Προστασία πρώτης κατοικίας: Πιο αισιόδοξη η κυβέρνηση – Αποκλείεται η μονομερής ενέργεια

Παρά το ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμα συμφωνία με τους δανειστές για τον νόμο σχετικά μα την νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, κυβερνητικές πηγές εκφράζουν για πρώτη φορά την αισιοδοξία τους ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία ή τουλάχιστον να φτάσουν κοντά οι δύο πλευρές.

Η κουλτούρα πληρωμών

Οι διαφωνίες που εξακολουθούν να βάζουν ΕΚΤ και Κομισιόν (οι οποίες εκφράστηκαν και στη χτεσινή τηλεδιάσκεψη με την ελληνική πλευρά) δεν αφορούν μόνο τα επιχειρηματικά δάνεια. Οι Ευρωπαίοι θέλουν να μειωθεί συνολικά ο αριθμός των δανειοληπτών που μπορούν να μπουν στη νέα ρύθμιση. Αυτό σημαίνει αυστηρά όρια στο ύψος της οφειλής και το εισόδημα των δικαιούχων.

Οι διαφωνίες των δανειστών δεν έχουν να κάνουν τόσο με την ισορροπία του τραπεζικού συστήματος όσο με αυτό που ονομάζουν «κουλτούρα πληρωμών» (payment culture). Θεωρούν δηλαδή ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά για να αποκλείσει τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις. Αυτή η πεποίθηση των Ευρωπαίων είναι σταθερή και αφορά τόσο τα «κόκκινα δάνεια» όσοι και τις οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Η ελληνική πλευρά επιχείρησε να πείσει ότι η συμφωνία κυβέρνησης -τραπεζών αποκλείει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Εκτίμηση πηγής που είναι έχει γνώση των διαπραγματεύσεων, είναι ότι οι ορισμένοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αγνοούν βασικές πτυχές του ελληνικού θεσμικού πλαισίου.

Η μονομερής ενέργεια

Η διαρροή σήμερα το πρωί ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει την Παρασκευή τον νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικία, δημιούργησε ερωτήματα για το αν πρόκειται για μονομερή ενέργεια. Είναι προφανές ότι μονομερής ενέργεια αυτή τη στιγμή σημαίνει ταχύτατες πολιτικές εξελίξεις. Δεν φαίνεται όμως να πρόκειται περί αυτού. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και δεν θα τους αιφνιδιάσει.

Να σημειωθεί ότι ακόμα και αν οι δανειστές διατηρήσουν επιφυλάξεις για ορισμένα σημεία του νόμου, είναι πιθανό να ξεμπλοκάρει η πληρωμή του ενός δισεκατομμυρίου προς την Ελλάδα, δεδομένου ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος επιτρέπει ορισμένες αποκλίσεις. Προϋπόθεση είναι βέβαια να έχει σημειωθεί πραγματική σύγκλιση στα βασικά σημεία της ρύθμισης. Είναι ερώτημα για το αν αυτό μπορεί να συμβεί πριν το EuroWorking group της Δευτέρας.

Αύριο θα γίνει νέα τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης, ελληνικών τραπεζών και δανειστών.

Source:newpost
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Μετάβαση στο περιεχόμενο