Όπως δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Μαρίνα Φιτς, το απόγευμα της Πέμπτης 10 Ιανουαρίου η Άγνκελα Μέρκελ θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου και δείπνο. Στην ατζέντα της συνάντησης θα τεθούν οι διμερείς σχέσεις, ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα.

Την Παρασκευή, η Καγκελάριος της Γερμανίας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, θα επισκεφθεί την Γερμανική Σχολή της Αθήνας και θα έχει συνάντηση με Έλληνες καλλιτέχνες, επιστήμονες, διανοούμενους και εκπροσώπους γερμανικών και ελληνικών επιχειρήσεων. Η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο σχεδιασμός της επίσκεψης, διευκρίνισε η εκπρόσωπος, δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές, κυρίως όμως σε ό,τι αφορά τους χρόνους και όχι το περιεχόμενο.

Καθώς η επίσκεψη της Μέρκελ πραγματοποιείται λίγα 24ωρα πριν από την ψήφιση από τη Βουλή της πΓΔΜ των τελικών τροπολογιών του Συντάγματος, η Φιτς σε ερώτηση για τον ρόλο της Συμφωνίας των Πρεσπών στην επίσκεψη της Καγκελαρίου δήλωσε: «Δεν μπορώ να προκαταλάβω αν η Καγκελάριος θα συζητήσει αυτό το θέμα στην Αθήνα, αλλά μπορώ να πω επί της αρχής ότι η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει εμφατικά την συμφωνία για την διευθέτηση της διαμάχης του ονόματος και συνεχίζει να ελπίζει ότι αυτή η διαμάχη δεκαετιών μπορεί επιτέλους να λυθεί. Τώρα πρέπει να περιμένουμε την συνταγματική αλλαγή στα Σκόπια και την επικύρωση στην Αθήνα».

Όπως είχε γράψει το Reader.gr, η παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ στη χώρα μας θεωρείται κρίσιμη, με δεδομένο ότι  μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στα Σκόπια το θέμα έρχεται στην ελληνική Βουλή όπου επίκεινται και σημαντικές εξελίξεις σχετικά με τις θέσεις που θα πάρουν κόμματα.