Επικαιρότητα

Στα ύψη η βενζίνη μέσα στις γιορτές του Πάσχα

Ώθηση στις τιμές των καυσίμων στην ελληνική αγορά μέσα στις γιορτές του Πάσχα δίνει η αναταραχή που έχει προκαλέσει στη διεθνή αγορά η απόφαση των αμερικανικών αρχών να δώσουν τέλος, μετά τις 2 Μαϊου στις εξαιρέσεις που έδιναν στο καθεστώς απαγόρευσης εισαγωγών πετρελαίου από το Ιράν.

Αυτό σημαίνει ότι σημαντικές αγορές, όπως αυτή της Κίνας, δεν θα μπορούν πλέον να εφοδιάζονται με αργό πετρέλαιο από το Ιράν και, εάν το επιχειρήσουν, οι εταιρείες και τράπεζες που θα εμπλακούν σε συναλλαγές θα αντιμετωπίζουν σοβαρές κυρώσεις από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Ήδη, η προαναγγελία αυτής της απόφασης, μέσω της Washington Post, έχει προκαλέσει άνοδο της τιμής του μπρεντ της τάξεως του 3%, σε επίπεδο πάνω από τα 74 δολ. το βαρέλι, με τους αναλυτές να προβλέπουν αύξηση στα 80 ευρώ, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στην ελληνική αγορά καυσίμων, οι τιμές της αμόλυβδης κυμαίνονται πέριξ του 1,60 ευρώ το λίτρο, αλλά ήδη υπάρχουν πρατήρια που πωλούν ακόμη και ακριβότερα από 1,63 ευρώ, ενώ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, δήλωσε (στον «Ελεύθερο Τύπο») ότι είναι πιθανό να αυξηθεί η τιμή της αμόλυβδης μέσα στις επόμενες 40 ημέρες στο 1,70 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, εάν δεν αλλάξει κάτι στη διεθνή αγορά, το επόμενο κύμα σημαντικών ανατιμήσεων θα πρέπει να αναμένεται ως τα μέσα Ιουνίου, καθώς είθισται να εκδηλώνονται κερδοσκοπικές ανατιμήσεις με αφορμή την έξοδο των εκδρομέων για την αργία του Αγίου Πνεύματος, όπου παρατηρείται πάντα μεγάλη εποχική αύξηση της ζήτησης καυσίμων.

Πάντως, πρόβλημα εφοδιασμού των διυλιστηρίων με αργό πετρέλαιο δεν αναμένεται να υπάρξει. Τα Ελληνικά Πετρέλαια είχαν φθάσει παλαιότερα να καλύπτουν έως και το ένα τέταρτο των αναγκών τους από το Ιράν, αλλά από πέρυσι, πριν γίνουν οι πρώτες ανακοινώσεις για τις αμερικανικές κυρώσεις, είχαν υποκαταστήσει τις εισαγωγές από το Ιράν με αργό από άλλες χώρες, όπως το Ιράκ και η Αίγυπτος.

Μετάβαση στο περιεχόμενο