Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Κορινθία, στάχτη πάνω από 50.000 στρέμματα

Σε ύφεση βρίσκεται μετά από τρία μερόνυχτα σκληρής μάχης των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες η πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Σχίνο Κορινθίας και κατέκαψε περισσότερα από 50.000 στρέμματα πευκοδάσους.

Η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται από τις 8 το βράδυ της Παρασκευής και μετά τις συνεχείς ρίψεις των εναέριων μέσων.

Πλέον δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, παρά μόνο μικρές διάσπαρτες εστίες που θεωρούνται ελεγχόμενες από την Πυροσβεστική.

Η εκτίμηση είναι ότι, πιθανόν, έως αύριο, Κυριακή, πρόκειται να έχει οριοθετηθεί η πυρκαγιά. «Σύμμαχος» των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι το γεγονός ότι έχουν κοπάσει οι άνεμοι, οι οποίοι έχουν πλέον ένταση 2 με 3 μποφόρ.

Στο σημείο εξακολουθούν να βρίσκονται ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν πάλι και τα εναέρια μέσα.

Αυτή την ώρα επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, στα Γεράνεια Ορη, 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ”Όλυμπος”, ενώ από αέρος συνδράμουν 16 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, ενώ 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής και 1 της ΕΛΑΣ είναι συντονιστικά. Αρωγή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Δεν ξεκίνησε από αμέλεια η πυρκαγιά»

Ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε πως «ήταν μια από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές των τελευταίων 20-30 ετών σε τέτοιο μήνα, που καλά-καλά δεν έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος. Η φωτιά ήταν σε περιοχή που ήταν εξαιρετικά δυσπρόσιτη, ωστόσο από την δεύτερη ημέρα καταφέραμε να την έχουμε σε ύφεση».

Αναφορικά με το πως ξεκίνησε η φωτιά, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής ανέφερε ότι «το μόνο σίγουρο είναι ότι η φωτιά ξεκίνησε από καύση κλαδιών. Δεν μπορεί να είναι από αμέλεια, όταν ξέρεις ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου και από τότε δεν πρέπει να χρησιμοποιείται φλόγα, επειδή μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά».

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Κορινθία, στάχτη πάνω από 50.000

«Αυτό που έπαιξε μεγάλο ρόλο ήταν η μεγάλη ισχύς των ανέμων που έφτασαν τα 8 μποφόρ, που ανέβασαν την πυρκαγιά στο βουνό και εκεί δεν είχαν πρόσβαση οι επίγειες δυνάμεις», είπε απαντώντας στην κριτική για τον αριθμό των εναέριων μέσων που υπήρχαν διαθέσιμα.

Ο κ. Κολοκούρης συμπλήρωσε πως «η πυρκαγιά ξεκίνησε νύχτα και επομένως δεν υπήρχε δυνατότητα παρέμβασης από εναέρια μέσα. Οι επίγειες δυνάμεις, που έφτασαν εγκαίρως, κατάφεραν να ελέγξουν το μεγαλύτερο μέρος της πυρκαγιάς, όμως από κάποιο σημείο ξέφυγε η φωτιά προς την χαράδρα, σε ένα σημείο που δεν υπήρχαν δρόμοι και θα ήταν επικίνδυνο για κάθε άνθρωπο να πλησιάσει, καθώς δεν θα είχε οδό διαφυγής σε περίπτωση αλλαγής φοράς του ανέμου».

Για την εικόνα του μετώπου με το πρώτο φως της ημέρα το Σάββατο ανέφερε πως υπάρχει μια βασική εστία σε πεδινό σημείο, προσβάσιμο από επίγειες δυνάμεις και έχουν ήδη ξεκινήσει ρίψεις και από εναέρια μέσα. Επίσης πρόσθεσε πως είναι πολύ σημαντικό πως από μια τέτοια πυρκαγιά δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Ανυπολόγιστη καταστροφή στα Γεράνεια Ορη

Δεκάδες σπίτια και πάνω από 50.000 στρέμματα πυκνού πευκοδάσους έχουν καταστραφεί από την πύρινη λαίλαπα.

Στο σημείο πραγματοποίησε χθες αυτοψία ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Κορινθία, στάχτη πάνω από 50.000

Το Κέντρο BEYOND του Αστεροσκοπείου αναλύοντας τα δεδομένα του δορυφόρου αποτύπωσε σε διαδραστικό χάρτη την πορεία της πυρκαγιάς, από το Σχίνο στα δυτικά, προς τα Μέγαρα, ανατολικά.

Η φωτιά κινήθηκε σύμφωνα με τη φορά των ανέμων, και όπως υπολογίστηκε η ακτίνα της από Δυτικά προς Ανατολικά προσεγγίζει τα 30 χλμ, ενώ από Βορρά προς Νότο τα 9 χλμ.

Ο τελικός και επίσημος απολογισμός θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η κατάσβεση της πυρκαγιάς, όπως έλεγαν στην HuffPost στελέχη της Πυροσβεστικής.

Content retrieved from: https://www.huffingtonpost.gr/entry/se-efese-e-perkayia-sten-korinthia-stachte-pano-apo-50000-stremmata_gr_60a8913be4b0a24c4f7c3081.