Η… προκαταβολή του κοινωνικού μερίσματος, τα «αδειάσματα» και ο Economist που «βλέπει» εκλογές Οκτώβριο

Στόχος της κυβέρνησης να αντιστρέψει το κλίμα και να εμφανιστεί με την κοινωνική ατζέντα στην συζήτηση για την πρόταση μομφής που θα καταθέσει η ΝΔ μετά την Κυριακή του Θωμά, κατά του αν.υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. 

Εμφανώς πιεσμένος ο πρωθυπουργός από το μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ και το κλίμα που επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο με το τελευταίο κρούσμα Πολάκη, προχωράει στη νέα οικονομική πολιτική όπως την αποκαλεί, μέσα στις ημέρες του Πάσχα.

Ο στόχος είναι η κυβέρνηση να εμφανιστεί με την κοινωνική ατζέντα στην συζήτηση για την πρόταση μομφής που θα καταθέσει η ΝΔ μετά την Κυριακή του Θωμά, κατά του αν.υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για τις απαξιωτικές αναφορές του στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιο Κυμπουρόπουλο που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες, αριστούχος της Ιατρικής και της ζωής. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα την μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. Θα ακολουθήσει ένα τριήμερο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης και θα τεθεί το δίλημμα ποιος είναι πιο κοινωνικά ευαίσθητος, ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ.

Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου εκτιμήθηκε ότι μετά την διανομή των διαφόρων επιδομάτων, το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την ρύθμιση των 120 δόσεων που δεν αποκλείεται να έρθει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα – αμέσως μετά το Πάσχα και πριν ανοίξει ξανά η ολομέλεια – υπάρχει δημοσιονομικός χώρος να ληφθούν «νέα άμεσα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών της μνημονιακής περιόδου προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας» όπως ανακοινώθηκε.

Το νέο success story στηρίζεται στο πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο σύμφωνα με την Eurostat, σημείωσε υπέρβαση του στόχου κατά περίπου 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2018. Δηλαδή ανήλθε στο 4,4% του ΑΕΠ -το υπουργείο Οικονομικών είχε προαναγγείλει 3,9% – κι αυτό παρά τη διανομή κοινωνικού μερίσματος και αναδρομικών σε ειδικά μισθολόγια.

Η πραγματικότητα είναι όμως ότι τα πρωτογενή υπερπλεόνασματα τα οποία κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούσε «ματωμένα», προήλθαν από τους υψηλούς φόρους και τις εισφορές, την υποεκτέλεση δαπανών που κινείται στη λογική του «δεν πληρώνω» του κράτους προς τους ιδιώτες που χρωστάει, αλλά και στις μειώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που αν υλοποιούνταν κανονικά θα δημιουργούνταν νέες θέσεις εργασίας.

Η υπερφορολόγηση έχει σκοτώσει τη μεσαία τάξη και η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να της κάνει μια προεκλογική επίθεση φιλίας. Η κυβέρνηση τάζει κι ένα επιπλέον μισθό στους δημόσιους υπαλλήλους στους οποίους προσδοκά προκειμένου να συγκρατήσει τα εκλογικά ακροατήρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Μαξίμου συζητήθηκε ότι δεν υπάρχει λόγος η κυβέρνηση να περιμένει το Φθινόπωρο και μπορεί από τώρα να προχωρήσει σε κινήσεις – ανάσες. Στην ουσία πρόκειται για προκαταβολή του κοινωνικού μερίσματος λόγω των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, στις οποίες η ΝΔ αναμένεται να καταγράψει διαφορά άνω των εφτά μονάδων με βάση τις δημοσκοπήσεις.

Αδειάσματα

Η υπόθεση Πολάκη προκαλεί εσωκομματικές αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα αδειάσματα και οι αποστάσεις υπουργών και στελεχών αναφορικά με τις δηλώσεις του αν. υπουργού Υγείας πυκνώνουν εντός ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας πονοκέφαλο στο Μαξίμου (Φίλης, Τσακαλώτος, Κούλογλου, Κουρουμπλής, Κόκκαλης, Ρέλλας κα). Μόνο δύο υπερασπίστηκαν τον κ.Πολάκη, οι Παππάς και Κυρίτσης.

Ο Κυμπουρόπουλος χτύπησε το κοινωνικό υπογάστριο. Ο Τσίπρας ήταν ο πρώτος πάντως που όχι μόνο κάλυψε τον Παύλο Πολάκη, αλλά απέδωσε τις απόψεις του στον «λόγο τον αψύ, τον σφακιανό», προκαλώντας ενόχληση και σε πολλούς Κρητικούς.

Βέβαια, τώρα επιχειρεί να ξαναγεμίσει την (κοινωνική) καρδάρα, με την ελπίδα να μην την ξανακλωτσήσει κάποιος μέχρι τις ευρωεκλογές και κυρίως τις εθνικές εκλογές.

Ο Εconomist βλέπει Οκτώβριο

Ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές τις οποίες τοποθετεί στον Οκτώβριο, προβλέπει το περιοδικό Εconomist.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα του Economist Intelligence Unit (EIU) η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία κάνοντας την δική του ανάλυση: «Αναμέναμε ότι η κυβέρνηση θα συνδύαζε τις πρόωρες εκλογές με τις Eυρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές» αναφέρει. «Παρ’ όλα αυτά, η δημοτικότητα και αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον τόσο χαμηλή, που αναμένουμε ότι θα προσκολληθεί στην εξουσία μέχρι που θα πλησιάζει το τέλος της τετραετίας», επισημαίνει το EIU του Economist.

Source:newpost
Μετάβαση στο περιεχόμενο