Επικαιρότητα

Στριμωγμένος ο Ερντογάν – Κρας τεστ ο Έβρος και τα νησιά – Παγκόσμιος Συναγερμός για τον κορωνοϊό

Το μήνυμα που πήρε από όλες τις πλευρές είναι ότι θα πρέπει να αποσύρει τους μετανάστες και πρόσφυγες από τα σύνορα.

Με ένα κοινό μέτωπο Μητσοτάκης, Μέρκελ και ΕΕ αντιμετώπισαν από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες τον Ταγίπ Ερντογάν, την Δευτέρα, «αδειάζοντας» στην ουσία την τακτική εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού που ακολουθεί στον Έβρο. Το μήνυμα που πήρε από όλες τις πλευρές είναι ότι θα πρέπει να αποσύρει τους μετανάστες και πρόσφυγες από τα σύνορα για να υπάρξει η οποιαδήποτε συμφωνία. Δεν μπορεί να εκβιάζει και ταυτόχρονα να διαπραγματεύεται.

Στριμωγμένος είναι ο «σουλτάνος». Μετά το στήσιμο που έφαγε από τον Πούτιν στο προθάλαμο του Κρεμλίνου όπου οδηγήθηκε σε μια συμφωνία για δημιουργία ζώνης στα σύνορα της Συρίας μόλις έξι χιλιομέτρων από τα 30 (μίνιμουμ) που ζητούσε και με περιορισμένο τουρκικό έλεγχο, ήρθε η Άνγκελα Μέρκελ, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λαϊεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να τον προειδοποιήσουν ότι δεν μπορεί να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό – προσφυγικό.

Μία ακόμη ήττα του Ερντογάν ήταν ότι κανένας από τους συμμάχους που έχτισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την κίνηση ματ να προσκαλέσει στον Έβρο τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να δουν ιδίοις όμμασι την απόπειρα εισβολής χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που υποκινούνταν από την τουρκική κυβέρνηση, δεν υιοθέτησε έστω και εμμέσως τα fake news της Τουρκίας για άσκηση υπερβολικής βίας από ελληνικής πλευράς, πράγμα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Σύνοδος της 26-27 Μαρτίου

Η εφημερίδα Yeni Safak που είναι όργανο του Ερντογάν κυκλοφόρησε σήμερα με τίτλο «Δράμα χωρίς συμβιβασμούς» και την επισήμανση ότι η ΕΕ δεν έχει την πολυτέλεια να αδιαφορεί για τους πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στην Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος έφυγε από τις Βρυξέλλες χωρίς να συμμετάσχει στη συνέντευξη τύπου με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ούτε έκανε δηλώσεις στο προεδρικό αεροπλάνο όπως συνηθίζει.
Πίσω από τις κλειστές πόρτες συμφώνησε με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι διαφωνούν.

Ο Ερντογάν πήγε στις Βρυξέλλες υποστηρίζοντας ότι τα έξι δις που του υποσχέθηκε η ΕΕ και του έδωσε ένα μέρος μόνο, ήταν για τα πρώτα δυο εκατομμύρια προσφύγων και σήμερα ξεπέρασαν τα 5-6 ενώ χρειάζεται ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και για την ζώνη στο Ιντλίμπ για να κτιστούν εκεί πόλεις και χωριά ώστε να συγκρατήσουν το νέο κύμα προσφύγων. Συνεχίζει να διεκδικεί την άρση των περιορισμών στη βίζα των Τούρκων για την ΕΕ, την τελωνειακή ένωση κλπ.

Δεν πήρε τίποτα. Αλλά δεν υπήρξε και ναυάγιο. Αυτό που αποφασίστηκε είναι να γίνει ομάδα τεχνικού πολιτικού διαλόγου με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Θα εξεταστούν οι διαφορετικές ερμηνείες στην εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό του 2016, την οποία όλες οι πλευρές θέλουν να αλλάξουν.
Η όποια πρόοδος γίνει θα συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής της 26-27 Μαρτίου όπου πιθανόν να παρθούν και αποφάσεις.

Ο Εβρος

Οι πραγματικές διαθέσεις του Ερντογάν θα διαφανούν από τις κινήσεις που θα κάνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες όταν η Τουρκία δήλωσε ότι ανοίγει τα σύνορα της και μπορούν να περάσουν στην Ελλάδα και από εκεί στις άλλες χώρες της ΕΕ. Μέχρι προχθές Τούρκοι υπουργοί τους υποδείκνυαν ακόμη και παράνομα μονοπάτια στον Έβρο.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κατ´ ιδίαν συνάντηση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ της περιέγραψε τη σκηνή που καταγράφηκε και σε βίντεο με την τουρκική αύρα η κατασκευή της οποίας χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια, να επιχειρεί να κατεδαφίσει τον φράχτη που προστατεύει τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά σύνορα στην περιοχή του Έβρου. Αν υπάρξει απομάκρυνση τους από τα σύνορα θα είναι ένα θετικό μήνυμα προς την ΕΕ. Αν όμως στηθεί εκεί ένας μόνιμος καταυλισμός θα σταλεί το μήνυμα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης και εκβιασμού, γεγονός που θα είναι μια εξέλιξη αρνητική για την Ελλάδα.

Πέντε όροι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε πέντε όρους για να εγκρίνει η Ελλάδα μια συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ.

*Πρώτα απ’ όλα να αποσύρει αμέσως τους απελπισμένους που συγκέντρωσε στον Έβρο, όπως δήλωσε.

*Να πάψει να χρησιμοποιεί και να τους υποκινεί διασπείροντας fake news και προπαγάνδα.

*Να δεχθεί πίσω με γρήγορες, συνοπτικές διαδικασίες όσους παράνομους έχουν συλληφθεί σε ελληνικό έδαφος.

*Να εξεταστούν και άλλες πιθανές βελτιώσεις στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.
Όπως π.χ. κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής και άλλων αρχών με την Frontex, όχι μόνο στα ελληνικά θαλάσσια σύνορα αλλά και στις τουρκικές ακτές για τον έλεγχο των ροών τόσο από την ξηρά, όσο και από την θάλασσα.

*Οι επιστροφές όσων παρανόμως, περνούν στην Ελλάδα από την Τουρκία να γίνονται πλέον, όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου που τόσο έχουν δοκιμαστεί αλλά και από την ενδοχώρα.

Ο κορωνοϊός

Όπως έγραψε το NEWPOST ο πρωθυπουργός έθεσε στην Γερμανίδα καγκελάριο την άμεση μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2021 και την έμμεση από φέτος λόγω της πίεσης που δέχεται η ελληνική οικονομία με απρόβλεπτες ακόμη συνέπειες από την μετάδοση του κορονοϊού. Της ζήτησε το κόστος που θα υπάρξει στη δημόσια υγεία και για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για όσους πλήττονται να είναι εκτός του στόχου του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα. Η καγκελάριος του απάντησε ότι οι αποφάσεις θα είναι «ομοιόμορφες» για όλες τις χώρες της ΕΕ. Μία κατεύθυνση θα δοθεί στο EUROGROUP της 16ης Μαρτίου και οι αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής.

Στην Γερμανία σχεδόν όλες οι εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί ενώ δεν έλειψε και η έφοδος στα σούπερ μάρκετ.

Content retrieved from: http://newpost.gr/politiki/5e675bd0f12cff724322e8b2/strimogmenos-o-erntogan-oi-kokkines-kartes-mitsotaki-merkel-kai-ee-kras-test-o-evros-kai-ta-nisia-me-to-vlemma-strammeno-sti-synodo-koryfis-tis-26-27-martioy-pagkosmios-synagermos-gia-ton-koronoio.