Επικαιρότητα

Σύσταση εταιρείας σε 30 λεπτά, αλλά στην ουρά της εφορίας για ώρες

Η ηλεκτρονική υπηρεσία μιας στάσης e-ΥΜΣ διευκολύνει τη σύσταση των επιχειρήσεων, ωστόσο τα γραφειοκρατικά προβλήματα στις εφορίες συνεχίζουν να τις ταλαιπωρούν κατά τη λειτουργία τους.

Στο πρώτο κομμάτι της σύστασης επιχειρήσεων συμβαδίζουμε με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στη συνέχεια πρέπει οι λογιστές και οι επιχειρηματίες (όταν πλέον θα λειτουργεί η εταιρεία) να στηθούν στην ουρά της εφορίας, ακολουθώντας δηλαδή τις πρακτικές λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών όπου τα ηλεκτρονικά συστήματα ακόμη και η πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι σε πολλές περιπτώσεις προβληματική.

Είναι εντυπωσιακό ότι μπορείς σήμερα να συστήσεις επιχείρηση σε λίγα λεπτά της ώρας μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας e-ΥΜΣ (υπηρεσίες μιας στάσης), ενώ την ίδια στιγμή πρέπει να περιμένεις καρτερικά στην ουρά της εφορίας για να υποβάλεις χειρόγραφες δηλώσεις για τους παρακρατούμενους φόρους.

Από τη μία πλευρά λοιπόν ο ενδιαφερόμενος κερδίζει και χρόνο και χρήμα. Και αυτό καθώς η διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά της ώρας και μπορεί να γίνει από το σπίτι ή το γραφείο. Μάλιστα, τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της e-ΥΜΣ η διαδικασία θα παρέχεται δωρεάν, ενώ στη συνέχεια με έκπτωση 70% σε σύγκριση με το κόστος σύστασης επιχείρησης σε συμβατική ΥΜΣ (επιμελητήριο ή συμβολαιογράφο).

Για παράδειγμα, μετά τον πρώτο χρόνο το κόστος σύστασης μιας ΙΚΕ είναι με βάση τον συμβατικό τρόπο 70 ευρώ, ενώ εάν γίνεται μέσω της e-ΥΜΣ o ενδιαφερόμενος θα καταβάλει μόλις 21 ευρώ. Η πληρωμή μάλιστα του τέλους έχει προβλεφθεί να γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας και αξιοποίησης του συστήματος διατραπεζικών συναλλαγών ΔΙΑΣ. Μέχρι στιγμής οι τύποι εταιρειών που μπορούν να συσταθούν είναι: ΙΚΕ, μονοπρόσωπη ΙΚΕ, Ομόρρυθμη Εταιρεία, Ετερόρρυθμη Εταιρεία και μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα μπορούν να συσταθούν και ΕΠΕ και Ανώνυμες Εταιρείες.

Από την άλλη, ακόμα και ένα φυσικό πρόσωπο πρέπει να περιμένει στην ουρά της εφορίας για να αλλάξει τα στοιχεία της ταυτότητάς του. Οσο δε για τις επιχειρήσεις δεν γλιτώνουν ούτε αυτές τη γραφειοκρατία. Πρέπει να υποβάλουν χειρογράφως δηλώσεις για τον φόρο επί των τόκων, των μερισμάτων αλλά και το χαρτόσημο.

Σύμφωνα με τον φοροτεχνικό κ. Ν. Φραγκιαδάκη, η σύσταση εταιρειών μέσω της υπηρεσίας μιας στάσης (ΥΜΣ) των Επιμελητηρίων «έλυσε» τα χέρια των λογιστών καθώς, όπως αναφέρει και ο τίτλος, χρειάζεται μια επίσκεψη στο αρμόδιο επιμελητήριο ή σε συμβολαιογράφο συμβεβλημένο με την υπηρεσία μιας στάσης για τη σύσταση μιας εταιρείας. Τους τελευταίους μήνες έχει τεθεί σε εφαρμογή η υπηρεσία e-ΥΜΣ όπου η σύσταση μιας εταιρείας γίνεται εξ ολοκλήρου από τον υπολογιστή.

Μέσα σε 30 λεπτά, αν υπάρχουν διαθέσιμες όλες οι πληροφορίες για τα στοιχεία της εταιρείας (ΑΦΜ, αρ. ΓΕΜΗ, βεβαίωση έναρξης, ανακοίνωση σύστασης ΓΕΜΗ και κωδικούς Taxisnet) ολοκληρώνεται η διαδικασία. Πρόκειται για πραγματική καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, καθώς μπορεί κάποιος να δουλέψει άμεσα και να μη χάνει άσκοπες μέρες και ώρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία «χειροκίνητα», όπως παλιά.

Από την άλλη μεριά, αφού ο προσανατολισμός πλέον είναι προς την εξαφάνιση της γραφειοκρατίας, θα πρέπει να επανεξεταστούν κάποιες διαδικασίες από τη Φορολογική Διοίκηση, που αναγκάζουν τους φορολογούμενους να προσέρχονται στις ΔΟΥ. Υπάρχουν παρακρατούμενοι φόροι που μέχρι και σήμερα οι λογιστές θα πρέπει να προσέλθουν στη ΔΟΥ για να υποβάλουν χειρόγραφα τις δηλώσεις και να λάβουν την ταυτότητα οφειλής. Τέτοιοι είναι ο φόρος τόκων, ο φόρος μερισμάτων καθώς και το χαρτόσημο.

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Μετάβαση στο περιεχόμενο