Επικαιρότητα

Λυκουρέζος – Παναγόπουλος για τη μαφία των φυλακών – Τι θα υποστηρίξουν στον ανακριτή

Ο δυο ποινικολόγοι κατηγορούνται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης από το 2014 αλλά και για απόπειρα εκβίασης σε βάρος του Αριστείδη Φλώρου, ο οποίος εκτίει στις φυλακές κάθειρξη 21 ετών για την υπόθεση της Energa – Hellas Power.

Στον ανακριτή που ερευνά την υπόθεση της «μαφίας» φυλακών οδηγούνται σήμερα οι δυο δικηγόροι που συνελήφθησαν, βάση ενταλμάτων του. Πρόκειται για τους Αλέξανδρο Λυκουρέζο και Θεόδωρο  Παναγόπουλου, οι οποίοι οδηγούνται στο Εφετείο της Αθήνας προκειμένου να απολογηθούν για να ένα βαρύ κατηγορητήριο. Ο δυο ποινικολόγοι κατηγορούνται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης από το 2014 αλλά και για απόπειρα εκβίασης σε βάρος του Αριστείδη Φλώρου, ο οποίος εκτίει στις φυλακές κάθειρξη 21 ετών για την υπόθεση της Energa – Hellas Power.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο δικηγόροι αναμένεται να καταθέσουν ενώπιον του ανακριτή κ. Ευτύχιου Νικόπουλου υπομνήματα, με τα οποία θα αντικρούουν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται. Όπως θα υποστηρίξουν ουδέποτε ζήτησαν χρήματα από τον Αρ. Φλώρο και συγκεκριμένα το ποσό των 2 εκατ. ευρώ, που αναφέρουν μάρτυρες που έχουν καταθέσει στον ανακριτή.

Σύμφωνα με στοιχεία της ανάκρισης, οι δυο δικηγόροι φέρονται ότι ζήτησαν το εν λόγω ποσό από τον κρατούμενο επιχειρηματία, προκειμένου να κλείσει η υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου (επίσης προφυλακισμένου για την υπόθεση της «μαφίας» των φυλακών). Μια υπόθεση, για την οποία ο Αριστείδης Φλώρος αντιμετωπίζει την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας και έχει μάλιστα καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό για το συγκεκριμένο αδίκημα σε 21 χρόνια κάθειρξη. Οι δυο δικηγόροι που απολογούνται σήμερα, εκπροσωπούσαν τον Γ. Αντωνόπουλο στη δίκη για την απόπειρα δολοφονίας του.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο κ. Λυκουρέζος αναμένεται να αρνηθεί την κατηγορία που τον θέλει μέλος εγκληματικής οργάνωσης και μάλιστα από το 2014 (χρονιά που έλαβε χώρα η απόπειρα δολοφονίας του Γ. Αντωνόπουλου). Άλλωστε ο ίδιος την περασμένη Παρασκευή έξω από το γραφείο του ανακριτή όπου είχε οδηγηθεί για να απολογηθεί είχε αναφέρει: «Εγώ και Θεόδωρος μέλη εγκληματικής οργάνωσης από το 2014; Αν είναι δυνατόν». Επίσης, θα σταθεί ιδιαίτερα στην έκδοση του εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε ο ανακριτής θεωρώντας τον ύποπτο φυγής. Όπως φέρεται ότι θα πει, ο ίδιος κάθε άλλο παρά ύποπτος φυγής είναι, καθώς καθημερινά βρίσκεται στα δικαστήρια και ασκεί δικηγορία.

Στο ίδιο πνεύμα αναμένεται να κινηθεί στην απολογία του και ο έτερος συλληφθείς δικηγόρος ο κ. Παναγόπουλος, ο οποίος θα αντικρούσει την κατηγορία που τον θέλει μέλος εγκληματικής οργάνωσης από το 2014 προτάσσοντας το γεγονός ότι ο ίδιος ανέβαλε συνήγορος του Γ. Αντωνόπουλου τον Μάιο του 2017. Με το υπόμνημά του θα αντικρούσει και την κατηγορία της απόπειρας εκβίασης του Αρ. Φλώρου, υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε αξίωσε χρήματα από τον κρατούμενο επιχειρηματία.

Μάλιστα, ο κ. Παναγόπουλος καταθέτοντα πριν λίγες ημέρες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας στη δίκη για τη δολοφονία του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, είχε αναφέρει πως ασχολήθηκε με την υπόθεση Αντωνόπουλου τρία χρόνια μετά την απόπειρα δολοφονίας του και δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν γνωρίζει τις συνεννοήσεις που είχαν γίνει. «Αν γνώριζα τις συνομιλίες του εντολέα μου (σ.σ. του Αντωνόπουλου με έγκλειστους Αλβανούς οι οποίες περιλαμβάνονται στη δικογραφία ) δεν θα είχα αναλάβει την υπόθεση. Όταν πληροφορήθηκα το περιεχόμενο των διαλόγων έπεσα από τα σύννεφα. Είναι τραγικά αυτά που ζούμε. Είμαστε εν δυνάμει κατηγορούμενοι όλοι οι δικηγόροι που χειριστήκαμε την υπόθεση» είχε αναφέρει… προφητικά ο δικηγόρος.

Ακόμη, ο κ. Παναγόπουλος είχε υποστηρίξει στην κατάθεσή του στο δικαστήριο, ότι έμαθε εκ των υστέρων «ότι ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος που χειριζόταν από την πρώτη στιγμή την υπόθεση ζήτησε 200.000 ευρώ ως δικηγορική αμοιβή από την πλευρά Φλώρου», διευκρινίζοντας πως είναι κάτι που συνηθίζεται σε περιπτώσεις συμβιβασμού.

«Αγωγή»

Εν τω μεταξύ, ο κ. Λυκουρέζος, όπως δήλωσε χθες ο συνήγορος του, κ. Θρασύβουλος Κονταξής, θα καταθέσει σήμερα πριν την απολογία του στον ανακριτή αγωγή σε βάρος της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα,  για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας.

Αφορμή αποτέλεσαν οι δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΤ η κυρία Παπακώστα και με τις οποίες έδινε συγχαρητήρια τους άνδρες της Αντιτρομοκρατικής για τις συλλήψεις των δυο δικηγόρων.

Σύμφωνα με τον κ. Κονταξή, η υφυπουργός διαρκούσης της ανάκρισης και λίγο πριν απολογηθεί ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος έσπευσε να δώσει συγχαρητήρια για την επιτυχία της, στην Αντιτρομοκρατική, με δηλώσεις της στη δημόσια τηλεόραση αναφέροντας πως «ξεκαθάρισε η κόπρος του Αυγεία».

Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κονταξής: «Η υπεράσπιση του πολίτη Λυκουρέζου δεν απαιτεί τίποτα άλλο παρά την πιστή εφαρμογή του νόμου. Χθες η κυρία ονόματι Παπακώστα, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, προέβη σε απαράδεκτες δηλώσεις αναφορικά με την ουσία της υπόθεσης, οι οποίες δηλώσεις αποφαίνονται για την ενοχή ή την αθωότητα των συλληφθέντων δυο δικηγόρων. Θυμίζω ότι η Ελληνική Βουλή, πριν από ένα μήνα, με τις ψήφους της κυρίας Παπακώστα ψήφισε νόμο ο οποίος απαγορεύει δια ροπάλου την έκφραση απόψεων όσον αφορά εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Τον ίδιο νόμο τον οποίο ψήφισε η κυρία Παπακώστα, τον ίδιο νόμο παραβίασε και ο ίδιος νόμος προβλέπει κυρώσεις. Αύριο το πρωί στις 9 προ της απολογίας του κ. Λυκουρέζου θα κατατεθεί αγωγή σ βάρος της κυρίας Παπακώστα, προς πιστή εφαρμογή του νόμου τον οποίο η ίδια ψήφισε και η οποία με τις δηλώσεις της παραβίασε κατάφωρα, το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε υπόπτου ή κατηγορουμένου, του τεκμηρίου αθωότητας. Σημειώνω πως δεν έχει απολογηθεί καν ο κ. Λυκουρέζος και πάρα ταύτα έχει δημιουργηθεί με ευθύνη και κυβερνητικών αξιωματούχων και βάση του εντάλματος σύλληψης το οποίο εξεδόθη ένα νοσηρό αρνητικό κλίμα, το οποίο ελπίζω να μην επηρεάσει την ποινική του μεταχείριση».

Μετάβαση στο περιεχόμενο