Επικαιρότητα

Τα γερμανικά τρένα έβγαλαν «φάουλ» την Γκρέτα Τουνμπεργκ – Είχε Α’ θέση και διάλεξε το πάτωμα

Με το τρένο αποφάσισε να ταξιδέψει η Γκρέτα Τούνμπεργκ μετά τη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στη Μαδρίτη και τη σύντομη παραμονή της στο Τορίνο, όπου συμμετείχε σε μια τοπική κινητοποίηση για το κλίμα.

Ωστόσο η επιστροφή της στη Σουηδία μέσω Ελβετίας και Γερμανίας δεν έγινε χωρίς απρόοπτα, ενώ έγινε «viral» μία φωτογραφία, στην οποία η νεαρή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ μοιάζει κυριολεκτικά στοιβαγμένη ανάμεσα σε βαλίτσες,  καθισμένη στο πάτωμα, δίπλα στην πόρτα ενός γερμανικού τρένου υψηλής ταχύτητας (ICE).

Είναι αλήθεια ότι τα τρένα στη Γερμανία είναι σχεδόν πάντα γεμάτα κυρίως σε ώρες αιχμής, μάλιστα στη φωτογραφία πίσω από την Γκρέτα διακρίνεται αφίσα των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (DB), με το διαφημιστικό σύνθημα: “Απολαύστε τη διαδρομή”.

Η νεαρή Τούμπερτγκ αποφεύγει τα ταξίδια με αεροπλάνο εξαιτίας της μεγάλης εκπομπής ρύπων αλλά αυτό το 15ωρο ταξίδι μέχρι τις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας, όπου αναχωρούν τα πλοία για τη Σκανδιναβία, διαρκεί πάνω από 15 ώρες και προϋποθέτει τουλάχιστον τρεις αλλαγές τρένων δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

«Ταξιδεύοντας σε υπερπλήρη τρένα διασχίζοντας τη Γερμανία. Είμαι τελικά στο δρόμο για το σπίτι μου”, έγραψε στο επίμαχο tweet. 

Το επίμαχο tweet άνοιξε αμέσως μια δημόσια συζήτηση με πολλούς να υπερθεματίζουν στις δηλώσεις της μιλώντας και για τη δική τους ταλαιπωρία, στα τρένα, ενώ όλα αυτά συνέβησαν την ημέρα που οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι άρχιζαν μία νέα διαφημιστική καμπάνια, για να ενημερώσουν το επιβατικό κοινό ότι εγκαινιάζουν “νέα δρομολόγια” και το ταξίδι γίνεται “ακόμη πιο ελκυστικό”.
 
Σε απάντηση προς τη Γκρέτα η Γερμανικοί σιδηρόδρομοι DB ανέφεραν, μέσω Twitter, «Αγαπητή Γκρέτα, σε ευχαριστούμε γιατί στηρίζεις εμάς, τους σιδηροδρομικούς, στον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής. Είμαστε χαρούμενοι που ταξίδευες μαζί μας, το Σάββατο, με το δρομολόγιο ICE 74. Και αυτό με 100% οικολογικό ρεύμα. Ακόμα πιο ωραία θα ήταν, αν είχες αναφέρει πόσο φιλικά και αξιόπιστα σε εξυπηρέτησε το προσωπικό μας στη θέση που είχες κλείσει, στην πρώτη θέση”.

Τι συνέβη τελικά; Η νεαρή ακτιβίστρια ταξίδεψε πρώτη θέση από το Κάσελ της κεντρικής Γερμανίας μέχρι το Αμβούργο, αλλά κανείς δε γνωρίζει σε ποιο σημείο της διαδρομής τραβήχτηκε η φωτογραφία και φυσικά η Τούμπεργκ δεν άφησε αναπάντητη τη δήλωση του εκπροσώπου των Γερμανικών Σιδηροδρόμων στην εφημερίδα Die Welt. Η Τούμπεργκ  αφήνει να εννοηθεί ότι η φωτογραφία είχε βγει σε προηγούμενο δρομολόγιο των Γερμανικών Σιδηροδρόμων, την ίδια ημέρα, με αφετηρία τη Βασιλεία της Ελβετίας και πιθανό προορισμό το Κάσελ: “Το τρένο μας από τη Βασιλεία τέθηκε εκτός λειτουργίας. Έτσι καθίσαμε στο πάτωμα σε δύο διαφορετικά τρένα. Μετά το Γκέτινγκεν βρήκα μία θέση. Αυτό φυσικά δεν είναι πρόβλημα και ποτέ δεν είπα ότι ήταν. Τα υπερπλήρη τρένα είναι πολύ θετικό σημάδι, γιατί δείχνουν ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση”.

Οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι δέχονται συχνά κριτική για καθυστερήσεις και υπερπλήρη τραίνα. Όποιος δεν έχει κάνει κράτηση ειδικά στα υπερσύγχρονα, ταχύτατα τραίνα, κινδυνεύει να μη μπορεί να ταξιδέψει λόγω έλλειψης θέσεων, παρόλο που η ενημέρωση που λαμβάνει δε θεωρεί υποχρεωτική την κράτηση θέσης. 

Source:thetoc