Η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων της ΝΔ επιβεβαίωσε αυτό που, εν πολλοίς, ήξεραν πολλοί: το «νέο αίμα» είναι πλειοψηφικό. Από τους συνολικά 419 υποψηφίους και τη εξαιρέσει των 78 βουλευτών του κόμματος, οι 243 εκ των εναπομεινάντων είναι πρόσωπα που για πρώτη φορά ασχολούνται με την πολιτική.

Η ανανέωση του κομματικού οργανισμού είναι ένας διακεκηρυγμένος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη εδώ και πολύ καιρό. Ίσως κάποιοι πίστευαν ότι ο αρχηγός της ΝΔ θα κάνει συμβιβασμούς με το «παλιό κατεστημένο» της ΝΔ, αργά και μεθοδικά, όμως, η οδός Πειραιώς πέτυχε οι λίστες του κόμματος να είναι σημαντικά ανανεωμένες. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι και η ΚΟ του κόμματος θα είναι σαρωτικά ανανεωμένη, καθώς ο αριθμός των βουλευτών της ΝΔ θα διπλασιαστεί σε περίπτωση νίκης με αυτοδυναμία του κόμματος στις επικείμενες εκλογές. Ανάλογα, δε, και με τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή, η ΝΔ μπορεί να εκλέξει ακόμα και περισσότερους από διπλάσιους βουλευτές σε σχέση με τους 78 που διαθέτει σήμερα, όπως προαναφέρθηκε. 

Ένα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο ακόμα είναι και το ότι η ΝΔ δεν αρκέστηκε στην πρόβλεψη για ποσόστωση 40% ως προς τις γυναίκες ανά εκλογική περιφέρεια, καθώς το ποσοστό των γυναικείων υποψηφιοτήτων φτάνει το 43%, ενώ, ανά περιπτώσεις, φτάνει ή και υπερβαίνει το 50%, κάτι που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι επιλέγονται με κριτήρια αξιοκρατίας και όχι απλώς με γνώμονα την κάλυψη των προβλέψεων της εκλογικής νομοθεσίας.

Οι κρίσιμες περιφέρειες

Ως προς τη σύνθεση των ψηφοδελτίων της ΝΔ υπάρχει μια ακόμα παράμετρος: η επιδίωξη το κόμμα να επικρατήσει σε μια σειρά άκρως κρίσιμων περιφερειών ανά την Επικράτεια, κάτι που θα επιτρέψει και τη μεγιστοποίηση της εκπροσώπησης του κόμματος στη Βουλή από αυτές τις περιφέρειες.

Πιο συγκεκριμένα, η ΝΔ στοχεύει στο να κερδίσει 7/7 μονοεδρικές περιφέρειες, όπως το κατάφερε στις Ευρωεκλογές (Φωκίδα, Γρεβενά, Σάμος, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος) και 2 για τη ΝΔ (Λευκάδα, Ευρυτανία). Εν προκειμένω, η μεγαλύτερη καραμπόλα έγινε στην Κεφαλονιά, όπου οι τοπικές έριδες λόγω του αποτελέσματος στις δημοτικές εκλογές είχε ως αποτέλεσμα την εκπαραθύρωση από το ψηφοδέλτιο του Παύλου Παπαδάτου και του Χαράλαμπου Λυκούδη, με αποτέλεσμα να μένει ως φαβορί ο «προεδρικός» Γιώργος Κοκκόλης.

Ακόμα, κρίσιμες είναι οι τριεδρικές και οι τετραεδρικές περιφέρειες. Στις τριεδρικές (Αρκαδία, η Αργολίδα, η Άρτα, η Βοιωτία, η Δράμα, η Κέρκυρα, το Κιλκίς, η Λακωνία, η Λέσβος, η Ξανθη, η Ροδόπη και Χαλκιδική), η καλή επίδοση της ΝΔ μπορεί να της δώσει ως και 2 έδρες. Εξ αυτών, η ΝΔ έχασε μόνο την Άρτα στις ευρωεκλογές. Στις τετραεδρικές, η συνηθέστερη κατανομή είναι 3-1 υπέρ του πρώτου κόμματος, αλλά, αν ένα κόμμα δεν περάσει το μέτρο του 25%, τότε η έκβαση μπορεί να είναι ακόμα και 4-0. Το μεγαλύτερο ντέρμπι στις τετραεδρικές θα γίνει στα Χανιά, όπου η ΝΔ έχασε με μικρή διαφορά, αλλά εκεί κατεβαίνει η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ υποψηφιότητα θέτουν εκ νέου Γιώργος Σταθάκης και Παύλος Πολάκης. Τέλος, ακόμα και στις πενταεδρικές μπορεί να υπάρξουν ανατροπές υπέρ της ΝΔ, όπου το πρώτο κόμμα παίρνει συνήθως 3 έδρες, αλλά μπορεί, κατά περίπτωση, να πάρει και 4.

Η επιστροφή των πρώην 

Πέραν της ανανέωσης, βεβαίως, υπάρχουν και σημαντικές επιστροφές πρώην βουλευτών του κόμματος στις λίστες. Για παράδειγμα, στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης επιστρέφει ο Δημήτρης Γαλαμάτης (2004-2007), ο οποίος ήταν εκ των ελαχίστων βουλευτών που είχαν στηρίξει την πρόταση Μητσοτάκη το 2006 για αλλαγή του άρθρου του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλά και σε αυτό του Κιλκίς του πρώην υπουργού Κώστα Κιλτίδη. Κατά τα άλλα, επιστρέφουν οι εξής: στην Πέλλα ο Διονύσης Σταμενίτης, στις Σέρρες ο Θεόφιλος Λεονταρίδης, στην Καβάλα ο Γιώργος Καλατζής και ο Γιάννης Πασχαλίδης, στη Χαλκιδική ο Ευθύμιος Καρανάσιος, στη Ροδόπη ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, στην Ημαθία ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης, στην Καστοριά ο Ζήσης Τζηκαλάγιας, στα Γιάννενα ο Απόστολος Καλογιάννης, στη Φθιώτιδα η Έλενα Μακρή-Θεοδώρου, στην Πιερία η Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, στα Τρίκαλα ο Ηλίας Βλαχογιάννης, στην Καρδίτσα η Ασημίνα Σκόνδα, στην Πέλλα ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, στην Κέρκυρα ο Στέφανος Γκίκας, στην Αχαϊα ο Θανάσης Νταβλούρος, στην Ηλεία η Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και ο Γιώργος Κοντογιάννης, στη Βοιωτία ο Γιάννης Καράμπελας, στην Α’ Αθηνών η Φωτεινή Πιπιλή, ο Θάνος Πλεύρης και ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, στην Κόρινθο ο Νίκος Ταγαράς και ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, στη Μεσσηνία ο Γιάννης Λαμπρόπουλος, στα Δωδεκάνησα η Μίκα Ιατρίδη και ο Βασίλης Υψηλάντης, στην Αιτωλοακαρνανία ο Σπήλιος Λιβανός, στη Φωκίδα η Ασπασία Μανδρέκα και ο Γιάννης Μπουγάς, ο Μάξιμος Σενετάκης στο Ηρλάκλειο και στα Χανιά ο Μανούσος Βολουδάκης.

Υπάρχουν, βεβαίως, και αρκετές απουσίες πρώην βουλευτών που θα ήθελαν να είναι υποψήφιοι. Για παράδειγμα, απουσιάζει στις Σέρρες ο Μενέλαος Βλάχβεης, στην Ξάνθη ο Αλέκος Κοντός, στη Λακωνία η Φεβρωνία Πατριανάκου, στην Εύβοια ο Κώστας Μαρκόπουλος και στη Θεσπρωτία ο Αντώνης Μπέζας.

Η διεύρυνση

Στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, ακόμα, υπάρχουν πρόσωπα που συμβολίζουν και τη διεύρυνση του κόμματος σε ακροατήρια εκτός του παραδοσιακού φάσματος της ΝΔ. Για παράδειγμα ο Πέτρος Τατσόπουλος στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών, ο Γρηγόρης Ψαριανός στον Νότιο Τομέα, ο Γιώργος Αμυράς στα Ιωάννινα, ο Δημήτρης Τσιόδρας στην Α’ Αθηνών, ο Γιώργος Κατσιαντώνης στη Λάρισα, αλλά και ο Χάρης Θεοχάρης στον Νότιο Τομέα. Τέλος, ενδιαφέρουσα είναι και η μετακίνηση του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στο νομό, ενώ και η πολιτεύτρια στα Τρίκαλα, Χρυσάνθη Δαλκαφούκη. Ακόμα, από τη Δράση προέρχονται ο υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, στην Α’ Πειραιώς ο Τάσος Αβραντίνης, ο Θεόδωρος Τόνας στην Πιερία και ο Γιώργος Καραβάνας στη Λάρισα, ενώ από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο προέρχεται η υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης, Νιόβη Παυλίδου, η οποία είχε διεκδικήσει με τη στήριξη της «Ελιάς» την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το 2014.

Οι αυτοδιοικητικοί

Ακόμα, στις λίστες περιλαμβάνονται και επί μακρόν στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για παράδειγμα, υποψήφιοι είναι στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών ο πρώην δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης και ο πρώην δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, στην Πιερία ο απερχόμενος δήμαρχος Χρήστος Χιονίδης, στη Φθιώτιδα ο πρώην δήμαρχος Λαμίας Γιώργος Κοτρωνιάς, στη Λάρισα ο πρώην δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης, στην Α’ Θεσσαλονίκης ο μέχρι πρότινος υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Ταχιάος, στη Β’ Θεσσαλονίκης ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και επί σειρά ετών δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης και στην Ηλεία ο απερχόμενος δήμαρχος Πηνείου, Αλέξης Καστρινός.

Το Επικρατείας

Την ίδια ώρα, ως το τέλος της εβδομάδας, θα έχει δοθεί στη δημοσιότητα και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ. Τέσσερα ονόματα παίζουν πολύ δυνατά για εκλόγιμες θέσεις: του πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού και προέδρου του ΣτΕ Παναγιώτη Πικραμμένου, του συντονιστή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ, Τάκη Θεοδωρικακου, του συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα Συνταγματικής τάξης Γιώργου Γεραπετρίτη και της πρώην υπουργού Μαριέττας Γιαννάκου. Εκκρεμότητα υπάρχει με το όνομα της Σοφίας Ζαχαράκη, έχει ακουστεί και το όνομα του Α/ΓΕΕΘΑ ε.τ. Μιχάλη Κωσταράκου, ενώ σε μη εκλόγιμες θέσεις θα είναι το στέλεχος επιχειρήσεων Βασίλης Ανδρικόπουλος και ίσως η καθηγήτρια και σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Κωνσταντίνα Μπότσιου. Υπενθυμίζεται ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας απαρτίζεται από 12 πρόσωπα.