Επικαιρότητα

Σήμερα το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ – Το σχέδιο απενεργοποίησης της «βόμβας-ΔΕΗ»

Στη δημοσιότητα και το γαλάζιο ψηφοδέλτιο Επικρατείας

Η πιο σημαντική στιγμή στην προεκλογική εκστρατεία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την 7η Ιουλίου, είναι η παρουσίαση σήμερα το μεσημέρι, του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, «για Ισχυρή Ανάπτυξη και Αυτοδύναμη Ελλάδα». Το γαλάζιο σχέδιο για την επόμενη μέρα στη χώρα, έρχεται σε μια συγκυρία, κατά την οποία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων έπεσαν για πρώτη φορά κάτω από το 3%, λόγω της προσδοκίας των αγορών για νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές.

Η ελληνική οικονομία ωστόσο, κινδυνεύει άμεσα από τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης της ΔΕΗ. Οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν ξεκινήσει με τη λογική του «δεν πληρώνω», μετέτρεψαν την επιχείρηση σε μια βόμβα για την νέα κυβέρνηση, που θα βρεθεί αντιμέτωπη με το πρόβλημα την πρώτη μέρα. Οι πληροφορίες για ζημιές 253 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019 προκάλεσαν σοκ και τεράστια ανησυχία, με την μετοχή της εταιρίας να εμφανίζει πτώση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, κατά 17,32%, συμπαρασύροντας το Γενικό Δείκτη.

Αν δεν βρεθεί γρήγορα λύση, σύμφωνα με έμπειρους οικονομικούς αναλυτές, η ΔΕΗ κινδυνεύει με «ξαφνικό θάνατο», ενός του επόμενου δεκαημέρου, γεγονός που θα δημιουργήσει τεράστια εκλογική ζημιά και στη σημερινή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την κατάληξη της επιχείρησης. Στο πρόγραμμα της ΝΔ πάντως υπάρχει το πλάνο της «εκκαθάρισης εν λειτουργία», που προβλέπει ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο με αρκετά χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, μαζί με αυστηρότερα κριτήρια για την συλλογή των ανείσπρακτων οφειλών.

Επίσης σήμερα, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και το γαλάζιο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, στην πρώτη θέση θα βρίσκεται ο Παναγιώτης Πικραμένος, στη δεύτερη η Μαριέττα Γιαννάκου, ενώ στη 12η τιμητική θέση, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, όλα τα ονόματα θα εκπέμπουν έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, όπως συνέβη με τους κ. Πικραμένο και Μαρκουλάκη, αλλά και την κ. Γιαννάκου, στο πρόσωπο της οποίας ο κ. Μητσοτάκης εκτός από το να τιμήσει την ξεχωριστή πορεία της, ήθελε να στείλει και ένα μήνυμα συνέχειας των σωστών πολιτικών επιλογών της κεντροδεξιάς παράταξης.

Την ίδια ώρα, η νέα δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ, έδειξε πως η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι εφικτή, ακόμη και στο σενάριο επτακομματικής Βουλής και σε μια στιγμή που οι συσπειρώσεις των δύο κομμάτων έχουν φτάσει σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μέτρησης, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει αυξητική τάση, όπως και η διαφορά στην παράσταση νίκης, η οποία διαμορφώνεται στο 53% (το 71% εκτιμά ότι θα είναι πρώτη η ΝΔ και το 19% ο ΣΥΡΙΖΑ) έναντι του 51%, που είχε δείξει η έρευνα της ίδιας εταιρίας την προηγούμενη βδομάδα.

Στην περίπτωση της εξακομματικής Βουλής, η ΝΔ συγκεντρώνει 156 έδρες, ενώ στο σενάριο της επτακομματικής Βουλής 152 έδρες. Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει το μέγιστο 82 βουλευτές (στην περίπτωση εξακομματικής Βουλής) από 144 που έχει σήμερα, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 70 βουλευτές του σημερινού κυβερνώντος κόμματος (καθώς θα εκλεγούν και νέοι στις λίστες), αναμένεται να μην ξαναδούν από κοντά τα βουλευτικά έδρανα. Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, σταθερά πρώτος παραμένει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προηγείται με δέκα μονάδες του βασικού αντιπάλου του.

Source:newpost
Μετάβαση στο περιεχόμενο