Επικαιρότητα

“Οδηγός επιβίωσης” για κυβερνητικά στελέχη από Μητσοτάκη

Λίγες ώρες πριν από την πρώτη και (θεωρητικά) «πανηγυρική» συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όλα τα μέλη του – υπουργοί και υφυπουργοί – έλαβαν αίφνης ένα «ραβασάκι».

Το σημείωμα ξαφνιάζει, υπό την έννοια ότι δεν έχει ξανασυμβεί να δοθούν – γραπτώς – τόσο συγκεκριμένες οδηγίες για το πλαίσιο πολιτικής συμπεριφοράς των κυβερνητικών στελεχών, με το «καλημέρα σας».

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προφανώς έδωσε την εντολή να φύγει …εγκαίρως αυτό το αναλυτικό σημείωμα, θέλοντας να προλάβει ή να αποτρέψει οριστικά τυχόν «παρασπονδίες».

Γιατί μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, για παράδειγμα, το «θα απαγορευθεί η πρόσληψη συγγενών» ή το «θα απαγορευθεί οποιασδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα», ωστόσο στο παρελθόν υπήρξαν ατυχέστατες περιπτώσεις, οι οποίες απέδειξαν ότι στην ελληνική πολιτική ζωή τίποτα δεν είναι αυτονόητο.

Υπενθυμίζεται, ενδεικτικά, η ολέθρια προεκλογική εξομολογήση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου για την θυγατέρα της που τοποθετήθηκε ως μετακλητή στη Βουλή, με την πρώην υπουργό να δηλώνει ότι αξιοποιήθηκαν και προσωπικές επαφές στις αρμόδιες υπηρεσίες προς επίτευξη του συγκεκριμένου σκοπού. Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση, αφού ανάλογα «κρούσματα» υπήρξαν στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν με εμπλοκές προέδρων της Βουλής (και από την πλευρά της ΝΔ – και από το ΠΑΣΟΚ).

Θυμίζει λίγο από Σημίτη

Η σημείωση για ένα φάκελο που θα λάβει κάθε υπουργός αύριο στο υπουργικό συμβούλιο, με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό ευθύνης του, προκαλεί συνειρμούς για το περίφημο «μπλοκάκι» που κάποτε κρατούσε μαζί του ο Κώστας Σημίτης για να ελέγχει τους υπουργούς του, αν και ο κύριος Μητσοτάκης προχώρησε με λογική εκσυγχρονισμού, παραδίδοντας ολοκληρωμένους φακέλους.

Τέλος, έχει τεράστιο ενδιαφέρον η «σημείωση» ότι μειώνεται δραστικά ο αριθμός των γενικών γραμματειών (άρα και των γενικών γραμματέων) στα υπουργεία – από 93 σε 60 – ενώ τονίζεται πως θα μειωθεί ταυτόχρονα ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων στα κυβερνητικά γραφεία.

Ακολουθεί το πλήρες σημείωμα, ώστε να …το απολαύσετε

Άτυπο ενημερωτικό σημείωμα για το αυριανό υπουργικό συμβούλιο

Στο πρώτο αυριανό υπουργικό συμβούλιο θα περιγραφεί από τον πρωθυπουργό ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης.

* Κάθε υπουργός θα παραλάβει ένα φάκελο με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό του τομέα ευθύνης του.

* Θα περιγράφονται λεπτομερώς οι συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν ανά υπουργείο μέχρι το Δεκέμβριο και ο τρόπος της αξιολόγησης κάθε κυβερνητικής δράσης. 

Στους υπουργούς και τους υφυπουργούς θα τεθούν ασυμβίβαστα. Μεταξύ άλλων θα απαγορευθεί η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού, ενώ απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβαση με το δημόσιο θα έχουν και οι σύζυγοι, όπως και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών. 

Σε όλο το κυβερνητικό σχήμα -υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς και ειδικούς γραμματείς- θα απαγορευθεί οποιασδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οι γενικές γραμματείες των υπουργείων θα μειωθούν από 93 σε 60, ενώ δραστικά μειωμένος θα είναι και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που μπορούν να τοποθετήσουν τα μέλη της κυβέρνησης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο