Επικαιρότητα

Πώς θα ρυθμιστούν τα κορονο-χρέη της πανδημίας ύψους 7 δισ. ευρώ: Το σχέδιο “όλα σε ένα”

Με το τέλος της πανδημίας, θα ξεκινήσει η διαδικασία αποπληρωμής τόσο του επιστρεπτέου τμήματος της επιστρεπτέας προκαταβολής όσο και των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί εξαιτίας της αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το συνολικό ποσό που έχει συσσωρευτεί και πρέπει να επιστραφεί στο δημόσιο, εκτιμάται σε περίπου 7 δις. ευρώ: Πέντε δισ. ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή και περισσότερα από 2 δισ. ευρώ από τις “παγωμένες” μέχρι το τέλος του 2022 φορολογικές υποχρεώσεις.

Προκειμένου να μην εξελιχθεί αυτή η εκκρεμότητα σε “βαρίδι” για τους οφειλέτες και την ανάπτυξη, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου αποπληρωμής αυτών των οφειλών.

Η “ιδέα” είναι να χρέη να αντιμετωπιστούν ως “πακέτο” και να προταθούν στους οφειλέτες ενιαίες επιλογές – λύσεις:

1. Να αναγνωριστεί το δικαίωμα αποπληρωμής σε 60 ή 72 δόσεις ολόκληρου του ποσού. Με τα όσα ισχύουν σήμερα, τα “παγωμένα” χρέη προς την εφορία μπορούν να τακτοποιηθούν σε 24 ή 48 δόσεις και τα χρέη από την επιστρεπτέα προκαταβολή σε 60 δόσεις. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπουν όλα μαζί σε ένα “πακέτο” και ο οφειλέτης να γνωρίζει ότι για τα επόμενα 5 ή 6 χρόνια θα πληρώνει ένα ποσό. Το σχέδιο προβλέπει πολύ χαμηλό επιτόκιο κάτω του 1% αλλά και μια ενιαία ελάχιστη δόση ώστε όσοι χρωστάνε μικρά ποσά να καταβάλουν ένα ποσό της τάξεως των 30-100 ευρώ τον μήνα ανάλογα με την περίπτωση.

2. Να δοθούν ακόμη ισχυρότερα κίνητρα για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν εφάπαξ τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις. Προς το παρόν έχει ανακοινωθεί ότι όσοι πληρώσουν το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής εφάπαξ θα λάβουν πρόσθετη έκπτωση 15%. Είναι μια σκέψη να διευρυνθεί αυτό το πρόγραμμα ώστε να καλύψει όλα τα χρέη. Ο στόχος είναι τα 24 δις. ευρώ των καταθέσεων που μπήκαν στην άκρη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τι ισχύει σήμερα

Σύμφωνα, με τα όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή για τις οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση:

1 Για οφειλές βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) και τα Ελεγκτικά Κέντρα που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και για τις οποίες έχουν χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής έως τις 30/4/2021, η περίοδος αναστολής είσπραξης έχει παραταθεί μέχρι τις 31/12/2021. Μετά τη λήξη της παράτασης (31/12/ 2021) θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, το οποίο θα προβλέπει επιλογή μεταξύ 24 άτοκων μηνιαίων δόσεων ή 48 μηνιαίων δόσεων με επιτόκιο ύψους 2,5%.
Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα πρέπει να καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

Την παράταση των προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών έως τις 31-12-2021 και τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση τμηματικής καταβολής από το 2022 και μετά δικαιούνται:

α) Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή β) Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορωνοϊού, λόγω κάθετης πτώσης του κύκλου εργασιών τους σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες όλης της περιόδου και υπάγονται στις κατά καιρούς ανακοινωθείσες λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

γ) Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, για έναν ή περισσότερους μήνες

δ) Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης

Content retrieved from: https://www.thetoc.gr/oikonomia/article/pos-tha-ruthmistoun-ta-korono-xrei-tis-pandimias-upsous-7-dis-euro-to-sxedio-ola-se-ena/.