“Οχι” από ΝΔ σε Καλογήρου για την ηγεσία της Δικαιοσύνης

Ακόμη και αν υπήρχε διακομματική συναίνεση για το ζήτημα, “το Σύνταγμα και ο νόμος δεν επιτρέπουν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση”. Με αυτόν τον τρόπο απαντά η ΝΔ στην επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την οποία ζητούσε συναίνεση  για το θέμα της επιλογής νέας ηγεσίας στα ανώτατα δικαστήρια. 

Ειδικότερα, στην απαντητική επιστολή που απέστειλε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ αναφέρεται ότι μεταξύ άλλων ότι “ο διορισμός της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη. Αντισυνταγματική γιατί μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου μπορεί να προβαίνει μόνον σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών. Και παράνομη διότι ο νόμος 2190/94 ρητά απαγορεύει, κατά την προεκλογική περίοδο, οποιονδήποτε διορισμό σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού, πολλώ δε μάλλον στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων. Με τα δεδομένα αυτά ακόμη και αν υπάρξει διακομματική συναίνεση για το ζήτημα αυτό, το Σύνταγμα και ο νόμος δεν επιτρέπουν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση”.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής της ΝΔ:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σχετικά με το αίτημά σας να προχωρήσει η διαδικασία πλήρωσης θέσεων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών, το οποίο κι ο ίδιος συνομολογείτε ότι εγείρει πολιτικό ζήτημα, είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε μια εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία.
Γνωρίζετε άλλωστε ότι την άποψη αυτή έχουν ήδη διατυπώσει δημοσίως διακεκριμένοι συνταγματολόγοι και καθηγητές Νομικής, χαρακτηρίζοντας «προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος ως προς το πνεύμα και το γράμμα του» τον διορισμό της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων από μια κυβέρνηση η οποία προκηρύσσοντας εθνικές εκλογές επί της ουσίας έχει ήδη παραιτηθεί.  

Ο διορισμός της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη. Αντισυνταγματική γιατί μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου μπορεί να προβαίνει μόνον σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών. Και παράνομη διότι ο νόμος 2190/94 ρητά απαγορεύει, κατά την προεκλογική περίοδο, οποιονδήποτε διορισμό σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού, πολλώ δε μάλλον στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων. Με τα δεδομένα αυτά ακόμη και αν υπάρξει διακομματική συναίνεση για το ζήτημα αυτό, το Σύνταγμα και ο νόμος δεν επιτρέπουν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση.


Ο Κώδικας Οργάνωσης των Δικαστηρίων προβλέπει με τρόπο σαφή την αναπλήρωση του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για το διάστημα το οποίο οι θέσεις παραμένουν κενές. Άλλωστε στις τελευταίες κρίσεις για θέσεις ανωτάτων δικαστικών (πρόεδροι του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας), η κυβέρνησή σας έκανε χρήση αυτής της διάταξης και τις άφησε να χηρεύουν για περισσότερο από πέντε (5) μήνες.
Τέλος, όπως προφανώς αντιλαμβάνεστε και εσείς, τυχόν παράνομη επιλογή των ανωτάτων δικαστικών όπως αυτή που προτείνετε, θα οδηγούσε σε βέβαια ακύρωση του σχετικού προεδρικού διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας και, συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να διακινδυνεύσει τη νομιμότητα των αποφάσεων που θα εκδοθούν στο μέλλον από τα ανώτατα δικαστήρια.

Με εκτίμηση,

Νίκος Παναγιωτόπουλος,

Αρμόδιος Τομεάρχης ΝΔ

Η επιστολή Καλογήρου

Νωρίτερα, συναίνεση για το θέμα της επιλογής νέας ηγεσίας στα ανώτατα δικαστήρια είχε ζητήσει η κυβέρνηση, μετά την έντονη αντιπαράθεση που έχει προκληθεί.

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, «αναφορικά με το θέμα της διαδικασίας επιλογής της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας ο Υπουργός, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιχάλης Καλογήρου απέστειλε επιστολή στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία επισημαίνει την απόλυτη τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας και κοινοβουλευτικής τάξης κατά τη διενεργηθείσα διαδικασία προεπιλογής και απευθύνει πρόσκληση, η εκκρεμής διαδικασία επιλογής του επόμενου Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και των τριών Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας να ολοκληρωθεί μετά από συμφωνία με την Αξιωματική Αντιπολίτευση».

Πηγές Προεδρίας: Οδεμία ανάμειξη Παυλόπουλου

Πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας διέψευσαν δημοσιεύματα περί δήθεν παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου στο θέμα της εκλογής της ηγεσίας στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν έχει υπάρξει «καμία παρέμβαση προς καμία κατεύθυνση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Καρφιά Φίλη

Με την συναίνεση της αντιπολίτευσης να προχωρήσουμε στις αλλαγές στην Δικαιοσύνη, ζήτησε το πρωί της Πέμπτης ο Νίκος Φίλης.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ant1, αφού επισήμανε πως η κυβέρνηση νομοθετικά είναι καλυμμένη και μπορεί να προχωρήσει, πρόεσθεσε πως υπάρχει ένα ζήτημα δεοντολογίας. «Εγώ ακούω αυτό που λένε διαπρεπείς καθηγητές, και λέω γιατί να πρέπει να τσακωθούμε προεκλογικά, για την επιλογή της διοίκησης στον Αρειο Πάγο, θα μπορούσαμε με την ΝΔ να συναινετικά να συννενοηθούμε, γιατί το τριπρόσωπο έχει περάσει από την διάσκεψη των προέδρων, γιατί να κόψουμε την διαδικασία, και έναν από τους τρεις μάλιστα τον έχει ψηφίσει και η ΝΔ», είπε ο κ. Φίλης.

Βολές και από το ΚΙΝΑΛ

Στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση με τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης είπε πως «αν ο κ. Μητσοτάκης αποδεχθεί (την επιστολή Καλογήρου) τότε θα πρόκειται για ακόμη μια ένδειξη ότι υπάρχουν υπόγειες συζητήσεις και συνεννοήσεις».

Προσέθεσε ότι το timing είναι προβληματικό, απαράδεκτο και αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ορισμό προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

«Η επιστολή του υπουργού δικαιοσύνης αποκλειστικά στη ΝΔ για τα θέματα της ηγεσίας της δικαιοσύνης αποτυπώνει την αντίληψη τους για ακόμη μια φορά για τη λειτουργία των Θεσμών και της δημοκρατίας. Οι προοδευτικοί πολίτες θα δώσουν την απάντηση τους στις 7 Ιουλίου» είπε ο κ. Χρηστίδης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Source:thetoc
Μετάβαση στο περιεχόμενο