Επικαιρότητα

Όλα τα «όπλα» πάνω στο τραπέζι ενόψει των εκλογικών μαχών

Σκανδαλολογία, εθνικά θέματα, παροχές και οικονομία βρίσκονται στην «φαρέτρα» της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ακολουθώντας διαφορετική ατζέντα επιχειρούν να πολώσουν το πολιτικό κλίμα με στόχο την συμπίεση των μικρότερων κομμάτων και την αύξηση των ποσοστών τους.

Στην Κουμουνδούρου αναζητούν τρόπους να γυρίσουν το σε βάρος τους κλίμα και να κλείσουν τη δημοσκοπική «ψαλίδα» με τη ΝΔ. Από την άλλη πλευρά η Πειραιώς επιχειρεί να «στριμώξει» την κυβέρνηση με το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και με την υπόθεση Πετσίτη, με στόχο να διευρύνει την διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Χτίζουν νέες γέφυρες

Στο Μαξίμου επιμένουν πως η αλλαγή του πολιτικού κλίματος περνάει μέσα από τη διεύρυνση της εκλογικής βάσης προς τον χώρο της κεντροαριστεράς. Παρά τις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν από το ΚΙΝ.ΑΛΛ., η Κουμουνδούρου ετοιμάζεται για μία ακόμη εκδήλωση το Σάββατο, με κεντρικό θέμα τη δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και τις δυνάμεις της ακροδεξιάς.

Ένα αφήγημα όμως που μέχρι στιγμής δεν δείχνει να έχει το αποτελέσματα που αναμένει η κυβέρνηση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις μετρήσεις, ενώ και τα πρόσωπα που δείχνουν να βρίσκονται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εκείνα που θα κάνουν τη διαφορά και θα φέρουν σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων.

Στήνουν αγάλματα για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις

Μπορεί ο πρωθυπουργός να απέφυγε επιμελώς στην επίσκεψη στα Σκόπια να πει την λέξη «Μακεδονία», ωστόσο παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση του έχει υποστεί πολιτικό κόστος από τη «Συμφωνία των Πρεσπών» που ενδεχομένων να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τα εκλογικά αποτελέσματα.

Μετά την παρουσία 100 και πλέον επιχειρηματιών στα Σκόπια, το Μαξίμου συνέχισε την επικοινωνιακή αντεπίθεση στήνοντας το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε ένα από του πιο κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Ωστόσο οι αντιδράσεις που επικρατούν κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως έντονες, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση.

Παροχές και οικονομία

Το επικοινωνιακό επιτελείο είχε στηρίξει πολλά πάνω στο αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια, εκ του αποτελέσματος όμως δεν αποδείχθηκε τόσο ισχυρό για να αλλάξει το πολιτικό κλίμα όπως ανέμεναν στο Μαξίμου.

Ωστόσο, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ποντάρει στο συγκεκριμένο χαρτί, ενώ παράλληλα, μέσω παροχών και της εκταμίευσης της δόσης, θα θελήσουν να δώσουν μια εικόνα αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας.

ΝΔ: Μη αναστρέψιμο το πολιτικό κλίμα

Στην Πειραιώς εκτιμούν πως η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να ανατρέψει το πολιτικό κλίμα καθώς η κοινωνία της έχει γυρίσει οριστικά την πλάτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θα ανοίξει απόψε το βράδυ τα χαρτιά του στην Έλλη Στάη στην εκπομπή «OpenMind», θα συνεχίσει τις περιοδείες του με στόχο την επικράτηση του κόμματος του σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Στη ΝΔ τονίζουν πως η κυβέρνηση είναι έκθετη σε μια σειρά από ζητήματα όπως η υπόθεση Πετσίτη και η Συμφωνία των Πρεσπών.

Η υπόθεση Πετσίτη «στριμώχνει» το Μαξίμου

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσουν να κρατούν ψηλά τις αποκαλύψεις που έρχονται συνεχώς στο φως της δημοσιότητας για τις σχέσεις του Μανώλη Πετσίτη με το Μαξίμου και το Νίκο Παππά. Ένα ζήτημα που «τσαλακώνει» το ηθικό πλεονέκτημα που ισχυρίζεται πως έχει η κυβέρνηση και προκαλεί σημαντική φθορά στην εικόνα του ίδιου του πρωθυπουργού.

Στην Πειραιώς υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη υπόθεση είναι η «κορυφή του παγόβουνου» καθώς το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε περισσότερες αρμοδιότητες από εκείνες που έχει ένας απλός υπάλληλος όπως ισχυρίζεται ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής.

Η κυβέρνηση «βουλιάζει» στις Πρέσπες

Η «Συμφωνία των Πρεσπών» εκτιμούν στην Πειραιώς πως θα είναι το «Βατερλό» της κυβέρνησης καθώς το αρνητικό κλίμα που επικρατεί θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις εκλογές. Στον αντίποδα η ξεκάθαρη στάση της ΝΔ που ακολούθησε από την πρώτη στιγμή στο κρίσιμο εθνικό ζήτημα της έχει δώσει αρκετούς δημοσκοπικούς πόντους κάτι που αποτυπώνεται και στις περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βόρεια Ελλάδα. Είναι ένα ακόμη ζήτημα που η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα αναδεικνύοντας τα τρωτά σημεία αυτής της εθνικά επιζήμιας συμφωνίας.

Με σημαία τις επενδύσεις

Με αφορμή την απόφαση του ΚΑΣ που μπλοκάρει μία ακόμη επένδυση, η αξιωματική αντιπολίτευση θα επαναφέρει την δέσμευση της για το άμεσο ξεμπλοκάρισμα και την επιτάχυνση των μεγάλων έργων με πρώτη την επένδυση στο Ελληνικό.

Πρόκειται για μία από τις βασικές προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς η προσέλκυση επενδύσεων θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ θα τονίζει συνεχώς το πρόγραμμα του για την μείωση της φορολογίας προκειμένου να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία.

Source:thetoc
Μετάβαση στο περιεχόμενο