Ραντεβού Τσίπρα-Τσακαλώτου: Συμφώνησαν να τινάξουν την μπάνκα των παροχών στον αέρα!

Ο νέος κύκλος παροχών συζητήθηκε το πρωί της Μ. Τετάρτης σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις αναμένονται μετά το Πάσχα.

Το πιθανότερο είναι ότι θα προηγηθούν οι συζητήσεις με τους επικεφαλής των Θεσμών, που επιστρέφουν στην Αθήνα στις 6 Μαΐου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει έξτρα παροχές, μέρος των οποίων θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και μέρος των οποίων θα είναι εφάπαξ.

Αυτό επιβεβαίωσε πηγή του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς όμως να επιβεβαιώσει το ένα ή το άλλο μέτρο, όπως αυτά διακινούνται τις τελευταίες ημέρες, με ένα κόστος που απαιτεί πλεόνασμα κοντά στο 6%.

Σενάρια επαναφοράς της έκπτωσης
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο επαναφοράς της έκπτωσης φόρου στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμών φόρου εισοδήματος, προκειμένου να επιβραβευθούν με αυτόν τον τρόπο οι συνεπείς φορολογούμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το 2015 κατά την εμπρόθεσμη εφάπαξ εξόφληση φόρου ίσχυε έκπτωση 1,5%, η οποία μάλιστα για περιορισμένο χρονικό διάστημα είχε αυξηθεί σε 2% -πριν καταργηθεί.

Το «πάτημα» για τη νέα δέσμη παροχών στην κυβέρνηση δίνει η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, η επαναλαμβανόμενη μορφή της οποίας τα τελευταία χρόνια έχει κάνει αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών να μιλούν πλέον για «δομικό πρόβλημα» στον προσδιορισμό του ύψους των πλεονασμάτων.

Ήδη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους «μετρούν» ποιες από αυτές τις υπερβάσεις έχουν μόνιμο χαρακτήρα, προκειμένου να ενισχυθεί η κυβερνητική επιχειρηματολογία για τις επικείμενες παροχές, ειδικά αυτές που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και θα δεσμεύουν τους επόμενους Προϋπολογισμούς.

Στο 3,6% ο στόχος για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα
Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα (3,6%) τελεί υπό αναθεώρηση και είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα αποτυπωθεί στο νέο Μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2020-2023.

«Ο νέος κύκλος παροχών θα έχει άμεσο ορίζοντα εφαρμογής. Από τη στιγμή που κάθε χρόνο οι εκτιμήσεις για τα πλεονάσματα βγαίνουν λάθος, δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε έως το τέλος του έτους για την αναθεώρηση των στοιχείων», σημείωσε η ίδια πηγή, και ασφαλώς πρόκειται για μια καινοφανή διαδικασία ανακοίνωσης παροχών, πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους, δηλαδή πριν καν υπάρξουν τα πρώτα συμπεράσματα από τις ροές του φόρου εισοδήματος και του φόρου ακινήτων.

Για τη ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιμένουν ότι δεν υπάρχει λόγος συζήτησης με τους Θεσμούς, καθώς δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους.

Ωστόσο, όπως είχαν επισημάνει πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο στο iefimerida, οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι οι ρυθμίσεις αποτελούν μέρος της 3ης αξιολόγησης και πρέπει να μπουν στο τραπέζι.

Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, το γεγονός ότι, ενώ ήταν προγραμματισμένο να ψηφιστούν οι 120 δόσεις ως χθες, η κατάθεση του νομοσχεδίου πάει για μετά τις 6 Μαΐου, δηλαδή αφού θα έχει ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση.

Source:iefimerida
Μετάβαση στο περιεχόμενο