Επικαιρότητα

Συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ στον Alpha – video

Απέναντι σε δέκα δημοσιογράφους του τηλεοπτικού σταθμού Alpha βρίσκεται αυτή την ώρα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι δημοσιογράφοι καλύπτουν ισάριθμους κρίσιμους τομείς, ενώ τη συζήτηση συντονίζει ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του καναλιού, Αντώνης Σρόιτερ. 

δείτε LIVE

Ο κ. Μητσοτάκης καλείται να απαντήσει και να εξηγήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ανά τομέα πολιτικής στους δημοσιογράφους: Χριστίνα Κράτση (τομέας Εξωτερικών), Κώστα Σαρικά (τομέας Εθνικής Άμυνας), Βαγγέλη Δουράκη (τομέας Οικονομικών), Μαρία Τσινκίδου (τομέας Εργασίας), Ελένη Λαζάρου (τομέας Παιδείας), Χάρις Μανουσάκη (τομέας Υγείας), Ρεγγίνα Σπυράτου (τομέας Δικαιοσύνης), Πέτρο Καρσιώτη (τομέας Ασφάλειας) και Χρύσανθο Κοσελόγλου (Πολιτικό).

ekk

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Μητσοτάκη:

 • «Αυτοδυναμία για τη ΝΔ ή ακυβερνησία»
 • «Ζητώ ισχυρή εντολή για να διαπραγματευτώ μείωση των στόχων για το πλεόνασμα»
 • «Κανένα θέμα πιστοληπτικής γραμμής»
 • «Καμία απόλυση στο Δημόσιο»
 • «Πρόθεσή μου να διατηρήσω το επίδομα για τους συνταξιούχους»
 • «Μίλησα για επταήμερη λειτουργία, ποτέ για επταήμερη εργασία»
 • «Αλλαγές άμεσα στον Ποινικό Κώδικα»
 • «Δεν θα επιστρέψει το εισιτήριο στα νοσοκομεία»
 • «Θα καταργήσω άμεσα το άσυλο»
 • «Ο κ. Τσίπρας εξαργύρωνε γραμμάτια με τη Συμφωνία των Πρεσπών»
 • «Δεν θα επιτρέψουμε τουρκικές γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα»

Το πρώτο ζήτημα που ετέθη στον κ.Μητσοτάκη ήταν το δίλημμα που έθεσε για αυτοδυναμία της ΝΔ, αλλά και για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ. Ο κ.Μητσοτάκης απάντησε ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας θα πάμε αμέσως σε νέες εκλογές, ενώ πρόσθεσε ότι έχει εξηγήσει πως θα εφαρμοσθεί το πρόγραμμα της ΝΔ. Θα προχωρήσουμε με μειώσεις φόρων από το 2020 και σε βάθος τετραετίας, ενώ υπάρχει ακόμη περιθώριο για στοχευμένες μειώσεις δαπανών, σε διάφορους τομείς, ακόμη και σ΄αυτόν της υγείας. Η ισχυρή εντολή που ζητάω είναι και εντολή διπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους. Οι αγορές προεξοφλούν τη νίκη της ΝΔ, αλλά το γεγονός ότι το δεκαετές είναι κοντά στο 2% χωρίς να έχουμε κερδίσει τις εκλογές, κάτι λέει.

Δεν υφίσταται ζήτημα πιστοληπτικής γραμμής, απάντησε κατηγορηματικά ο κ.Μητσοτάκης για το θέμα που προέκυψε σήμερα.

Για το Δημόσιο

Ο κ.Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το σχέδιο της ΝΔ στο δημόσιο τομέα. Αφού ξεκαθάρισε ότι δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος, σημείωσε ότι εξορθολογισμός του Δημοσίου θα γίνει με συγκεκριμένο οργανόγραμμα.

Για την Οικονομία

Ο κ.Μητσοτάκης ερωτήθηκε για τον ισχυρισμό του κ.Τσίπρα ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά φορολογίας υιοθετήθηκαν επί πρώτου και δεύτερου μνημονίου, αλλά και για προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων. Ο κ.Μητσοτάκης απάντησε ευθέως ότι άμεσα δεν προβλέπεται μείωση γιατί θα δημιουργούσε ταμειακό πρόβλημα. Για τους φόρους είπε ότι δεν θέλει να σχολιάσει αυτά που είπε ο κ.Τσίπρας, αλλά θύμισε την πολιτική του κ.Τσίπρα που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο. Στη συνέχεια μίλησε για το μίγμα της πολιτικής που ακολούθησε ο κ.Τσίπρας, λέγοντας ότι η κατανομή φόρων / δαπανών ήταν 82% φόροι, 18% δαπάνες. Ο κ.Τσίπρας υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη. Δεν υπάρχει για το 2019 ουσιαστικός δημοσιονομικός χώρος. Και το επίδομα στο τέλος του χρόνου, δόθηκε το Μάιο. Θέλουμε να δίνουμε επίδομα, αλλά στο τέλος του χρόνου. Η πρόθεσή μας είναι να το δίνουμε. Η πρόθεσή μου είναι να συνητηρηθεί το επίδομα στους συνταξιούχους, αλλά από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και όχι από το υστέρημα. Ο βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη. Θα πιάσουμε τους στόχους και οι συνταξιούχοι θα λάβουν το επίδομα.

Για την εργασία

Ο πρόεδρος της ΝΔ ρωτήθηκε για την επταήμερη εργασία και αν ο εργαζόμενος είναι προστατευμένος από τις επιχειρησιακές συμβάσεις. «Μίλησα με επταήμερη λειτουργία, όχι εργασία. Οι κλαδικές- επιχειρησιακές συμβάσεις προστατεύουν τους εργαζόμενους. «Αν πάτε σ΄αυτές τις εταιρείες οι εργαζόμενοι είναι ευχαριστημένοι. Σε μικρότερες επιχειρήσεις και σε περιβάλλον αυξημένης ανεργίας η δύναμη είναι με τον εργοδότη και όχι με τον εργαζόμενο. Γι’ αυτό λέμε ότι θα εφαρμοσθεί πλήρως η εργατική νομοθεσία. Θυμίζω ότι η ΝΔ είχε θεσμοθετήσει το πρόστιμο των 10.500 ευρώ για την ανασφάλιστη εργασία.

Για τη Δικαιοσύνη

Ο κ.Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα. «Θα κάνουμε αλλαγές για να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα όπου καταδικασμένοι τρομοκράτες μπορούν να κάνουν χρήση διατάξεων που θα τους βγάλουν από τη φυλακή με βραχιολάκια». Για τον «ακέφαλο» Αρειο Πάγο ο κ.Μητσοτάκης απάντησε ότι κρίθηκε η διαδικασία, ότι μια απερχόμενη κυβέρνηση δεν μπορεί να ορίσει την ηγεσία του Αρείου Πάγου και δεν κρίθηκαν οι δικαστές που επελέγησαν.

Για την ανομία και την ασφάλεια

Γιατί είστε αισιόδοξος ότι εσείς μπορείτε να πατάξετε την ανομία: «Θα ενισχύσουμε τους ίδιους τους αστυνομικούς, γιλέκα, αυτοκίνητα, ομάδα ΔΙΑΣ, ομάδα ΔΕΛΤΑ. Αστυνομικοί μου λένε ότι δεν τους αφήνουν να κάνουν τη δουλειά τους. Είναι προτεραιότητα η ασφάλεια», είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε απαντώντας στην ερώτηση πώς θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα στην ίδια την Αστυνομία. «Θα ενισχύσουμε την αστυνομία για να κάνει τη δουλειά της, και θα ενισχύσουμε περισότερο τις περιοχές εκείνες που έχουμε τη μεγαλύτερη ανάγκη»

Source:protothema
Μετάβαση στο περιεχόμενο