Η Shell επιδιώκει να γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμού στον κόσμο

Η Shell φιλοδοξεί να γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμού μέχρι τη δεκαετία του 2030, καθώς προετοιμάζεται για τη στροφή από τα ορυκτά καύσιμα προς τον ευρύτερο ενεργειακό χώρο και τις πηγές χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής φ. αερίου και νέων τεχνολογιών, Μάρτεν Βέτσελαρ, κατά το συνέδριο Ceraweek στις ΗΠΑ, ο όμιλος πιθανώς θα αναπτύξει βραχίονα ηλεκτρισμού ο οποίος θα περιλαμβάνει την προμήθεια, το εμπόριο και την παροχή εξοπλισμού, έχοντας το ίδιο μέγεθος όπως και οι πετρελαϊκές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Βέτσελαρ ανέφερε ότι “αν η Shell πετύχει το στόχο της για περικοπή των εκπομπών ρύπων ως το 2035, η ποσότητα καθαρής ενέργειας που θα χρειαστεί είναι τέτοια ώστε να μας κάνει τη μεγαλύτερη εταιρείες ηλεκτρισμού διεθνώς”. Πρόσθεσε ότι η επίτευξη του στόχου εξαρτάται από τη διασφάλιση επιστροφών 8-12% και ότι η κυρίαρχη θέση της Shell στο φυσικό αέριο θα της επιτρέψει να πωλεί το φθηνότερο αέριο.

Ο Βέτσελαρ τόνισε επίσης ότι οι παραδοσιακές εταιρείες ηλεκτρισμού είναι “ανίκανες” επειδή είναι προσκολημμένες σε πεπαλαιωμένα επιχειρηματικά μοντέλα. “Πολλοί από αυτούς έχουν μειονέκτημα διότι έχουν αυτή την τεράστια παραδοσιακή θέση με μονάδες άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας, αλλά και μια πολύ κεντροποιημένη φιλοσοφία… Εμείς βλέπουμε τον μελλοντικό καταναλωτή ως περισσότερο αποκεντρωμένο, με μια μπαταρία στο υπόγειό του, με φωτοβολταϊκά στη στέγη και θέλουμε να τους βοηθήσουμε να τα βελτιστοποιήσουν”.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ως το 2020 η Shell θα επενδύσει 1-2 δις. δολάρια ετησίως στις ΑΠΕ με αύξηση μακροπρόθεσμα. Ο Βέτσελαρ κατέληξε λέγοντας ότι το ερώτημα για τον εξηλεκτρισμό δεν είναι το “αν”, αλλά το “πότε” και υπογράμμισε ότι “ο ηλεκτρισμός μετατρέπεται από ένα βαρετό, προβλέψιμο σύστημα σε ένα περίπλοκο και διακυμαινόμενο σύστημα, το οποίο είναι καλή είδηση για τους εμπόρους”.

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Μετάβαση στο περιεχόμενο