Επικαιρότητα

Σκουρλέτης: Εκλογές το φθινόπωρο και θα είναι “ντέρμπι”

«Η πρώτη και μεγαλύτερη “αποστασία” είναι της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ από τις θέσεις που είχαν υιοθετήσει τα προηγούμενα χρόνια για το Μακεδονικό», είπε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, λέγοντας ότι και τα δύο κόμματα πρέπει να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σε ότι αφορά τη Νέα Δημοκρατία μίλησε για «Σαμαροποίηση» του κόμματος, που έρχεται σε πλήρη ανακολουθία με την Καραμανλική παράδοση μετά τη μεταπολίτευση, ενώ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι κάνει στροφή προς τα ακροδεξιά για ψηφοθηρικούς λόγους.

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή είπε ότι ήταν αποτέλεσμα «κακής προετοιμασίας» της Ν.Δ. και στα περί «στημένου διαζυγίου» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απάντησε, πως όποιος παρακολούθησε κατάλαβε πως οι δρόμοι των δύο κομμάτων χώρισαν και «επανερχόμαστε σε μια πολιτική κανονικότητα», όπως είπε.

Για την άρνηση του προέδρου της Ν.Δ. να πάρει μέρος σε ντιμπέϊτ με τον πρωθυπουργό για τη συμφωνία των Πρεσπών ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Αν ο κ. Μητσοτάκης έμπαινε στον κόπο μιας πολιτικής αντιπαράθεσης με επιχειρήματα, όχι σαν αυτές που γίνονται μέσα στη Βουλή, θεωρώ πως όταν ο κόσμος μάθει θα καταλάβει πως αρπάξαμε την ευκαιρία και αυτό θα μας κάνει όλους να θυμόμαστε την ψηφοφορία για την επικύρωση, θα μας κάνει όλους υπερήφανους».

Το φθινόπωρο οι εκλογές και θα είναι ντέρμπι

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να γίνουν το φθινόπωρο του 2019 οι βουλευτικές εκλογές, είπε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα είναι «ντέρμπι».

Για τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία που διαμορφώθηκε με την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή ο κ. Σκουρλέτης παρατήρησε ότι είναι «περισσότερο ομοιογενής» από την προηγούμενη με τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για την οποία είπε ότι ήταν «ειδικού σκοπού».

Σε ερώτηση αν θα γίνουν οι μαθητικές παρελάσεις την 25η Μαρτίου ο κ. Σκουρλέτης απάντησε: «Θυμάμαι ότι κάθε χρόνο ο κ. Καμμένος έβγαζε κάποιες ανακοινώσεις και μάλιστα πέρυσι είχε γίνει και μια αντιπαράθεση με το υπουργείο Εσωτερικών, διότι είχε βγάλει ο ίδιος μια διαταγή για τις παρελάσεις, παρόλο που δεν είναι αρμόδιο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι το υπουργείο Εσωτερικών και μου είχε πει «άλλαξα την κλασική απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για το ποιος παρελαύνει κλπ». Και του θύμισα ότι αυτή είναι μια απόφαση ρουτίνας η οποία ισχύει από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Εγώ πιστεύω ότι τουλάχιστον θα απαλλαγούμε από τέτοιου είδους γραφικότητες, επιτρέψτε μου τον όρο».

Όσον αφορά τις σχέσεις Εκκλησίας και κράτους υπενθύμισε ότι ο κ. Καμμένος είχε πάρει τις αποστάσεις τους απέναντι στη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου που είναι υπό συζήτηση.

Με βάση τα παραπάνω είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί πιο άνετα σε αυτά τα ζητήματα.

Ισότιμος και ειλικρινής διάλογος του ΣΥΡΙΖΑ με την Κεντροαριστερά

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Κρεμαστινού που είπε ότι μετά τη λήξη της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ μπορούν να είναι καλύτερες οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – Κεντροαριστεράς ο κ. Σκουρλέτης απάντησε: «Τώρα που έκλεισε αυτός ο κύκλος θεωρώ ότι έχοντας βγει από τα μνημόνια οι συνεργασίες που πρέπει να προκύψουν πρέπει να είναι σε ειλικρινή προγραμματική σύγκλιση. Ως αποτέλεσμα ενός ισότιμου διαλόγου. Στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει αυτός ο διάλογος. Υπάρχει ένα κομμάτι της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, το οποίο επαναστοχάζεται σε σχέση με τις βασικές στρατηγικές που υπηρέτησε τόσα χρόνια. Αυτό εκδηλώνεται με την ανάπτυξη ενός διαλόγου ανάμεσα στην ευρωπαϊκή Αριστερά, την αριστερόστροφη Σοσιαλδημοκρατία και τις δυνάμεις της Οικολογίας. Είναι πραγματικά παράδοξο γιατί αυτό δεν συμβαίνει στην Ελλάδα. Δεν συμβαίνει, τουλάχιστον, με τα επίσημα κόμματα. Στο επίπεδο της κοινωνίας συμβαίνει και με το παραπάνω».

Source:thetoc
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *