Επικαιρότητα

Τα γκάλοπ, οι εκλογές και τα σύννεφα στην αυλή του Μαξίμου

Επικοινωνιακή σύγχυση επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο με το ένα λάθος να διαδέχεται το άλλο και τις εσωτερικές κόντρες που υπήρχαν μεταξύ κορυφαίων στελεχών που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα να βγαίνουν πλέον στην επιφάνεια. Από την μία η δημοσκοπική «ψαλίδα» με την ΝΔ που δεν κλείνει και από την άλλη μια σειρά από αφηγήματα πάνω στα οποία είχαν ποντάρει στο Μαξίμου αλλά τελικά τα αποτελέσματα δεν εκείνα που ανέμεναν, έχουν προκαλέσει έντονο εκνευρισμό. Η έξοδος από τα μνημόνια, οι παροχές, οι γέφυρες με την κεντροαριστερά και τώρα η Novartis δεν δείχνουν να έχουν, τουλάχιστον προς το παρόν, την προσδοκώμενη απήχηση στην κοινωνία, σύμφωνα με όσα καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις. 

Σύννεφα στις σχέσεις με Παππά; 

Οι αποστάσεις που πήρε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από τον Νίκο Παππά για τις σχέσεις του με τον Αρτέμη Αρτεμίου, μπορεί να χαρακτηρίστηκαν εκ των υστέρων ως «fakenews» από το Μαξίμου, ωστόσο η τοποθέτηση αυτή έγινε όταν ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής ήταν στο εξωτερικό. Επίσης ένα ακόμη στοιχείο που ενισχύει σενάρια περί… ψυχρού κλίματος που υπάρχει στην κυβέρνηση για τον Νίκο Παππά είναι το γεγονός πως του προτάθηκε να είναι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Μία κίνηση που προκάλεσε εντύπωση καθώς σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση ο Αλέξης Τσίπρας θα επιθυμούσε να έχει έναν από τους στενούς του συνεργάτες δίπλα του και όχι στις Βρυξέλλες. Πληροφορίες θέλουν οι αποκαλύψεις που έρχονται συνεχώς στο φως της δημοσιότητας για τον ρόλο του Μανώλη Πετσίτη να έχουν βαρύνει το κλίμα για τον υπουργό ψηφιακής πολιτικής.

Η… εξαφάνιση Βερναρδάκη

Την λανθασμένη – όπως αποδείχθηκε – επιλογή της Μυρσίνης Λοΐζου για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ χρεώθηκε εξ ολοκλήρου ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης του οποίου φέρεται να ήταν προσωπική πρόταση. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο ζήτημα επικοινωνιακά είχε κόστος για την κυβέρνηση, ενώ δεν έλαχε και του δέοντος χειρισμού.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που ήταν καλεσμένος σε τηλεοπτικό σταθμό δεν γνώριζε τι είχε συμβεί, ενώ ο πρωθυπουργός που ήταν στις Βρυξέλλες, όταν ρωτήθηκε για την επίμαχη υπόθεση, δεν έκρυψε την αμηχανία του. Η δυσφορία ήταν έντονη στο πρόσωπο του Χριστόφορου Βερναρδάκη ο οποίος από εκείνη την στιγμή και μετά αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις.

Ο ρόλος Τσακαλώτου και οι «γέφυρες» που διχάζουν 

Οι ξεκάθαρες αποστάσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τις γέφυρες που στήνονται μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων, δείχνει πως τα συνεχή ανοίγματα του Αλέξη Τσίπρα προς την κεντροαριστερά, έχουν διχάσει το κυβερνών κόμμα. Ο υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της ομάδας των «53» έθεσε το ιδεολογικό αριστερό πρόσημο που θα πρέπει να συνεχίσει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνώντας ουσιαστικά με την στρατηγική που ακολουθεί το Μαξίμου. «Κανένας δε θέλει τη σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οι σοσιαλδημοκράτες» είπε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ανάλογη τοποθέτηση είχε κάνει στο παρελθόν ο πρώην στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και νυν διευθυντής της Αυγής Άγγελος Τσέκερης με τον οποίο είχε ταυτιστεί απόλυτα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης. Άλλωστε η τοποθέτηση του Θάνου Μωραΐτη και του Άγγελου Τόλκα στην κυβέρνηση που είχαν γίνει μετά από τις «γέφυρες» που είχαν ρίξει ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, είχαν προκαλέσει την αντίδραση της ομάδας των «53».

Ο γρίφος των εθνικών εκλογών 

Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο επαναφέρουν τα σενάρια των πρόωρων εκλογών. Τα δημοσκοπικά μηνύματα που φτάνουν στο Μαξίμου δεν είναι ενθαρρυντικά και δεν είναι λίγα τα στελέχη που υποστηρίζουν πως μια μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές δύσκολα θα μπορέσει να ανατραπεί μέσα σε λίγους μήνες.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει δεχθεί εισηγήσεις προκειμένου οι εθνικές εκλογές να διεξαχθούν ταυτόχρονα με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 2 Ιουνίου. Κομματικά στελέχη εκτιμούν πως η κάλπη των ευρωεκλογών να χρησιμοποιηθεί για την ψήφο διαμαρτυρίας γεγονός που ενδεχομένως να αυξήσει τα ποσοστά συσπείρωσης την επόμενη Κυριακή. Ωστόσο η γραμμή του Μαξίμου δεν αλλάζει καθώς τονίζουν σε όλους τους τόνους πως οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Χαμηλός ο πήχης για τις αυτοδιοικητικές 

Μικρές προσδοκίες υπάρχουν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς μόνο όπου υπάρχουν συνεργασίες με το ΚΙΝ.ΑΛ μπορεί να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα όπως στην Περιφέρεια Κρήτης με τον Σταύρο Αρναουτάκη, στην Δυτική Ελλάδα με τον Απόστολο Κατσιφάρα και στο Ιόνιο με τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο.

Source:thetoc
Μετάβαση στο περιεχόμενο