμένη κατά μία έδρα η κυβερνητική πλειοψηφία καθώς την κυβέρνηση θα στηρίξει πιθανότατα ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ο οποίος έχει ψηφίσει και τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Στο «γαλάζιο» στόχαστρο Παππάς, Πετσιτης και Πολάκης
Στο ίδιο πεδίο αναμένεται να κινηθεί και η αξιωματική αντιπολίτευση που επιχειρεί να ταυτίσει με τις υποθέσεις Πετσίτη και Πολάκη τον Αλέξη Τσίπρα. Η Πειραιώς ανεβάζει συνεχώς τους τόνους μετά την κάλυψη που παρείχε ο πρωθυπουργός στον αναπληρωτή υπουργό υγείας για την επίθεση του στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο. Μία κίνηση η οποία επικοινωνιακά έχει αποδώσει καθώς το επίμαχο ζήτημα έχει διχάσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με αρκετά στελέχη να βάλουν εναντίον του Παύλου Πολάκη, φέρνοντας σε ιδιαίτερη δύσκολη θέση το Μαξίμου.
Η ΝΔ υποστηρίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να πει ότι θα μετατρέψει την πρόταση μομφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου να «κρυφτεί» η οργή που υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό και την κοινωνία για την στάση του αναπληρωτή υπουργού υγείας.
Στο «γαλάζιο» στόχαστρο έχει μπει για τα καλά και ο Νίκος Παππάς τόσο για τις σχέσεις που είχε με τον Μανώλη Πετσίτη όσο και για τις καταγγελίες του Βαγγέλη Μαρινάκη. Η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον «Alpha» ότι «πίσω από κάθε σκάνδαλο κρύβεται ο Νίκος Παππάς» δείχνει και την τακτική που θα ακολουθήσει ο πρόεδρος της ΝΔ και στην συζήτηση στην βουλή στην οποία θα καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει δημόσια αν στηρίζει τον υπουργό του.