Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός της χώρας ζήτησε, σύμφωνα με το efsyn.gr , το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου Βόλου, τον ιατρικό φάκελο του Δημήτρη Κουφοντίνα αλλά και την έκθεση της κοινωνικής λειτουργού της φυλακής προκειμένου να τα μελετήσει.
Ακόμα ζήτησε το τελευταίο ιατρικό πιστοποιητικό από το νοσοκομείο όπου ο νοσηλεύεται ο κρατούμενος μετά την απεργία πείνας που ξεκίνησε στις 2 Μαΐου και την οποία συνεχίζει.
Η κ. Δημητρίου θα μελετήσει τα στοιχεία και θα κρίνει εάν θα ζητήσει αίτηση αναίρεσης.
Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου τασσόμενο με το εισαγγελικό βέτο απέρριψε το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντία για χορήγηση άδειας.
Με το υπ΄αριθμόν 93/2019 βούλευμα τους, ομόφωνα οι δικαστές, υιοθέτησαν την εισαγγελική πρόταση και για δεύτερη φορά (μετά τις έξι 2ήμερες ή 4ήμερες άδειες) έκριναν ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου για να του χορηγηθεί άδεια.
Αμετανόητο μετά από τόσα χρόνια φυλακή για τις στυγερές δολοφονίες της 17Ν και ακόμα και σήμερα επικίνδυνο να κάνει πάλι τα ίδια θεωρούν τον Δημήτρη Κουφοντίνα οι δικαστές που απέρριψαν ομόφωνα, με σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα, το αίτημα του για χορήγηση άδειας.
Το σκεπτικό των δικαστών στηρίζεται σε συγκεκριμένα δεδομένα που προκύπτουν από τη στάση του αρχιεκτελεστή της 17Ν, τις δηλώσεις του, τη συμπεριφορά του και τις πράξεις του, τα οποία παρατίθενται μεταξύ των άλλων στο βούλευμα και αξιολογούνται.
Η απόρριψη του αιτήματος του Δημήτρη Κουφοντίνα – για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες- έγινε σε μια συγκυρία με πρωτοφανείς απειλές κατά της ζωής των ίδιων των δικαστών από ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα και τις καταστροφές καταστημάτων στον κεντρικότερο δρόμο της Αθήνας, τη Βουκουρεστίου, από μέλη της συγκεκριμένης συλλογικότητας, με αίτημα την χορήγηση άδειας στον Κουφοντίνα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα οι δικαστές απέρριψαν την αίτηση του, δεχόμενοι εκ νέου επίθεση από τον ίδιο που τους χαρακτήρισε «πρωτοδίκες του εμφυλίου», ενώ αίσθηση, προβληματισμό και ποικίλα ερωτηματικά έχει προκαλέσει η ενέργεια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου να ζητήσει το βούλευμα προκειμένου να το μελετήσει και να ασκήσει αναίρεση, ανοίγοντας το δρόμο για την χορήγηση άδειας στον Κουφοντίνα.
Η κίνηση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ερμηνεύεται ως άδειασμα των δικαστών που παρά τις απειλές εξέδωσαν αυτή την απόφαση και ως μήνυμα τουλάχιστον ανοχής, εκείνων που κατέστρεψαν περιουσίες στη Βουκουρεστίου προκαλώντας την οργή κατοίκων και καταστηματαρχών.
Το γεγονός, ότι η κίνηση Δημητρίου ήρθε πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της δικαστικής απόφασης και όταν το γεγονός των καταστροφών στη Βουκουρεστίου είχε προκαλέσει και την επιτόπια επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκάλεσε πρόσθετα ερωτηματικά, ενώ σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως και μέσα στη δικαιοσύνη.
Αντιδράσεις των κομμάτων
Υπενθυμίζεται ότι η κ.Ξένη Δημητρίου μετά την απόρριψη του αιτήματος Κουφοντίνα για χορήγηση νέας άδειας ζήτησε να ελέγξει το απορριπτικό βούλευμα.
Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ.Παπαθεοδώρου, ακολουθεί:
Η πρόθεση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να ελέγξει το απορριπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου για τη νέα άδεια του Δ. Κουφοντίνα, δεν πρέπει να στείλει λάθος μήνυμα στη Δικαιοσύνη και στους πολίτες. Η ηγεσία του Αρείου Πάγου οφείλει να μείνει μακριά από τις σκοπιμότητες της Κυβέρνησης και τις εξαρτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό απαιτεί η ομαλή λειτουργία του Κράτους Δικαίου και της ασφάλειας του πολίτη.
Για υποστηρικτική θέση της Ξένης Δημητρίου στον Δημήτρη Κουφοντίνα έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στην εκπομπή “Ακραία Φαινόμενα”.
“Πρώτον εγώ θέλω έναν νόμο που δεν θα επιτρέπει σε έναν αμετανόητο δολοφόνο να παίρνει άδεια. Ο κ. Κουφοντίνας διαρκώς λέει ότι δεν μετανιώνει και ότι καλώς σκότωσε αυτός που σκότωσε. Άρα εν δυνάμει μπορεί να σκοτώσει και άλλους. Άρα καλό είναι να μένει φυλακή” είπε ο κ. Γεωργιάδης.
“Δεύτερον όσο υπάρχει ένας νόμος πρέπει να εφαρμόζεται. Αλλά τι λέει ο νόμος; Ότι αυτό περνάει από την κρίση ενός δικαστικού συμβουλίου. Το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι δεν πρέπει να πάρει άδεια. Θα πρέπει να επιτρέψουμε να παραδοθούν οι εισαγγελείς στη βία αυτών που σπάνε τα μαγαζιά και τους βρίζουν και τους λένε αν ψηφίσετε αλλιώς, θα μπούμε στα σπίτια σας; Δεν θα πρέπει να προστατεύσουμε τους εισαγγελείς; Και υπό την έννοια αυτή και η παρέμβαση της Ξένης Δημητρίου και η δημοσιοποίηση της παρεμβάσεώς της ήταν απαράδεκτη διότι ξέρετε τι έκανε; Στοχοποίησε τους εισαγγελείς συναδέλφους της. Διότι όταν η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου λέει θέλω να κρίνω την απόφαση αυτών των εισαγγελέων, είναι σαν λέει στους τρομοκράτες πηγαίνετε να τα πείτε στους εισαγγελείς. Αυτό που έκανε ήταν απαράδεκτο και απορώ πως σε δημοκρατική χώρα, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παίρνει τόσο αναφανδόν υποστηρικτική θέση σε έναν τρομοκράτη. Αδιανόητο, αυτό που έκανε” τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.
Στην επισήμανση ότι με όσα λέει κατηγορεί ουσιαστικά την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι στέλνει τους τρομοκράτες στους εισαγγελείς, είπε: “Εξ αντικειμένου αυτό έκανε. Διότι όταν λέει δημοσίως ότι θέλει να ελέγξει εάν αυτοί οι εισαγγελείς έκαναν καλά τη δουλειά τους, που ξέρουμε τα ονόματα των εισαγγελέων, τι μήνυμα στέλνει; Το σκέφτηκε αυτό;”