Πώς η Κίνα ευθύνεται για την αύξηση της τιμής στο σουβλάκι στην Ελλάδα

Το Πεκίνο βρίσκεται πίσω από τη διαφαινόμενη αύξηση στο σουβλάκι, καθώς πήραν την ανηφόρα οι τιμές του χοιρινού κρέατος.

Φαίνεται πως οι Κινέζοι προχώρησαν σε μαζικές εισαγωγές χοιρινού, έπειτα από την κρίση λοίμωξης που υποχρέωσε τους εγχώριους παραγωγούς να θανατώσουν εκατομμύρια χοιρομάνες.

Έτσι, ο πρόεδρος των κρεοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς, Κλεάνθης Τσιρώνης, μιλώντας στον Θέμα 104,6, εκτίμησε πως η τιμή για το κρέας που χρησιμοποιείται για τα σουβλάκια θα αυξάνεται για τον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η αύξηση στην τιμή του κρέατος, που οδηγεί και στην αύξηση της τιμής για το τυλιχτό σουβλάκι έως και στα 3 ευρώ, οφείλεται στην… Κίνα!

Αθρόες εισαγωγές από την Ευρώπη

Όλα ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες όταν η κινεζική κυβέρνηση, κατόπιν εντολών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υποχρεώθηκε να θανατώσει εκατομμύρια χοιρομάνες που είχαν προσβληθεί από λοίμωξη. Αυτό υποχρέωσε την κινεζική αγορά να προχωρήσει σε αθρόες εισαγωγές από την Ευρώπη προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της, όπως επισημαίνει το «Έθνος».

Έτσι, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Τσιρώνη, «έναν χρόνο θα έχουμε αύξηση στο σουβλάκι γιατί τόσο θα τους πάρει τους Κινέζους μέχρι να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες λήψης μέτρων για τα χοιροστάσια».

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος των κρεοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς, «το 70% του κρέατος που τρώμε στο σουβλάκι είναι εισαγόμενο. Όπως στο μοσχάρι είναι στο 90%».

Όσον αφορά τις τιμές του αρνιού για το Πάσχα, ο κ. Τσιρώνης εκτίμησε ότι «θα είναι πιο κάτω από πέρυσι», προσθέτοντας ότι για την ώρα υπάρχουν μόνο ντόπια αρνιά και η τιμή τους βρίσκεται στα επίπεδα «των επτά ευρώ το κιλό».

Τι λένε οι επαγγελματίες
Επαγγελματίες του κλάδου, μιλώντας την Πέμπτη στο iefimerida.gr, ανέφεραν ότι θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσπάθεια για να μη γίνουν ανατιμήσεις στο σουβλάκι. Και αυτό γιατί η τιμή του χοιρινού το κιλό αυξήθηκε κατά 0,60 ευρώ το τελευταίο διάστημα.

Μιλώντας στο iefimerida.gr, ο Ιωάννης Φιλοκώστας, πρόεδρος της Ενωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης, διεμήνυσε πάντως ότι δεν υπάρχει σχετική κλαδική απόφαση.

Source:iefimerida
Μετάβαση στο περιεχόμενο