Επικαιρότητα

Τα μέτωπα της κυβέρνησης μετά τις συντάξεις και τις παροχές- Σκοπιανό και Εκκλησία γεννούν (και) ενδοκυβερνητικούς «πονοκεφάλους»

Το μέτωπο των συντάξεων κλείνει με θετικό τρόπο για την κυβέρνηση, όπως το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και με αυτό των παροχών, με το Eurogroup αύριο να δίνει το πράσινο φως και τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται τυπικά σ’ αυτό του Δεκεμβρίου. Μπροστά της, ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει άλλα μέτωπα που έχει ανοίξει ήδη ή ανοίγει τώρα. Όπως τη συμφωνία των Πρεσπών και αυτή ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία.
Ειδικά για τη δεύτερη, η άρνηση της Ιεραρχίας να εγκρίνει τη συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου και η πρόθεση του Μαξίμου να προχωρήσει διά νόμου στην αλλαγή του τρόπου καταβολής της μισθοδοσίας των ιερέων και των κληρικών δημιουργεί άλλο ένα ενδοκυβερνητικό μέτωπο.
Διότι οι ΑΝΕΛ υποστηρίζουν πως η συμφωνία αυτή και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης δεν έχουν την έγκρισή τους. Δεν θα πρέπει ν’ αποκλειστεί έτσι το ενδεχόμενο να είναι αντίθετοι εάν η συμφωνία αυτή έλθει στη Βουλή, όμως εκτιμάται ότι – όπως και με τη συμφωνία των Πρεσπών – οι ψήφοι που είναι απαραίτητοι θα εξευρεθούν από άλλες «δεξαμενές» βουλευτών. Πρακτικά, ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζεται και πάλι στην προσωπική σχέση που διαθέτει με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ωστόσο παραμένει αμφίβολο εάν αυτή αρκεί για να περάσει η συμφωνία των δυο τους. Η κυβέρνηση, άλλωστε, είναι σαφές ότι «καίγεται» πολύ περισσότερο από την Εκκλησία γι’ αυτή τη συμφωνία, καθώς από τη μία πλευρά, σε πολιτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός θα πιστωθεί πως κινήθηκε ένα ζήτημα που είχε λιμνάσει για χρόνια ή ουδείς άλλος είχε τολμήσει να το αγγίξει – πλην, βέβαια, του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση το 1987, με τη γνωστή κατάληξη.
Από την άλλη πλευρά, το κλειδί στην υπόθεση είναι οι 10.000 προσλήψεις τις οποίες έσπευσε ήδη να τάξει η κυβέρνηση με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, λόγω των ισάριθμων θέσεων που (τυπικά) θα αδειάσουν στο Δημόσιο εάν πάψουν ιερείς και κληρικοί να θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι. Τούτο αποτελεί και το βασικό σημείο τριβής ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, καθώς ως προς τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας φαίνεται να υπάρξει επί της αρχής συμφωνία των δύο πλευρών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί τον κ. Τσίπρα για παροχολογία τύπου «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα» και προειδοποιεί ότι συνιστά νάρκη για την οικονομία και την επόμενη κυβέρνηση, έχοντας προφανώς στο νου του ότι μπορεί να κληθεί να διαχειριστεί μια κρίση στις σχέσεις της χώρας με τους δανειστές, στην περίπτωση που εκτροχιαστούν δημοσιονομικά τα πράγματα λόγω των εκλογών και των υποσχέσεων και παροχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Source:thecaller
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *