Επικαιρότητα

Reuters: Πιο πιθανό να ακυρωθεί το Brexit παρά να γίνει χωρίς συμφωνία

Οι πιθανότητες να ακυρωθεί το Brexit είναι τώρα μεγαλύτερες από αυτές του να εγκαταλείψει η Βρετανία την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Μάλιστα, οι οικονομολόγοι για άλλη μία φορά ανέβαλλαν χρονικά τις προσδοκίες τους για το πότε η ΒοΕ θα αυξήσει τα επιτόκια.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΕ πήρε παράταση για το Brexit μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, αποτρέποντας για την ώρα τον κίνδυνο μιας άτακτης αποχώρησης της Βρετανίας, την οποία επενδυτές και φορείς χάραξης πολιτικής, φοβούνται ότι θα πλήξει τις οικονομίες και των δύο πλευρών.

Στην τελευταία μηνιαία έρευνα του Reuters, που διεξήχθη στο διάστημα 12-17 Απριλίου, η πιθανότητα η Βρετανία και η ΕΕ να χωρίσουν τους δρόμους τους με άτακτο τρόπο, χωρίς συμφωνία δηλαδή, παρέμεινε σταθερή στο 15% που ήταν και τον Μάρτιο, και αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2017, που ξεκίνησε τις ερωτήσεις το Reuters.

Μόλις ένας από τους 51 ερωτηθέντες δίνει πιθανότητα πάνω από το 50%.

“Εκτός από το γεγονός ότι το Brexit χωρίς συμφωνία είναι λιγότερο πιθανό τώρα, η πορεία από εδώ και πέρα είναι πιο ασαφής από ποτέ. Μια συμφωνία (και πιθανώς ένα πιο ήπιο Brexit) και πάλι φαίνεται πιο πιθανό από ό,τι να μην γινει”, αναφέρουν οικονομολόγοι της BNP Paribas.

“Αλλά είμαστε επιφυλακτικοί για το αν αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή σύντομα”.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα, δηλώνουν ότι οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν τελικά σε ένα deal ελεύθερου εμπορίου –όπως εκτιμούσαν και σε όλες τις δημοσκοπήσεις του Reuters από τα τέλη του 2016.

Source:economy365
Μετάβαση στο περιεχόμενο