Επικαιρότητα

Με ποιους θα κυβερνήσει ο Μητσοτάκης

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινωθεί το απόγευμα της Δευτέρας και ενδέχεται να κρύβει εκπλήξεις. Ορισμένα ονόματα όμως φέρονται να κλειδώνουν. Σταϊκούρας στο Οικονομικών, Χατζηδάκης στο Ενέργειας, Γεωργιάδης στο Ανάπτυξης, Θεοδωρικάκος στο Εσωτερικών, Χρυσοχοϊδης στο ΠΡΟΠΟ, Κεραμέως στο Παιδείας, Πιερρακάκης στο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης

Μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να ανακοινωθεί το απόγευμα της Δευτέρας. Δεν αποκλείεται να έχει πολλές εκπλήξεις και ο νέος πρωθυπουργός τελικά να αιφνιδιάσει άπαντες αφού εξάλλου μόνο εκείνος γνωρίζει ποια θα είναι η τελική σύνθεση της κυβέρνησης.

Ωστόσο ήδη έχουν συζητηθεί πολλά ονόματα. Το πιο κρίσιμο υπουργείο είναι βέβαια το Οικονομικών. Σε αυτό φαίνεται πως κάποιο ρόλο φαίνεται πως θα έχει ο Χρήστος Σταϊκούρας, παρόλα αυτά, πληροφορίες λένε πως υπ. Οικονομικών ενδέχεται να είναι κάποιο εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο-έκπληξη. Το Οικονομικών είναι το ένα από τα δύο τελικά υπουργεία, που θα έχουν τελικά αναπληρωτή υπουργό, για λόγους αντιπροσώπευσης της χώρας σε υπουργικό επίπεδο σε διεθνείς οργανισμούς

Ο διευθυντής του γραφείου του κ.Μητσοτάκη, Στέλιος Πέτσας, θα πάει στο Μαξίμου, ενδεχομένως ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Στο υπουργείο Εξωτερικών, παίζει το όνομα του Νίκου Δένδια. Στο Εξωτερικών θα υπάρχει πιθανότατα επίσης αναπληρωτής υπουργός, για τους ίδιους λόγους με το Οικονομικών.

Το Άμυνας είναι ένα κρίσιμο υπουργείο, πολλώ δε μάλλον λόγω της έντασης με την Τουρκία. Ακούγεται το όνομα του τομεάρχη Βασίλη Κικίλια, εκτός εάν πάει σε υπουργείο- έκπληξη.

Το νέο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, δηλαδή το υπουργείο Επικρατείας για την Ψηφιακή Μεταρρύθμιση, το οποιο θα πάρει τις αρμοδιότητες του Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα αναλάβει ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Το προσωπικό του καταργούμενου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πάει στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο επίσης θα πάρει την αρμοδιότητα για την ιθαγένεια, καθώς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής καταργείται. Οι δε λοιπές αρμοδιότητες του Μεταναστευτικής Πολιτικής θα πάνε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και θα υπάρχει υφυπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικης, για το οποίο ακούγεται το όνομα του Άγγελου Συρίγου.

Για το Εσωτερικών τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το διευρυμένο πλέον υπουργείο θα αναλάβει ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Τάκης Θεοδωρικάκος.

Για το Προστασίας του Πολίτη παίζει το όνομα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Τελικώς φαίνεται ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης αναλαμβάνει το Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης το Ενέργειας και το Παιδείας τελικά η Νίκη Κεραμέως. Υφυπουργός Παιδείας ενδέχεται να αναλάβει η νυν εκπρόσωπος Σοφία Ζαχαράκη.

Το Δικαιοσύνης οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αναλάβει ο τομεάρχης Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης πιθανόν να έχει ρόλο στο Μαξίμου ως υπουργός Επικρατείας.

Για το Υγείας ακούγεται το όνομα του Κώστα Τσιάρα με το Βασίλη Κοντοζαμάνη εξωκοινοβουλευτικό υφυπουργό.

Στο Εργασίας πολλοί βλέπουν τον τομεάρχη Γιάννη Βρούτση.

Αν και εξετάστηκε το σενάριο συγχώνευσης του Πολιτισμού με το Τουρισμού, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παραμείνουν δύο χωριστά υπουργεία. Για το Πολιτισμού ακούγεται το όνομα της αρμόδιας τομεάρχη Όλγας Κεφαλογιάννη, ενδεχόμενο που είχε συζητηθεί ήδη από το 2016, όταν ο κ.Μητσοτάκης είχε προτείνει στη βουλευτή Αθηνών να αναλάβει το σχετικό τομέα της ΝΔ.

Στο Τουρισμού παίζει να είναι εξωκοινοβουλευτικός υπουργός.

Το Μεταφορών και Υποδομών φέρεται ως πιθανότερο να αναλάβει ο τομεάρχης, βουλευτής Σερρών, Κώστας Καραμανλής.

Το Ναυτιλίας παραμένει ερωτηματικό, με υποψήφιους Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ή Γιάννη Πλακιωτάκη.

Source:news247
Μετάβαση στο περιεχόμενο